INTERVIU. „Virusul mortal din China n-are nicio legătură cu vaccinurile gripale”

2
15771

Cât de mare e pericolul adus de virusul care a omorât deja 56 de oameni în China, unde oficial sunt infestați peste 2.000 de oameni, iar mai multe orașe, cu o populație de peste 60 de milioane, se află în carantină totală? Ne lămurește Carmen Diaconu, cercetător științific, director adjunct al Institutului Național de Virusologie, într-un interviu pentru Ziaristii.com.

Pentru a preîntâmpina contractarea oricărei forme de gripă, trebuie să evităm locurile supraaglomerate, să ne odihnim suficient, să avem o alimentație corectă și o igienă strictă. Acestea sunt principalele lucruri pe care le putem face, înainte de a avea necazuri de acest gen.

„Boala pe care o dă acest tip de virus evoluează foarte repede”

Reporter: Ce ne puteți spune despre acest virus ucigător din China?

Carmen Diaconu: Așa cum s-a mai zis, este un coronavirus nou. Coronavirusurile sunt, de obicei, implicate în răcelile comune sau mai puțin comune, care uneori duc la decese. Sunt mai multe virusuri din această familie. Deocamdată, despre acesta se știe destul de puțin. Din păcate, boala pe care o dă acest tip de virus evoluează foarte repede.

Avem motive de îngrijorare?

– Virusul nu se transmite atât de ușor de la om la om. Din când în când, mai apar și astfel de virusuri. Deci nu e ceva ieșit din comun. De asemenea, din categoria coronavirusurilor, mai sunt virusuri foarte periculoase și care dau boli grave la om. Cum sunt și virusuri, tot din această familie, care nu dau boli periculoase. Doar niște simple răceli.

„Trebuie să avem grijă de noi ca pentru gripa sezonieră”

– Pericolul ar fi că este o tulpină nouă de virus?

– Într-adevăr, nu e unul similar cu cele cunoscute până în prezent din această familie. Există însă un control de rutină din partea autorităților noastre. Trebuie să avem grijă de noi, cel puțin, ca pentru obișnuita gripă sezonieră. Până la urmă, virusul gripal nu-i prea plăcut niciodată, indiferent de natura lui.

– Cu ce diferă acest virus față de tulpinile cunoscute?

– La fiecare viroză, totul depinde de statusul imunologic al persoanei care îl contractează. La gripa normală, avantajul e că poți avea imunitate dacă te-ai vaccinat. În același timp, poți avea și neșansa să nu fie tulpina din acel vaccin. Asta e. Noi ne vaccinăm pentru virusurile gripale, pentru gripă. Acest tip de coronavirus n-are nicio legătură cu vaccinurile gripale.

„E puțin probabil să contractăm acest virus”

– Ce măsuri ar trebui să luăm pentru a nu contracta acest virus?

– Aceleași măsuri ca la gripa normală. Eu cred însă că e puțin probabil să contractăm acest virus de tip nou din China. Ne putem alege cu acele coronavirusuri obișnuite. Facem o răceală simplă sau, unii dintre noi, o pneumonie. Asta se întâmplă anual. În această perioadă, trebuie să încercăm pe cât posibil să evităm colectivitățile, să avem o igienă strictă, cu precădere în perioadele de iarnă-primăvară. Dacă ne vom odihni suficient și ne vom alimenta corect, probabil că nu o să avem probleme.

– Ce persoane au cel mai mare risc de a contracta virusul?

– Numai cine intră în contact și destul de direct cu persoane care au fost expuse și sunt contagioase. De asemenea, un risc mare îl au și persoanele cu boli cronice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Primul pasager suspectat că a adus virusul chinez în România e un israelian de 23 de ani, care a fost în China astă-toamnă

Virusul chinez a ajuns în Europa! Două cazuri confirmate

2 COMENTARII

  1. Normal,ale noastre sunt dacice!!!!….sunt de când a plecat Aurelian din Dacia…. mai doamnă, să te ferească Dumnezeu să te lovească un astfel de virus… mi-ar fi rușine să mai comentez când ați distrus institutul Cantacuzino… ați văzut ce înseamnă China????..un spital în 7 zile cu o mie de paturi…și un cimitir așișderea…. așa că doamnă mai ușor cu pianul pe scări… bine ca -ti pus afișe !!!.. vedeți că virusul nu știe să citească și nici proștii …. poate doar arabul de la ISU și Cercel .. rugați-vă să nu pice moțiunea ,că va veni jihadul peste noi, scarlatina,gripa aviară, porcină,tusea măgărească, gripa spaniolă, franceză, rusă, turcească….ehei .. țară te găsește urgia in pielea goală..

  2. Mare virus ucigaș din china!! Titlu sa atraga cititori! Nu am am văzut nici un mega titlu cu excesele de gripă sezoniera! Câte persoane au decedat din cauza gripei sezoniera? Un studiu!! Ce varsta ce alte boli aveau respectivele persoane etc. Acum toată presa asta scrie !! GRIPA UCIGASA DIN CHINA , CORONAVISRUS UCIDE SUTE DE PERSOANE. Etc …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.