Ștefan Vuza (50 de ani), președintele Chimcomplex Borzești S.A., care a preluat în urmă cu doi ani 40% din activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, declară pentru Ziaristii.com că societatea sa va dona sute de tone de hipoclorit instituțiilor naționale ale statului, în contextul pandemiei de COVID-19.
Oltchim pare să renască în plină pandemie de coronavirus, după ce și-a închis activitatea odată cu revenirea „ciumei roșii” la putere, în 2012. În anul următor a intrat în insolvență, iar în 2018 a ajuns la faliment.
În 2017 însă, în plină derivă a combinatului de la Râmnicu Vâlcea, omul de afaceri Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex S.A. Borzești (județul Bacău), a preluat 40% din activele acestuia, aprobate spre vânzare de adunarea creditorilor în 2016. A devenit astfel, în termeni populari, noul patron. A riscat o sumă foarte mare: nu 127 de milioane de euro, cum se vehiculase inițial, ci 164 de milioane de euro.
Planul întreprinzătorului clujean pentru următorii 6 ani: o investiție totală de 150 de milioane de euro (câte 25 de milioane de euro în fiecare an).
În 2018, revista „Forbes” l-a inclus pe Vuza în „Top 500 oameni de afaceri români”, cu o avere de 550 de milioane de lei (aproximativ 116 milioane de euro).
„Compania estimează că va ajunge, pentru început, la o capacitate de livrare de 1.000 tone/județ”
Reporter: Domnule Vuza, este binecunoscută criza de dezinfectanți care macină România în timpul pandemiei de coronavirus. S-a anunțat deja că Oltchim Râmnicu Vâlcea și Chimcomplex Borzești vor produce substanțe active biocide pe bază de clor, hipoclorit de sodiu și clorură de var. Care este cantitatea lunară? Se va reuși acoperirea cererilor din țară?
Ștefan Vuza: Echipa tehnică a celor două combinate a făcut modificări la instalații, astfel încât, acum, capacitățile noastre de producție pot acoperi nevoile naționale din această perioadă, în cadrul unui program intens de producție și ambalare, de „24/7” (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână – n. red.). Primele livrări se vor realiza prioritizat, în funcție de urgențe și de instituțiile care au nevoie acută pentru dezinfectarea spațiilor externe. Compania estimează că va ajunge, pentru început, la o capacitate de livrare de 1.000 tone/județ.
– Nu demult, spitalele duceau lipsă acută de dezinfectanți. Practic, îi diluau cu apă, astfel încât concentrația rezultată nu dădea randamentul scontat. Societatea pe care o patronați va veni și în sprijinul instituțiilor sanitare, cu oferte de prețuri mai mici? Există o colaborare?
– Noi produceam până acum doar dezinfectanți concentrați, iar diferite firme ce au câștigat licitațiile de servicii, la anumite spitale, îl diluau și nu respectau concentrația. Ca să eliminăm acest risc, cunoscut de public după numele de Hexipharma, ne-am licențiat și pentru un dezinfectant ce nu mai trebuie diluat și care va fi livrat pe piață sigilat. Vom răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din sistemul sanitar și, pentru început, vom dona sute de tone de hipoclorit instituțiilor de stat la nivel național, dar și celor locale din comunitățile unde ne desfășurăm activitățile, inclusiv la spitale. Noi livrăm deja hipoclorit de concentrație 12,5% către anumite instituții spitalicești din țară.
„Dacă românii reveniți în țară își doresc să se alăture echipei noastre, îi invit să se adreseze colegilor mei de la departamentul de resurse umane”
– Câți angajați aveți în momentul de față?
– La Chimcomplex Râmnicu Vâlcea sunt peste 1.260 de angajați.
– Ținând cont de zecile de mii de români întorși acasă din străinătate în urma pandemiei de coronavirus, luați în considerare să măriți linia de producție pe anumite sectoare de activitate și să faceți noi angajări? Dacă da, câți oameni dintre cei reveniți în țară, care și-au pierdut locurile de muncă în străinătate, ar avea șanse să obțină un serviciu la Râmnicu Vâlcea sau la Borzești? Mă refer și la ingineri, dar și la muncitori calificați, necalificați…
– Suntem mereu în căutare de specialiști în industria chimiei. Din păcate, odată cu închiderea multor combinate, oamenii s-au reorientat profesional sau au plecat din țară. Lucrăm într-o industrie puternică, responsabilitatea asumată de angajații noștri este foarte mare, vorbim de specialiști cu o medie de 15 de ani de experiență. Tinerii care se formează acum sunt de cele mai multe ori atrași de alte domenii. Dar dacă românii reveniți în țară își doresc să se alăture echipei noastre, îi invit să se adreseze colegilor mei de la departamentul de resurse umane. Toate detaliile le găsesc pe site-ul nostru, www.chimcomplex.ro.
„Chiar şi fără această criză, trebuia să ajutăm chimia, pentru că este cel mai mare motor în momentul acesta. Abia după noi vine agricultura”
– Există șanse reale ca Oltchim, așa cum e cunoscut în termeni populari, să funcționeze la aceiași parametri ca în trecut, înainte de a fi declarată procedura de insolvență în 2013? Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat? Unde țintiți?
– Da, principalii actori din economia locală trebuie să se pună de acord pentru a găsi modalităţi de a sprijini industria chimică locală. Noi avem o relaţie directă cu Eximbank, care face încă paşi timizi. Avem discuţii să ne asigure linii de finanţare, însă trebuie ca şi Ministerul de Finanţe să fie implicat. Sperăm că lucrurile se vor mişca înspre bine. Chiar şi fără această criză, trebuia să ajutăm chimia, pentru că este cel mai mare motor în momentul acesta. Abia după noi vine agricultura.
– Trăim vremuri în care biocidele sunt la mare preț, toată lumea le caută, toată lumea vrea să le cumpere…
– Chimcomplex este unic producător în România al substanțelor active biocide pe bază de clor și hipoclorit de sodiu și unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România. Este, de asemenea, cel mai mare exportator cu capital privat românesc. Cu peste 60 de ani experiență, compania produce și comercializează produse clorosodice, polioli-polieteri, oxoalcooli plastifianți, cloruri anorganice, solvenţi organici, alchilamine produse de sinteză organică şi gaze tehnice, dar și alte soluții care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și industriilor. Planurile de investiții se ridică la 150 milioane euro și vor asigura o creștere a producției de la 270 de milioane de euro în prezent la 650 de milioane de euro în 5 ani.
„În Oltchim s-au investit în primul an 164 de milioane de euro, nu 127. Planul anual de investiții e de 25 de milioane de euro pentru următorii 6 ani”
– Câți bani ați investit până acum în Oltchim, în afară de cei 127 de milioane de euro? Și ce sumă sunteți dispus să puneți în joc pentru a vă îndeplini obiectivele?
– În Oltchim s-au investit în primul an 164 de milioane de euro, nu 127!, iar planul anual de investiții este de 25 de milioane de euro pentru următorii 6 ani, în total 150 de milioane.
– Pe fondul acestei pandemii de coronavirus, ați primit solicitări din partea unor firme străine de a încheia contracte de livrare?
– Nu suntem în acest moment sub presiunea generată de partenerii noștri externi. Este adevărat că ei solicită livrarea de hipoclorit de sodiu, vorbim despre companii din țări care nu dispun de capacități de producție pentru această substanță: Grecia, Bulgaria, Turcia, Serbia, Moldova, Bosnia etc., însă noi livrăm mai întâi în țară și apoi în străinătate. Contractarea decurge normal, iar prețurile sunt publice, stabilite de piață.
Ștefan Vuza, președinte Chimcomplex S.A.: „Noi am cumpărat toate activele lui Oltchim și am preluat și cei 1.260 de salariați. Societatea Oltchim a rămas cu alți 400 de salariați și continuă procesul de lichidare, mai au de vândut instalații de la Pitești, însă tot ce e la Vâlcea este cumpărat de Chimcomplex, iar aici lucrează cei 1.260 de salariați. Nu am făcut disponibilizări.”
În sfârșit și vești bune !
Deci, se poate !
Felicitări și respect domnule Ștefan Vuza ! Se vede după dumnealui că este un domn fin, ‘rasat’, inteligent, vertical și, nu în ultimul rând, patriot (asigură în primul rând necesarul din țară și de’abia după aceea are în vedere exportul !). De astfel de oameni avem nevoie (vezi și dnii Iohannis, Mandache…) pentru a salva România ! Nu are alura aceea de șmecheraș, șuț, borfaș, interlop, analfabet (chiar și numai funcțional), ‘centurist’ … 🙋🙏👍
Intreprinzatorul clujean este un gunoi securist (SRI-st) din Piatra NEAMT.Practic, din zece companii care fac parte din grup, doar doua mai au productie, una dintre ele fiind Iasitex SA. Somes SA Dej, Uzuc SA Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom SA Cluj-Napoca, Caromet SA Cluj-Napoca, Contactoare SA Buzau si Inav SA au fost deja inchise. Doar Contactoare Buzau avea in anii ’80 peste 17.000 angajati.La sfirsitul anilor ’90 era pomenit drept unul din securistii KGB-isti ai lui Magureanu.Dupa ce a pus mâna pe atâtea afaceri prin intermediul SRI doar a distrus si falimentat .Ex-ofiterul s-a aflaT intr-o stransa prietenie cu Radu Timofte, directorul SRI.
[…] “Echipa tehnică a celor două combinate a făcut modificări la instalații, astfel încât, acum, capacitățile noastre de producție pot acoperi nevoile naționale din această perioadă, în cadrul unui program intens de producție și ambalare, de „24/7” (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână – n. red.). Primele livrări se vor realiza prioritizat, în funcție de urgențe și de instituțiile care au nevoie acută pentru dezinfectarea spațiilor externe. Compania estimează că va ajunge, pentru început, la o capacitate de livrare de 1.000 tone/județ”, a declarat Vuza, într-un interviu acordat publicației ziaristii.com. […]