Instituții maghiare din Ucraina, susținute de regimul Viktor Orban, sunt vizate într-un dosar de secesionism. Trupele speciale au făcut percheziții

1
771

Trupele ucrainene de securitate (SBU) au percheziționat luni sediile mai multor instituții maghiare din zonele de graniță cu Ungaria, precum și o reședință particulară, într-un dosar care vizează tentative de secesiune, scrie G4Media. Guvernul de la Budapesta, care sprijină, sponsorizează și coordonează acțiunile comunităților maghiare din țările vecine, a reacționat prompt și a trimis o notă de protest.

Trupele speciale de securitate ucrainene au acționat într-un dosar penal care vizează acuzații de separatism și tentativă de secesiune. S-au cerut și obținut, de la o instanță de judecată din Zaporojie (Estul Ucrainei), mandate de percheziție pentru mai multe instituții maghiare din Ucraina despre care se bănuiește că ascund astfel de planuri, precum și pentru casa lui Laszlo Brenzovics, președintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ).
Anchetatorii ucraineni îi acuză pe cei vizați de complot cu scopul de a schimba forțat granițele țării și a afecta integritatea teritorială.

Regimul Viktor Orban, care nu ascunde nostalgia după Ungaria Mare – premierul ungar a publicat el însuși harta care îngloba teritorii din România, Ucraina, Solvacia, Slovenia, Croația și Serbia –, îi acuză acum pe ucraineni că se comportă nedemocratic. Peter Szijjarto, ministrul de Externe maghiar, a declarat că „este inacceptabil că un stat care dorește să fie parte a comunității transatlantice amenință și ține sub presiune constantă o minoritate a unui stat NATO. Guvernul își va exprima poziția și solicită ca Ucraina să oprească insultele și amenințările permanente împotriva comunității naționale maghiare“.

La rândul lor, cei de la KMKSZ, acuzați de separatism, sunt vehemenți: “Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică consideră fără precedent în istoria uniunii această intervenţie dură în care militari înarmaţi ai serviciului de securitate au intrat în locuinţa lui László Brenzovics, preşedintele KMKSZ, în sediul central al KMKSZ din Ujgorod, în sediul Centrului de Dezvoltare Economică «Egán Ede» din Ucraina Subcarpatică, respectiv în sediul Fundaţiei Caritative pentru Învăţământul Universitar Maghiar din Ucraina Subcarpatică, în vederea unor percheziţii. Prin urmare, organizaţia solicită autorităţilor ucrainene competente să pună capăt imediat vânătorii de vrăjitoare împotriva KMKSZ şi a celorlalte organizaţii maghiare din Ucraina Subcarpatică. În acelaşi timp, atragem atenţia Ungariei şi a organizaţiilor internaţionale asupra presiunii politice exercitate împotriva noastră prin mijloacele de securitate ale statului“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Relu Fenechiu își trage și „copiii” în pușcărie. Adomniței – 3 ani și 2 luni cu executare. Și Chiuariu a fost condamnat, dar cu suspendare

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here