joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvăluiriInfama turnătorie la Securitate a lui Cornel Dinu. Poliție politică 100%. Acum,...

Infama turnătorie la Securitate a lui Cornel Dinu. Poliție politică 100%. Acum, fostul dinamovist e vedetă expirată pe „lista lu’ Firea”, alături de Mitică Dragomir

-

Gabriel Andreescu, activist pentru drepturile omului și profesor la SNSPA, disident anticomunist în anii ’80, dezvăluie pe Contributors.ro o turnătorie îngrozitoare la Securitate, care l-a avut ca autor pe Cornel Dinu, pe atunci fotbalist la Dinamo.

Dispărut de o vreme de pe scena publică, fostul fotbalist Cornel Dinu (72 de ani) a revenit în prim-plan odată cu includerea sa pe lista de candidați PSD la Consiliul General al Capitalei, de către primărița Gabriela Firea.

Gabriel Andreescu

Evident, a revenit și interesul pentru persoana sa. Profesorul Gabriel Andreescu (68 de ani), care a făcut pușcărie politică pe vremea lui Ceaușescu din cauza unor turnători precum Cornel Dinu, și-a amintit câteva detalii biografice ale acestuia. Așa s-a născut textul „Ion Coja – Cornel Dinu. O poveste cu Securitatea”.

Povestea pe scurt. În 1974, Ion Coja, lector la Facultatea de Litere a Universității București (un personaj alunecos și înainte de 1989, și după, colaboraționist cu toate regimurile), a scris piesa de teatru „Requiem pentru Jan”, avându-l ca erou pe Jan Palach, studentul ceh care în 1968, la 21 de ani, își dăduse foc, protestând astfel față de înăbușirea Revoluției de la Praga de către trupele sovietice.

- Advertisement -
Ion Coja

Ion Coja i-a încredințat studentei americane Nora Jacobson două exemplare ale piesei de teatru, iar lui Cornel Dinu cel puțin unul, pentru a le duce în Occident. Americancei i-a dat și o scrisoare adresată lui Ioan Petru Culianu, aflat pe atunci la Milano (în 1991, Culianu, devenit asistentul lui Mircea Eliade, avea să fie asasinat în toaleta Universității din Chicago, la numai 41 de ani, de către un asasin rămas necunoscut până în ziua de azi).

Coja a apelat la Dinu pentru că fotbaliștii de top, mai ales cei de la Dinamo și Steaua, aveau deplasări frecvente în străinătate, cu echipele de club sau cu cea națională.

Ghinionul lui Coja: Cornel Dinu nu a dus piesa de teatru în Occident, ci a predat-o Securității! Și, odată cu ea, a spus totul despre acțiunea clandestină a lui Coja. O acțiune clasică de poliție politică.

- Advertisement -
Autoincendierea lui Jan Palach

În textul său de pe Contributors.ro, Gabriel Andreescu afirmă explicit: „Pe 27 aprilie 1974, Securitatea a primit un raport al lui Cornel Dinu, căpitanul echipei de fotbal a Clubului Dinamo al Ministerului de Interne, solicitat și el de către Ion Coja să scoată piesa din țară. Cornel Dinu «anunță și predă materialele primite de la Ion Coja». (Informațiile și citatele sunt din dosarul I 049475 privind «Dramaturgul», vol. I-IV, Arhiva CNSAS.) În pregătirea procesului penal, un ofițer de Securitate a discutat cu Cornel Dinu să facă un denunț, piesă-cheie în inițierea acțiunii penale”.

Fragmente din mărturia lui Gabriel Andreescu

* „Dintr-o Notă-Raport de la sfârșitul anului 1973, aflăm că Securitatea găsise în bagajele studentei americane Jacobson Nora două exemplare dintr-o piesă de teatru avându-l ca erou pe studentul ceh Jan Palach – studentul care își dăduse foc în anul 1968 ca protest față de înăbușirea Revoluției de la Praga de către trupele sovietice. Piesa, având titlul «Requiem pentru Jan», era însoțită de scrisoarea autorului, Ion Coja (lingvist, lector la Facultatea de Litere a Universității București), adresată lui Ioan Petru Culianu, pe atunci la Milano. Coja îl ruga să facă demersuri ca piesa să fie tradusă și publicată. Desigur, Securitatea a inițiat investigații amănunțite.”

* „Având în vedere seriozitatea «afrontului» adus de Ion Coja, pe 13 aprilie 1974 ofițerul care conducea cazul a cerut să se analizeze aplicarea unei pedepse penale. La câteva zile, pe 27 aprilie 1974, Securitatea a primit un raport al lui Cornel Dinu, căpitanul echipei de fotbal a Clubului Dinamo al Ministerului de Interne, solicitat și el de către Coja să scoată piesa din țară. Cornel Dinu «anunță și predă materialele primite de la Ion Coja». (Informațiile și citatele sunt din dosarul I 049475 privind «Dramaturgul», vol. I-IV, Arhiva CNSAS.) În pregătirea procesului penal, un ofițer de securitate a discutat cu Cornel Dinu să facă un denunț, piesă cheie în inițierea acțiunii penale. La 8 iunie 1974, Securitatea a solicitat Comitetului de partid al Centrului Universitar București acordul pentru efectuarea actelor de cercetare penală. Lui Ion Coja i se imputa încălcarea legii privind contactele cu străinii și a prevederii care sancționa «propaganda împotriva orânduirii socialiste». Desigur, acordul a fost dat.”

* „În cazul lui Cornel Dinu, dosarul cu nume de cod «Dramaturgul» oferă o concluzie clară. Fotbalistul a livrat Securității un text anticomunist care putea și era gata să-l trimită pe Ion Coja câțiva ani buni în pușcărie. Nu s-a întâmplat, întrucât Coja însuși pare să fi devenit un pion prețios pentru Securitate. După definițiile legii și a bunului simț, Cornel Dinu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică. Nu am cercetat până unde a mers această colaborare.”

* „Cornel Dinu a fost numit secretar de stat în Ministerul Sporturilor între anii 1990-1992. În luna noiembrie 2019, a primit distincția de «Cetățean de Onoare al Municipiului București». În luna august 2020, după ce a împlinit vârsta de 72 de ani, a fost introdus de Gabriela Firea pe lista candidaților la Consiliul General al Municipiului București.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Mașinăria de falsificat semnături a PSD. „Ne cam doare degetul” / „Să le pun motor la cur, la mâini?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -