Încurajat de Putin, Lukașenko a răpit oameni după cel mai mare protest din istoria Belarus. Băgați în dube misterioase și duși în direcții necunoscute

0
3034

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică, 16 august, în Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Peste 200.000 au fost doar în capitala Minsk, oraș cu o populație de 2 milioane de locuitori (din cele 12,5 milioane ale țării).

„Marșul libertății” s-a vrut a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, dar a reușit să fie cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului, constată BBC. De fapt, a fost cel mai mare protest din istoria republicii ex-sovietice, dat fiind că în comunism asemenea manifestări erau interzise.

Dictatorul Aleksandr Lukașenko (65 de ani) nu a putut suporta umilința. Încurajat de susținerea promisă de liderul rus Vladimir Putin în urmă cu o zi, el organizat o contramanifestație în capitală, cu oameni aduși cu autobuzele din alte regiuni ale țării, dar a fost un fiasco.

A urmat răzbunarea tiranului bolnav de putere (conduce Belarusul de 26 de ani și nu vrea să plece). Puțina presă independentă din Belarus a relatat că mulți oameni care plecau de la demonstrația de la Minsk, duminică seara, după lăsarea întunericului, au fost arestați. Erau săltați în mod haotic, atât în centrul orașului, cât și la periferii, de pe stradă sau chiar din curțile caselor.

Radio Europa Liberă a transmis că jurnaliștii săi au văzut indivizi în civil care trăgeau de oameni și-i băgau cu forța în microbuze fără plăcuțe de înmatriculare, ducându-i către destinații necunoscute. O astfel de dubiță fără număr de înmatriculare a fost fotografiată pe un bulevard din Minsk.

autobuze fara numar
Dubiță fără număr de înmatriculare, surprinsă circulând prin Minsk, după „Marșul Libertății” / Foto: news.tut.by

Jurnaliștii au văzut, de asemenea, în jur de 15 camioane militare, câteva autobuze și microbuze, ca și alte echipamente ale forțelor de ordine care rulau pe Bulevardul Independenței.

camioan militar - tut.by
Camion militar în Minsk, în ziua celei mai mari demonstrații anti-Lukașenko / Foto: tut.by

camioane militare minsk - tut.by
Camioane militare pe unul dintre principalele bulevarde din Minsk, la terminarea celei mai mari demonstrații anti-Lukașenko / Foto: tut.by

Inițial, în cursul zilei, fusese observată masarea camioanelor militare la stadionul Dinamo din Minsk.

camioane la dinamo - tut.by
Vehicule militare masate la stadionul Dinamo din Minsk / Foto: tut.by

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Încă un sondaj confirmă: Nicușor Dan va câștiga Primăria Capitalei. Scor surprinzător de mare pentru Firea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.