PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale au început marți la prânz, la Palatul Parlamentului, negocierile oficiale pentru împărtirea funcțiilor în noua coaliție de guvernare. Există informații că unii lideri ar dori investirea noului Guvern pe 1 decembrie. Pe de altă parte, au apărut deja zone de asperitate în care PSD și PNL își dispută aceleași zone-cheie, în principal legate de controlul și accesul la banii publici.
Delegațiile celor trei noi aliați sunt coduse de liderii partidelor respective.
Din partea PSD au venit la târguială Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Mihai Weber.
Din partea PNL sunt prezenți Florin Cîțu, Lucian Bode, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Dan Vîlceanu.
De la UDMR au venit Kelemen Hunor, Cseke Atilla și Csoma Botond.
Minoritățile naționale sunt reprezentate de Varujan Pambuccian, deputatul minorității armene.
Bătaie între PSD și PNL pe Finanțe, minister-cheie pentru accesul la banii publici. Iohannis vrea să-și pună omul la Justiție
Înainte de a intra la discuții, Marcel Ciolacu a atras atenția că nu e posibil ca un singur partid să aibă și postul de premier, și pe cel de ministru al Finanțelor. Atât pentru PSD, cât și pentru PNL, Ministerul Finanțelor este aproape la fel de important ca și cel de prim-ministru. La Finanțe sunt banii publici, acesta este un minister avizator, fără de care nu se pot distribui banii publici. Ambele partide vor controlul asupra sa pentru a avea pe mână bugetul României.
O miză este și Ministerul Justiției, dar aceasta mai mult pentru președintele Klaus Iohannis, decât pentru PNL și PSD. Ambele partide au convenit deja să îngroape reforma Justiției. Niciuna dintre cele două formațiuni nu-și dorește cdesființarea Secției Speciale, repararea legilor justiției distruse în timpul asaltului PSD din perioada 2017-2019 și nici o independență reală a procurorilor-șefi de la Parchete.
În schimb, Klaus Iohannis este foarte interesat ca la Justiție să fie numit omul său, pentru a controla acest domeniu. Justiția a reprezentat, dealtfel, și punctul de plecare al crizei guvernamentale de la începutul lui septembrie. Când Stelian Ion, ministrul USR al Justiției, a ignorat avertismentele lui Iohannis și a insistat cu desființarea Secției Speciale și a mers spre organizarea de concursuri pentru posturile de șefi ai Parchetelor (DNA, DIICOT, Parchetul General), șeful statului i-a ordonat lui Cîțu să-l dea afară din Guvern. Din acel moment s-a declanșat spirala crizei. Miniștrii USR au demisionat, forțați de atacurile publice tot mai vehemente ale lui Cîțu și Iohannis, iar coaliția s-a rupt.
Ulterior, s-a descoperit că Iohannis avea deja, la momentul declanșării crizei, o înțelegere secretă cu Marcel Ciolacu, prin care PSD a sprijinit PNL și tabăra Cîțu să blocheze neconstituțional, în Parlament, o moțiune de cenzură depusă de USR și AUR.
Discuțiile secrete între Iohannis, Ciolacu, șeful SRI, Cîțu și Bode s-a reluat în septembrie, iar consecințele acestor tratative oculte se văd azi, când PSD, PNL și UDMR negociază funcțiile din noua coaliție care-și propune să izoleze USR și să conducă România „cel puțin până în 2024“.
Sa va stea functiile in gat tradatorilor!!!!!! Las’ ca va ardem noi la alegeri ca nu mai treceti nici pragul!!!!