Stelian Ion: „Iohannis poartă principala răspundere pentru criză. Mi-a transmis clar să renunț la desființarea Secției Speciale. Vrea numiri exclusiv politice la Parchete“

6
4200
Includerea lui Stelian Ion (dreapta) în delegația USR care merge la consultări cu președintele Klaus Iohannis arată că nici partidul nu mai crede în refacerea coaliției

Stelian Ion, fostul ministru USR-PLUS al Justiției demis săptămâna trecută de premierul Florin Cîțu, a făcut joi dezvăluiri incendiare despre presiuni pe care președintele Klaus Iohannis le-ar fi făcut asupra sa. Stelian Ion a afirmat că șeful statului i-a transmis clar să renunțe la intenția de desființare a Secției Speciale înființate de Dragnea și că „vrea numiri exclusiv politice la Parchete“.

Premierul Cîțu l-a demis pe Stelian Ion cu o zi înainte să fie făcute publice candidaturile pentru posturi de conducere în DNA, DIICOT și Parchetul General. Liberalul Lucian Bode, succesorul lui Stelian Ion, a suspendat imediat procedura de concurs pentru aceste funcții lansată de ministrul USR-PLUS.

Într-un editorial publicat pe site-ul Digi24.ro, Stelian Ion l-a indicat pe președintele Iohannis drept artizanul și responsabilul principal pentru criza politică devastatoare din ultima săptămână. Ex-ministrul spune că președintele țării „a pus gaz pe foc“ pentru a se asigura că va compromite coaliția, iar „Florin Cîțu e omul său de paie“.

„Tot ce a făcut președintele Iohannis a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Cîțu față de proiect“

Șeful statului are o parte din vină pentru blocarea reformei în Justiție, mai acuză Stelian Ion. Acesta spune că s-a întâlnit de numeroase ori cu consiliera lui Iohannis pe justiție și că i-a transmis acesteia varianta finală a proiectelor de revizuire a legilor distruse de PSD. În singura întâlnire pe care a obținut-o cu președintele Iohannis, pe 18 mai, „acesta a ținut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunț la proiectul de desființare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o «strategie mai bună»: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției“.

Stelian Ion spune că după acel avertisment, președintele a tras de sforile lui Cîțu pentru a bloca desființarea SIIJ: „Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîțu față de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern și care a fost validat de Comisia de la Veneția“.

„Adevărul este că domnul președinte vrea numiri exclusiv politice, pentru a se asigura că între politicieni nu interferează un factor extern, perturbator“

Iohannis s-a opus și la trecerea Poliției Judiciare în subordinea Parchetelor, măsură menită să elimine controlul indirect exercitat de șefi din Poliție asupra dosarelor. „Mi-a transmis că este bine cum e acum și că nu este de acord cu această propunere“, a acuzat Stelian Ion.

Tot președintele s-a opus și concursului de numire a procurorilor cu avizul CSM, spune Stelian Ion: „Nici cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secției pentru procurori a CSM președintele nu a fost de acord, deși aceasta este în conformitate cu recomandările GRECO și cu raportul MCV și a fost trecută în programul de guvernare. Chiar a ieșit public și m-a criticat pentru această propunere. (…) Adevărul este că domnul președinte vrea numiri exclusiv politice pentru a se asigura că între politicieni nu interferează un factor extern, perturbator“.

Editorialul integral publicat de Stelian Ion pe Digi24.ro

„Alături de Florin Cîțu, președintele Iohannis poartă principala răspundere pentru această criză. În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliției. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a și adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîțu e omul său de paie. Are cineva vreo îndoială? Aceștia sunt colaboratorii care îi plac președintelui: oameni de paie, obedienți până-n măduva oaselor.

Iohannis are partea sa de vină și pentru blocarea reformelor din justiție.

Cât am fost ministru am respectat principiul colaborării loiale între instituții, ceea ce presupune discuții și cu președintele, nu doar cu Guvernul și Parlamentul. Pe tema legilor justiției am avut o întâlnire cu președintele, dar mult mai multe întâlniri și discuții cu consiliera sa. Resping categoric afirmația că nu m-aș fi consultat pe tema legilor justiției înainte de a le trimite spre avizare. I-am transmis d-nei consilier varianta finală a proiectelor înainte cu circa o săptămână de a le trimite pentru avizare. La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu președintele pe tema reformei din justiție, pe 18 mai, acesta a ținut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunț la proiectul de desființare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o “strategie mai bună”: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției. Nu exista niciun argument convingător pentru o astfel de „strategie”. Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîțu față de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern și care a fost validat de Comisia de la Veneția.

Despre trecerea unei părți din poliția judiciară în subordinea parchetelor, fapt ce ar conduce la eficientizarea anchetelor și la eliminarea controlului indirect exercitat de șefii din poliție asupra dosarelor penale, mi-a transmis că este bine cum e acum și că nu este de acord cu această propunere (din programul de guvernare). Cu toate acestea, în continuare ar exista soluții, o preluare a unui număr de 800-1.000 de polițiști de poliție judiciară la parchete ar fi o variantă de mijloc acceptabilă. Dar nu se dorește nici măcar atâta lucru.

Nici cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secției pentru procurori a CSM președintele nu a fost de acord, deși aceasta este în conformitate cu recomandările GRECO și cu raportul MCV și a fost trecută în programul de guvernare. Chiar a ieșit public și m-a criticat pentru această propunere. La Cotroceni, discuțiile pe care le-am purtat cu consiliera sa au fost total neproductive. Se dorea orice altceva numai să nu intervină un element exterior factorului politic în mecanismul decizional (ministru al justiției – președinte). Am venit cu variante alternative, dar li se găsea tuturor câte un nod în papură. Adevărul este că domnul președinte vrea numiri exclusiv politice pentru a se asigura că între politicieni nu interferează un factor extern, perturbator. Am văzut cu toții ce soluții a generat pentru conducerea DIICOT tandemul ministru – președinte, cu ignorarea avizului secției pentru procurori. Precizare: în niciun moment nu am propus eliminarea președintelui din această procedură. Asta e o manipulare ieftină, fără nicio bază factuală. În varianta pe care am propus-o ultimul cuvânt în procedură l-ar avea tot președintele, care nu ar putea fi obligat să numească niciun candidat pe care nu îl dorește. Și în orice caz, procedura nu trebuie croită după talia celor care dețin acum funcțiile de ministru al justiției sau președinte, ci trebuie alcătuită astfel încât să reziste și să ofere soluții echilibrate indiferent cine ar deține aceste funcții la un moment dat.

În afara menținerii procedurii actuale de numire a procurorilor de rang înalt președintele, prin varianta Predoiu a legilor justiției, ar dori și să acorde atribuții sporite procurorului general al PICCJ (să exercite acțiunea disciplinară împotriva procurorilor, să aibă vot decisiv în cadrul colegiului de conducere a PICCJ, să de aviz pentru numirea și revocarea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT, să dispună asupra detașărilor procurorilor). Cam cum sună asta? Numire eminamente politică, dublată de creșterea puterilor procurorului general, numit politic. Și atunci cine vrea de fapt control asupra activității procurorilor? USR PLUS sau președintele?

Ca fapt divers, referitor la reforma justiției: Cătălin Predoiu, cel care a propus anul trecut prima varianta a legilor, nu și-a mai susținut în cadrul grupului de lucru din parlament propria propunere de reformare a CSM, despre care am înțeles ca a formulat-o doar așa, pentru a crea spațiu de negociere. Propunerea era însă foarte bună: aceea ca membrii CSM să fie aleși de către toți judecătorii și procurorii, păstrându-se numărul de reprezentanți pe diferitele niveluri. Adică reprezentanții tribunalelor să fie aleși de toți judecătorii din țară, indiferent de grad, dintre candidații de la tribunale și tot așa, până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel s-ar fi putut sparge monopolul și nucleele toxice de putere care s-au creat în timp în magistratură. Dar se dorește într-adevăr asta? Se pare că unii s-au răzgândit. Eu am insistat, însă, asupra acestei variante pe care o am găsit-o foarte bună pentru contextul actual. 

Am sperat până în ultima clipă că președintele Iohannis va renunța la aceste strategii neinspirate. S-a ales praful până acum de capitolul Justiție din programul de guvernare și din cauza pozițiilor președintelui.

Îmi amintesc și de momentele grele în care eram în Comisia Iordache, sperând ca Iohannis să sesizeze mai repede Comisia de la Veneția pentru a încerca oprirea modificărilor nocive. Acest lucru s-a întâmplat târziu, abia după ce Comisia fusese sesizată deja pe altă cale. De prisos să spun că una dintre nemulțumirile sale majore legate de mandatul meu la Ministerul Justiției a fost tocmai faptul că am sesizat Comisia de la Veneția cu privire la proiectul de desființare a SIIJ. Cum am îndrăznit să fac asta fără să cer voie?! A fost însă un demers natural, corect, care ar fi ajutat proiectul de desființare a SIIJ dacă era voință politică fermă. Poate tocmai asta a fost problema… Despre promulgarea legii lui Rădulescu- Mitralieră ce să mai spun? Dezincriminarea unor fapte de evaziune fiscală cui i-a folosit? Eu eram convins că va retrimite legea în Parlament. Putea să o facă.

Despre faptul că am încercat în repetate rânduri, începând cu sfârșitul lunii martie să vorbesc cu președintele despre declanșarea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, însă acesta m-a ținut în loc fără să-mi ofere posibilitatea unei consultări, am mai vorbit. Varianta aruncată în spațiul public că aș fi declanșat procedura fără a încerca să am un dialog cu președintele pe acest subiect reprezintă o manipulare grosolană.

Modelul de societate pe care ni-l propune Klaus Iohannis îmi displace profund. Acel model bazat pe relații de vasalitate, în care trebuie să te supui suveranului fără să crâcnești. Acel model în care peste justiție se lasă liniștea asurzitoare. De peste doi ani nu mai avem niciun caz de corupție în justiție. SIIJ este eficient: sunt ținuți în anchete interminabile magistrații incomozi, iar gunoiul adevărat e băgat sub preș. În plus, vin mulți bani europeni, mai sunt și PNDL-urile astea  folosite mai puțin pentru dezvoltarea comunităților, cât mai ales pentru dezvoltarea firmelor deținute de politicieni sau de prietenii politicienilor aflați la butoane (ieri Dragnea, acum Cîțu), darnici în campaniile electorale. Cui îi trebuie procurori curioși, care să pună întrebări?

Deunăzi, președintele a găsit de cuviință să trimită torpile către USRPLUS. Așa a înțeles domnia sa să își exercite rolul de mediator: l-a pus pe Cîțu să mă revoce, culmea, în aceeași zi în care a ținut un discurs despre responsabilitate politică. Apoi a turnat gaz pe foc, adâncind criza guvernamentală. Nu și-a asumat rolul constituțional de mediator, invitația tardivă de la Cotroceni a fost pur formală, doar pentru poză. Pare că o face cu bună știință. Pentru Iohannis, soluția USL pare ideală, pentru că nu se mai poate cu useriștii ăștia! Nu sunt domnule, oameni de dialog, sunt câini, nu oameni! Pur și simplu nu te poți înțelege cu ei! Cam ăsta e planul înțeleptului nostru președinte. Cooptarea PSD-ului în echipa câștigătoare, câștigarea frâielor PNL pereat mundus. Da, acum, lui Cîțu doar PSD îl mai poate atenua prăbușirea.

Așa arată lucrurile din perspectiva mea, confirmate de întâmplările din ultima perioadă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Premierul Cîțu a dat afară toți secretarii de stat ai USR-PLUS. „Eu nu știu ce interese ar reprezenta în ministere. Ale AUR? Ale PSD?”

* Orban nu se sperie de amenințările lui Cîțu: moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament joi, de la ora 16.00

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

6 COMENTARII

  1. CEEA CE ERA, deja, CÂT SE POATE DE CLAR: Klaus Iohannis A FOST, ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT (adică din momentul în care l-a pus pe Cîțu să candideze la șefia P.N.L.!!!), „CAPUL-(TUTUROR-)RĂUTĂȚILOR”!!!!!

      • Pentru că ești (DIN NOU!!!) NESIMȚIT și JIGNEȘTI, o să-ți spunem și noi (toooot… DIN NOU!) ce ești: UN… FOST MILIȚIAN și SECURIST, PENSIONAT, CARE… AI BĂTUT (CRUNT!!!) OAMENI, PE VREMEA CÂND AVEAI GRADELE-ACTIVE (TE CUNOAȘTEM BINE: NUME-și-BIOGRAFIE!!!), daaaaaaaaaaaaa?!!!

  2. Stelian Ion ne confirma practic ca cel care se opune luptei impotriva crimei organizate si coruptiei din Romania este iohannis. Majoritatea ne-am prins deja anul trecut cand iohannis a numit-o sefa la DIICOT impotriva CSM pe hossu care a ingropat dosarele 10 august, Caracal si Black Cube si mult mai grav a dus la sanctionarea Romaniei in ultimul MCV!

    • Imi pare rau ca am crezut ca Iohannis este un presedinte anticoruptie 100%! Chiar nu am crezut ca miliardele alea de euroi ii pot afecta simtul raspunderii si dinamiteaza statul de drept dand gir unor corupti din pnl sa faca praf democratia !!

  3. Numiri politice au fost si anul trecut. Predoiu omul gruparii Udrea-Basescu a revenit inexplicabil ca ministru al justitiei. Ce a urmat a fost cu girul Premierului de la Grivco. Impotriva avizului negativ al CSM, Iohannis numeste pe Scutea si Hossu. Hossu termina dosarul 10 august rezultand o brambureala. Premierul de la Grivco a jucat de multa vreme cu PSD. Pe fata Pe Se De in sus si in jos, Ciolacu venea cu mesaj sa-si arate pozitia de forta, dar ii dadea pe Dancila prosta satului sa se lupte cu el. Clar blat pe fata. Aia la prezidentiale nu a fost lupta ci manelarie. Avem un presedinte manelist politic. Duca-se, la prima suspendare este cu bagajele facute. Si o merita din plin. Auzi la el, numiri politice. De ce? Ca sa aiba spatele asigurat cei care vor fura din PNDL, PNRR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here