vineri, aprilie 12, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaA început ofensiva rusă! Atac masiv și lupte grele la Vuhledar, ucrainenii...

A început ofensiva rusă! Atac masiv și lupte grele la Vuhledar, ucrainenii au respins asaltul distrugând 27 de tancuri și alte blindate rusești. Bătălii crâncene pentru alte localități

-

Surse ucrainene și experți străini apreciază că așteptata ofensivă rusă de iarnă a început deja. Primele informații vorbesc despre lupte crâncene pentru mai multe localități. Deocamdată, asalturile trupelor rusești sunt respinse. Specialiștii nu știu deocamdată cât de mare e capacitatea de luptă a rușilor, dar opinia predominantă este că nivelul de pregătire al trupelor și echipamentele nu sunt suficient de importante încât să se realizeze vreo străpungere decisivă.

Conform rapoartelor din cursul serii de luni, primul mare atac a fost lansat de ruși la Vuhledar, unde artileria a bombardat puternic orășelul, inclusiv cu bombe termobarice, apoi a lansat un atac masiv cu blindate și infanterie, în stilul tacticii din Al Doilea Război Mondial.

Până la lăsarea nopții, asaltul a fost respins. Se vorbește despre 27 de blindate – inclusiv tancuri – pierdute de ruși în acest prim atac.

Una din coloanele de tancuri rusești a fost interceptată de artileria ucraineană și a fost distrusă înainte de a reuși să ajungă efectiv la liniile inamice.

- Advertisement -

Michael Kofman, directorul programului de studii asupra Rusiei al Centrului de Analize Navale al Marinei americane, opinează: „Aș considera ca fiind probabilă o încercare rusă de a avansa pe direcția Kreminna – Liman, de asemenea Kupiansk, împreună cu atacuri prin sudul Donețkului, adică la Vuhledar. Luptele pentru Vuhledar, împreună cu atacurile din alte părți, sugerează că această ofensivă a început deja în practică”.

Serviciile de informații britanice estimează că armata rusă nu este în acest moment capabilă de mari progrese, dar generalii sunt presați să lanseze ofensiva de conducerea politică a țării. „Este foarte probabil ca Rusia să încerce să reînceapă operațiuni ofensive majore în Ucraina încă de la începutul lunii ianuarie 2023. Obiectivul său operațional este, aproape sigur, de a captura părțile rămase în mâinile ucrainenilor din regiunea Donețk. Forțele rusești au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că Rusia nu dispune acum de munițiile și de unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes. Comandanții de rang înalt fac probabil planuri care implică unități cu efective insuficiente și fără experiență pentru a atinge obiective nerealiste din cauza presiunii politice și profesionale. Liderii ruși vor continua, probabil, să ceară progrese radicale. Rămâne puțin probabil ca Rusia să poată acumula forțele necesare pentru a afecta substanțial rezultatul războiului în următoarele săptămâni”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Îngrijorare maximă la Kiev: Rusia va lansa un atac major în următoarele 10 zile. Reporter de front ucrainean: „Vor fi puține vești bune în perioada următoare”

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* Democrația românescă, în cădere liberă. Naționalismul prosperă în sondaje

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -