Încă un pas spre unirea forțelor democratice din România: Tomac anunță congres extraordinar al PMP pe 25 martie, pentru a decide intrarea în polul de dreapta anti-USL

3
1459
Eugen Tomac (stânga), Ludovic Orban (centru) și Cătălin Drulă (dreapta), în octombrie 2022, la ședința Ligii Aleșilor Locali ai PMP

Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat că partidul a convocat pe 25 martie un Congres extraordinar în care se va discuta politica de alianțe și fuziuni în vederea anului electoral 2024, când vor fi nu mai puțin de 4 rânduri de alegeri. În fapt, e vorba despre încă un semnal că se pregătește o unire într-un pol de centru-dreapta al forțelor politice rămase democratice și pro-europene în România, lucru despre care vorbise și președintele USR, Cătălin Drulă, într-un interviu apărut duminică, în Presshub.ro.

Alternativa la „mamutul USL 2“, reprezentat de PSD și PNL, pare a fi o coaliție a principalelor formațiuni care susțin în continuare democrația, piața liberă, apropierea de Uniunea Europeană și lupta anticorupție. USR, PMP și Forța Dreptei se îndreaptă spre o astfel de coagulare.

Anul 2024 se anunță decisiv, fiind vorba de alegeri locale, europarlamentare, parlamentare și, în final, prezidențiale – un fel de „totul sau nimic“ pentru România asaltată de propaganda rusă, de manipulările de la televiziunile oligarhilor, de delirul național-ceaușist al AUR și de populismul cu derapaje anti-europene și anti-democratice al alianței PSD-PNL.

Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară a decis convocarea Congresului extraordinar tocmai în acest context. Eugen Tomac a declarat, fiind preluat de Agerpres: „Anul 2024 este anul în care vom avea patru rânduri de alegeri. PMP vrea să-şi reconfirme poziţia de partid de dreapta, al treilea ca număr de aleşi locali după PSD şi PNL, în România. Prin urmare, PMP convoacă un congres pentru a stabili strategia pentru anul 2024 şi politica de alianţe. Ne bucurăm că există partide care-şi doresc fuziunea cu PMP, chestiuni care vor fi discutate şi dezbătute în Congres”.

Tomac a confirmat că este deja în negocieri cu alte partide, dar despre fuziuni și alianțe va vorbi doar pe 25 martie: „Suntem în negocieri și sper să păstrez elementul de noutate și politic la Congres“.

Anul trecut, la Congresele USR, PMP și Forța Dreptei au participat toți cei trei lideri ai acestor formațiuni, Cătălin Drulă, Eugen Tomac și Ludovic Orban.

Un sondaj de opinie efectuat de compania străină AtlasIntel a relevat luna trecută scoruri surprinzătoare, cu totul altele decât cele servite lunar românilor de institutele sociologice autohtone controlate de oligarhi și de PSD.

Potrivit acestui sondaj, PSD întrunea în ianuarie doar 21,9% din preferințele electoratului, iar pe locul doi era AUR – cu 15,8%. Așa se explică și derapajul populist și naționalist din ultimele săptămâni al formațiunii lui Marcel Ciolacu, inclusiv diversiunea cu Canalul Bâstroe – PSD încearcă să blocheze ascensiunea extremiștilor și să le preia din electorat.

PNL e abia pe locul 3, cu 15,3%.

Cele trei formațiuni de dreapta pro-europene aveau în sondajul AtlasIntel următoarele scoruri: USR – 11%, PMP – 5,2%, Forța Dreptei – 2,5%. Partidul lui Dacian Cioloș, REPER – a cărui traiectorie politică e deocamdată un mister – era cotat cu 1,7%.

CITIȚI ȘI:

* Cum a ajuns România, prin coruptul Severin, să facă propagandă rusească într-o comisie a OSCE. „Puterile autocrate reprezintă familia, religia, patria“, războiul e „pornit de Occident”, care e „în moarte clinică“

* Conectați la presa de la Budapesta, maghiarii din Ardeal au devenit comunitatea cea mai filorusă din România. Etnicii români au încredere în UE și Occident, maghiarii în Orban și FIDESZ

* A murit filosoful Mihai Șora, simbol al protestelor #Rezist. Avea 106 ani, 3 luni și 18 zile. „E frig fără tine, iubitule…”

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* VIDEO. Alberto Caraian, PSD-istul care a participat gol pușcă la ședința Consiliului Local, pleacă de la Primărie, dar rămâne la minister! Tot războindu-se cu Clotilde, el a pierdut bătălia cu propriul telefon

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

3 COMENTARII

  1. Fiti realisti, n-au nici o sansa, nu pot ei sa faca fata aliantei PSD-PNL-UDMR. Si nici n-ar fi de dorit, este o incropeala de personaje expirate (Orban, Basescu, Barna, Mosteanu, Bulai-zero loc de munca!). Nu au prestanta, nu poti lasa tara in grija unor astfel de personaje.
    Sa nu se inteleaga ca as fi multumit de actuala coalitie, nici pe departe, dar macar cei de la Bruxelles au cu cine vorbi in Romania si exista o oarecare stabilitate. Ne place sau nu, cu astia defilam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here