Colectivul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța a anunțat, printr-un comunicat transmis sâmbătă, durerea despărțirii de cel pe care îl descrie astfel: „Profesorul Dr. Dumitru Octavian Unc a fost un mare Om, un mare Doctor, un mare Profesor, un mare Suflet”. Regretatul medic avea 63 de ani.
Cel mai trist comunicat
Covid-19 a învins din nou…
“Profesorul Dr. Dumitru Octavian Unc a fost și va rămâne unul dintre cei mai mari chirurgi din Constanța, din Dobrogea, din România. Unul dintre cei mai mari medici cu care ne mândrim peste hotare. Unul dintre oamenii care au salvat mii și mii de oameni, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța.
Despre activitatea sa profesională este greu să povestim în câteva cuvinte. «M-am iniţiat ca medic stagiar, în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Constanţa, unde am primit pentru prima oară ”acul” primei operaţii chirurgicale, de la professor doctor Vasile Sârbu, alături de care am dobândit dragostea de chirurgie», spunea însuși Profesorul Dr. Dumitru Octavian Unc.
A venit ca medic stagiar la Spitalul Județean Constanța în 1985, a devenit medic specialist în 1994, medic primar în 1998, iar din 2011 până în 2014 a condus Clinica de Chirurgie din cadrul SCJU Constanța. A fost iubit de colegi, de studenți și de pacienți, deopotrivă.
Cuvintele sunt prea mici, în aceste momente grele. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Versuri scrise de marele dispărut
“Zâmbetul dulce și bun l-ai ascuns,
Lăsându-ne-n schimb o mare de plâns…
Și troc ai făcut pe nori doar cu El,
Luându-ți, pe ascuns, pământ pentru Cer!”
(Dumitru Octavian Unc – “Pământ pentru cer”)
Colegii de la Universitatea “Ovidius” sunt și ei îndurerați de moartea profesorului Unc
Și comunitatea academică a Universității “Ovidius” din Constanța (UOC) și-a exprimat profundul regret pentru piederea prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc, cadru didactic al Facultății de Medicină începând cu anul 1990.
Mesajul Universității “Ovidius” din Constanța
“Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului prematur al colegului nostru, prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc, cadru didactic în cadrul Facultății de Medicină, începând cu anul 1990, și șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța în perioada 2011-2014.
Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit, un bun coleg și dascăl. Profesorul Unc va rămâne un reper în chirurgia românească, prin implicarea alături de alți colegi într-o serie de intervenții cu impact major: primele colecistectomii laparoscopice, prima apendicectomie laparoscopică, primele suturi mecanice digestive, primele transplanturi renale experimentale, prima operație de transplant de insule pancreatice, tehnica de ramplisaj a chistului hidatic hepatic necomplicat realizată în premieră.
De asemenea, va rămâne un reper și prin aportul personal la dezvoltarea chirurgiei constănțene: utilizarea SonoSurg-ului în chirurgia cancerului mamar, tehnica de lipoliză și lipoabsorbţie axilară în cancerul de sân, primele reconstrucții mamare cu lambouri musculare după mastectomii pentru cancerul mamar, primele reconstrucții mamare imediate cu implanturi de silicon după mastectomii pentru cancerul de sân.
Pentru zecile de generații de studenți și rezidenți, cărora le-a călăuzit pașii cu pasiune, determinare și profesionalism, în cei 30 de ani de activitate în cadrul UOC, va rămâne în amintire ca un mentor dedicat.
Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a domnului profesor Unc în dezvoltarea școlii de chirurgie din cadrul Facultății de Medicină a UOC.
Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Pentru cei care încă mai cred că această cumplită pandemie ucigasă ar fi o… „invenție”:
Doctorul Unc (pe care-l cunoșteam și apreciam mulți dintre noi, constănțeni și nu numai) – Dumnezeu să-l odihnească! – a avut parte de un tratament extrem de judicios, agresiv (la adresa virusului) chiar…, dus până la limită am putea spune… Și tot nu a putut să fie salvat de către colegii săi medici!
Aviz/Avertisment pentru… „coronasceptici”!!!