miercuri, mai 29, 2024
AcasăOpiniiCiocăzanuO rușine! Chiar s-a terminat criza coaliției?

O rușine! Chiar s-a terminat criza coaliției?

-

USR-PLUS este marele perdant politic al acestei crize. Sigur că, în ansamblu, pierde toată coaliția, dar cel mai afectat este partenerul numărul 2 (ca pondere electorală).

Imaginea formațiunii lui Dan Barna și Dacian Cioloș este aceea că a provocat inutil o criză în vremuri de pandemie, dintr-un fixism: demisia premierului Cîțu, pentru simplul motiv că și-a exercitat un drept constituțional.

Bolovănos sau nepoliticos, dar l-a demis pe Vlad Voiculescu pe lege și punct.

- Advertisement -

USR-PLUS n-a obținut demisia de care s-a agățat cu disperare pentru a ridica la paroxism tensiunea în interiorul puterii.

A renunțat la această condiție și va fi acuzat de Opoziție și de presa de propagandă a PSD că s-a întors cu coada între picioare ”la mălai”, ca să nu piardă controlul resurselor bugetare.

Evident că liderii USR-PLUS vor replica folosind substantive ca ”responsabilitate”, ”interes național”, ”reformă” etc., dar impresia covârșitoare în opinia publică nu va ține cont prea mult de aceste idealuri altfel nobile.

- Advertisement -

Vinovați pentru această situație sunt acei lideri USR-PLUS care au acționat copilărește, amenințând cu ruperea coaliției dacă nu pleacă premierul, fără să calculeze atent consecințele unei astfel de atitudini emoționale.

Florin Cîțu iese întărit din această criză. A demonstrat că poate fi mână forte, că a rezistat presiunilor USR-PLUS și că, mai mult, a obținut chiar și susținerea publică a principalului său rival la șefia PNL, actualul lider liberal Ludovic Orban.

Paradoxal, criza le-a folosit celor din PNL. Înainte de ea, era în toi competiția Orban – Cîțu, apăreau zvonuri că sunt certați, că se faultează reciproc etc.

În timpul crizei însă, grație și mișcării abile a liderului PNL de a-l susține public ”100%” pe premier, rivalitatea a trecut în planul doi, iar masa de partid a putut remarca o surpriză: ”echipa Orban-Cîțu”.

UDMR a fost ce este dintotdeauna: un grup așezat, înțelept, pragmatic și constructiv. Kelemen Hunor a ajutat la calmarea tensiunilor. ”Nu există alternativă la această coaliție”, a spus politicianul maghiar în toiul războiului PNL – USR-PLUS.

Opoziția a câștigat cel mai mult din nebunia ultimelor zile. PSD a punctat cu discursul ”Convenția Democrată 2.0”, iar AUR a folosit prilejul pentru a poza din nou ca alternativă la toți cei din ”vechiul sistem”.

Odată trasă linia cu plus și minus, important e că PNL și USR-PLUS au găsit drumul spre pace, din motive evidente. Liberalii nu-și doreau un Guvern cu susținere slabă sau la mâna PSD, iar USR-PLUS intra în proces de implozie odată cu trecerea în Opoziție și ”autostrivirea” între PSD și AUR.

Pierderea accesului la resurse, la bugete și proiecte de miliarde era fatală pentru oamenii lui Barna și Cioloș, care spre deosebire de PSD și PNL nu au apucat să construiască o rețea de partid solidă, bazată pe interese (legitime).

”Actul adițional la Acordul Coaliției” este o rușine, în mare parte. Nu face decât să repete, negru pe alb, ce este evident, oricum: relațiile de lucru în echipă. Un fel de secret al lui Polichinelle.

Faptul că premierul va trebui să-i anunțe pe cei de la USR-PLUS, dacă va dori să le mai arunce un ministru peste bord, nu e o mare noutate; era valabil și înainte, e valabil în orice formulă politică de acest fel.

De altfel, Kelemen Hunor merită un premiu de sinceritate. În acest act adițional nu există lucruri extravagante, ci doar câteva puncte accentuate. Sper că e singurul acord adițional”, a spus, fără floricele, președintele UDMR.

Ridicol tot acest episod cu criza coaliției, mai ales după ce liderii au cam fugit de presă și nu au răspuns la întrebări.

O ieșire jalnică, vorbe goale și… Caragiale ”(”Pupat toți Piața Endependeți”).

Oare vor fi învățat măcar lecția primei rușini la putere? Și cât va ține ”Acordul completat”?

Când Cîțu va dori să schimbe un alt ministru USR-PLUS, iar USR-PLUS nu va fi de acord, va mai ajuta cu ceva că premierul trebuie să-i anunțe politicos înainte pe oamenii lui Barna sau Cioloș?

Pe bune?!

(Text publicat pe VoxPublica.ro)

POST SCRIPTUM

Împărtășesc opinia lui Cristian Pantazi legată de firava înțelegere din seara aceasta. Am spus încă din iarnă, înainte de a se forma coaliția, că e născută moartă, din cauză că USR-PLUS stă pe un electorat (cam o treime din totalul votanților săi) care urăște de moarte PNL. Nimic nu poate funcționa bine cu un astfel de fundament.

Dar iată ce scrie jurnalistul de la G4Media.ro:

”A doua luptă care-l așteaptă pe Cîțu e cea cu USR-PLUS. Ieșirea violentă a lui Cătălin Drulă și nemulțumirea manifestă a celorlalți lideri arată că a dispărut orice fărâmă de încredere. Se vor pândi la colț permanent până la viitoare criză, care nu va întârzia prea mult.

(…) Tensiunea în coaliție rămâne la cote maxime, iar criza sanitară și cea economică o vor exacerba constant.

Din punctul de vedere al interesului public, însă, rămâne de văzut după prima criză mare cât vor fi afectate calitatea și eficiența guvernării, dar și eficiența reformelor. Cum va mai putea colabora Cîțu cu Barna&co după ce a fost făcut imatur, iresponsabil, zombie politic? Ce sprijin reciproc își vor mai da în reformele atât de necesare din justiție, economie, companii de stat? Cât de viabil și eficient va mai fi actul de guvernare?”

- Advertisement -

29 COMENTARII

 1. Am citit acest paragraf din de nenumărate ori (el fiind foarte important în economia articolului, pentru că… dă/justifică/explică, cel puțin parțial…, șiii… titlul!):

  ” (…) Actul adițional la Acordul Coaliției” este o rușine, în mare parte. Nu face decât să repete, negru pe alb, ce este evident, oricum: relațiile de lucru în echipă. Un fel de secret al lui Polichinelle.
  Faptul că premierul va trebui să îi anunțe pe cei de la USRPLUS, dacă va dori să le mai arunce un ministru peste bord, nu e o mare noutate; era valabil și înainte și e valabil în orice formulă politică de acest fel. (..) ”

  Ceea NU am reușit să înțelegem prea EXACT este… CUI ar trebui să-i fie rușine pentru că s-a ajuns la semnarea acestui „Act-adițional” – la – „Acordul-de-guvernare”, cui îi este IMPUTABIL faptul că s-a ajuns să fie SCRISĂ-și-SEMNATĂ o procedură-de-lucru-„în-echipă” ce era… SUBÂNȚELEASĂ ca fiind NORMALĂ-și-(deci:-)OBLIGATORIE, cum afirmă chiar autorul articolului – ! – (dar…, în mod EVIDENT, NU a fost aplicată de către premierul „liberal” Cîțu!):
  – P.N.L.-ului, cel care, de fapt, a… INIȚIAT/PROVOCAT totul (de acord:… „CONSTITUȚIONAL”, că vedem că este, IARĂĂĂĂĂȘI, un… CUVÂNT-la-MODĂ, chiar „CUVÂNT-CHEIE”, ATOTLĂMURITOR-,-ATOTJUSTIFICATIV-,-ATOTARGUMENTATIV, într-un cuvânt… ATOTPUTERNIC – ! –, exaaaaact ca în toate guvernările… P.S.D.-C.C.R. – Sic! –, daaaaaaaaaaaa?!!!);
  – U.S.R.-P.L.U.S., care a… REACȚIONAT (DOAR!) la PROVOCAREA/LOVITURA P.N.L. (acțiunea… „CONSTITUȚIONALĂ”, nu-i vorbăăă…, dar… DUȘMĂNOASĂ și AROGANTĂ la adresa unui… PARTENER, NU a unui INAMIC!);
  – AMBELOR PARTIDE în discuție, poate…
  O să mai citim și o să mai întoarcem pe toate fețele acest paragraf-CHEIE, „mâine-pe-lumină” (Sic!), poatepoateee… NE-OM LUMINA și noi!

  • Un singur lucru mai adăugăm și ne ducem la culcare…, că-i tîrziu: în toți cei 31 de ani trecuți de la evenimentele din decembrie 1989, NU am pomenit ca, în România, o formațiune-politică să fie atât deee… LĂUDATĂ-și-COCOLOȘITĂ și ca alta (CULMEA-CULMILOR: chiar… PARTENERĂ-de-COALIȚIE cu prima!), SIMULTAN și PRIN-CONTRAST, să fie atât deee… ÎNJURATĂ-și-DEMONIZATĂ precum, în tot anul electoral 2020 și în lunile trecute din 2021,… P.N.L.-ul „HIERUVIM-SERAFIMIC” (Sic!) și, RESPECTIV,… U.S.R.-P.L.U.S.-ul „DIAVOLESC-MONSTRUOS”, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

   • Din acest punct de vedere, trăim, de vreun an și jumătate cel mai abitir…, reînvierea/reeditarea primilor ani de după așa-zisa „revoluție”, doar că în fiecare dintre celebreleee… „Iliescu-apare, / Soarele răsare!” și „Coposu e de vină!” s-a schimbat… primul cuvânt, adică: numele beneficiarului-adulației-colective, respectiv, cel al vinovatului-acuzat, noile versiuni, actualizate, începând cuuu… P.N.L. și, respectiv, U.S.R.-P.L.U.S.!

 2. Ar mai trebui adaugat ca Voiculescu a slabit increderea oamenilor in medici si lupta contra virusului (medicii care ascund morti).
  Voiculescu a furnizat munitie ciumei rosii.
  Nici macar nu era bun de ministru la sanatate:
  1-Nu avea studii medicale.
  2-Ca manager politic, fie el si fara studii medicale, nu a avut tact si diplomatie. Deci slab politician. A facut mai mult rau sistemului medical.
  3-Ii e frica de raspundere delegind atributiile lui altora.

  • Cunoaștem tovarăși : „agenturili”, „huliganii”, „golanii”, „legionarii”, „trădătorii în slujba străinilor”… Având în vedere halul in care a ajuns țară sub conducerea voastră, ce valoare credeți că au analizele voastre ?

  • O corecție a unei greșeli – foarte răspândite! – de înțelegere a spuselor lui V.Voiculescu: NU medicii ascund morți, ci raportările Grupului de Comunicare Strategică nu cataloghează toate decesele, care corespund regulamentului OMS (discutabil, dar după el spun autoritățile că funcționăm), la bilanțul Covid19, din interese de PNL și Cotroceni.

   • Medicii de la spitalul Colentina (spitalul dat ca exemplu de V. Voiculescu unde numarul real de morti ar fi mult mai mare decat cel raportat) au confruntat raportarile lor cu cele de pe cele 2 platforme si au confirmat ca sunt corecte. Exista o diferenta intre cele 2 platforme (727 respectiv 731) dar acest lucru se explica prin faptul ca raportarile se fac la ore diferite. De unde a ajuns Voiculescu sa creada ca nu s-au raportat (sau chiar s-au ascuns!) 500 de decese, pentru mine ramane o enigma. O fi adunat rezultatul diferentei (normal pentru ca raportarile intre cele 2 platforme se fac la cateva ore distanta) din fiecare zi din timpul mandatului sau. Numai faptul acesta, desi l-a facut public dupa demitere, e un argument serios ca schimbarea lui sa fie justificata.

     • E cam greu ca un singur om sa învingă un Sistem Mafiot înrădăcinat de zeci de ani și sprijinit de prostii care nu știu ca exista și altceva.

     • Un om cu o functie atat de inalta, daca este responsabi, se abtine sa faca afirmatii atat de grave pana nu are cateva dovezi, indiferent cine-i furnizeaza informatiile, mincinoase sau corecte. Sper ca omul acesta sa-si recunoasca public gresala. Trebuie sa o faca nu pentru mine (votant USR) ci pentru medicii de la spitalul Colentina pe care nu i-a consultat inainte de da drumul, poate fara voia lui, unui fake news.

 3. Marea problema este ca PNL colaborează cu PSD la toate nivelele iar USR+ este ținut doar de poza pentru a arata Europei fata umană a comunismului. Acum s-a văzut clar coordonarea propagandei PSD-PNL, au sărit toți „ca unul” la gatul USR+ pentru ca le e lezat jaful de la Sănătate. Fară televiziuni de propagandă, asa cum au comuniștii USL, USR+ va fi mâncat cu fulgi cu tot .

 4. Membrii USRPLUS nu urasc de moarte PNL, ci numai mafia care e inclusa in PNL desi se da partid corect si reformator.
  Din nenorocire, mafia fosta pcr-isto securista a capatat o alura fals multipartidista dupa 89, PNL fiind ramura care se voia un pas inainte spre democratie, spre capitalism, dar meteahna privilegiilor fostei mafii pcr-isto securiste de a-si trage foloase discriminatorii in vazul maselor ametite de vanzoleala de dupa revolutie, nu i-a deosebit prin nimic de PSD si, in mare masura, nici azi PNL nu se deosebeste la matrapaslicuri de PSD….Ei, sa vedem noi ce calitati si competente au membrii USRPLUS! Ca, pana una alta, n-au dovedit decat un orgoliu nemasurat cu care dau apa la moara dusmanilor lor care-i considera tupeisti fara o baza reala de competente si realizari.

 5. Ciocăzanule, grăbește-te dacă vrei să ajungi din urmă presa ”convențională” (Antena3 etc), că ești mai nou în clică…!
  – coaliția merge mai departe, cum s-a spus ieri seara. Criză mai e la jurnaliști, să vedem cum o ”finalizează”
  – USRPlus a retras încrederea lui Câțu în contextul puterii discreționare de a demite miniștrii, la indicații Orban, Iohannis și ce-o mai fi fost. Acum a obținut un înscris pe baza căruia, de exemplu Drulă, care și el deranjează, nu poate fi demis fără acele discuții care au lipsit în cazul Voiculescu. ”Perdant politic”?!
  – înlocuirea lui Câțu? Nu a fost o țâfnă tip Ciolacu, a fost o cerință de înlocuirea ”acelui Câțu” care s-a considerat un fel de Dragnea. Acum, ”acest Câțu”, care ia cuvântul al 5-lea (după Orban, Barna, Tudorache și Kelemen) e din nou bine crescut (a se citi: i s-au îndepărtat sforile ocultei USL) încât poate privi din nou colegii în ochi, exercitându-și în guvernul coaliției ce stăpânește el mai bine: viziunea macroeconomică.
  – USRPlus nu e în coaliție la remorca PNL, care trebuie să acapareze funcții descentralizate de la PSD, vrea să restructureze acest stat balcanic, să semene mai mult cu acele state pe care le găsesc diasporenii români în vest
  – coaliția are sens dacă realizează puncte din programul de guvernare convenit și care merg greu – se vede – , de fiecare dată când USRPlus este ”rușinat” de manipulatori ai opiniei. A se vedea desființarea SIIJ, pensiile specială, bugetul Sect.1 etc.
  – iar criza politică a fost declanșată de demiterea lui Voiculescu, nu de pașii următori acesteia. E greu de înțeles?!

 6. Bai Paule nu te transforma intr-un taliban politic.
  Voiculescu asta a fost un cretin care nu avea ce sa caute pe acolo. Numai la infantilismul afisat dupa demitere iti dai seama de caracterul tipului.
  Cum este si Nasui ala. Nici asta nu cred ca stie ce cauta pe acolo.
  Urmatorul care o sa fie demis este Nasui. In vara cand Catotronul o sa ceara programele de restructurare la Companiile de Stat sa vezi surprize.
  Vorbeam de talibani politici. Eu cand am auzit de Turcanca la Munca incepuse sa ma doara capul.
  Uite ca misca ceva,ceva.

  • 1. Noi NU suntem TALIBANI-POLITICI!

   2. Acesta NU este un limbaj de… „liberal”-ADEVĂRAT: „Voiculescu CRETN”…, daaaaaaaaaaa?!!!

   3. Poate ne luminați și pe noi care sunt… REFORMELE-CONCRETE (subliniem: CONCRETE!!!!!)!) DEMARATE (măcar…) de doamna ministru-al-Muncii????!
   MĂCAR… UNA – dar, repetăm: CONCRETĂ, nu doooar… ANUNȚATĂ! –, dați-ne-o drept exemplu, vă rugăm!
   Noi, de-bine-,-de-rău, tot putem să dăm niște exemple de REFORME-DEMARATE de către Vlad Voiculescu („CRETINUL” –Sic! –, cum îl… „alintați” dumneavoastră, atât deee… „elegant”!) la Ministerul Sănătății, pe care predecesorii P.N.L.-iști Costache și Tătaru… NICI MĂCAR NU LE-AU ANUNȚAT CA PROIECTE!!!!!!!

 7. Avem o singura șansă pentru a contracara propaganda partidelor de origine comunistă PSD, PNL și AUR : Oameni buni, faceți colectă națională pentru deschiderea unei TELEVIZIUNI LIBERE DE COMUNISM !!!!

  • NU-i atât de simplu…, credeți-ne că știm…, după peste 31 de ani de presă (INCLUSIV de… televiziune!): NU ATÂT BANII (FOARTE-IMPORTANȚI și ei…, nu-zicem-că-nu!) sunt problema-problemelor…, cât mai ales… TIMPUL necesar (CÂȚIVA ANI!!!!) săăă… „RIDICI”/”SALȚI” (ca AUDIENȚĂ!) o nouă televiziune, mai ales dacă-i… NAȚIONALĂ!!!

 8. Simpla replică a domnului Ciocăzanu: „Sunt de acord cu dl Pantazi” spune multe. Și nu de bine, domnule Ciocăzanu. Cine a citit ieri articolul dlui Pantazi în g4media știe despre ce vorbesc. E o lipsă crescută de verticalitate în rândul gazetarilor români. Din nefericire pentru noi cititorii.

  • Ciocazanu e propagandist liberal. El sustinea ca Orban sa fie propus premier dupa ce a demisionat si a facut scris un articol in care il ridica in slavi. Ciocazanu nu e ziarist, e militant politic. Strica imaginea site-ului.

   • GREȘIȚI: chiar dacă, să zicem, IUBEȘTE P.N.L.-ul (repetăm: NU ȘTIM ASTA – ! –, dar… hai să presupunem!), totuși… NU URĂȘTE U.S.R.-P.L.U.S. (astaaa… chiar o știm, SIGUR!)!!!

    Despre ALTCEVA pare (!…) a fi vorba…

    Uiteee…, vă punem o întrebare-…INDICIU (!): știți a cui este publicația online VoxPublica.ro (unde-a apărut inițial articolul, așa cum, de altfel, se și anunță la finalul său!)???!

     • Astaaa…, cuuu… „ECHIDISTANȚA-în-presă” (Sic!), este o… FALSĂ-MAROTĂ, o… IPOCRIZIE, un… FARISEISM, o… MINCIUNĂ/”VRĂJEALĂ”-ieftină și o… FANDOSEALĂ : în 31 de ani de presă… NU am întâlnit-o NICĂIERI, la noi sau ORIUNDE-ALTUNDEVA!!!

      Pur și simplu… NU POATE (!) EXISTA „echidistanță” în presă, chiar dacă îți propui așa-ceva: angajatorul/patronul și angajatul, chiar și atunci când se AUTO-AMĂGESC că sunt echidistanți, prin… NATURA-LOR (UMAN-SOCIALĂ!!!!!) tooooort… „ȚIN”-cu-„Țau”-sau-cu-„Mau” (repetăm: chiar dacă nu recunosc nici măcar față de propria conștiință!!!), daaaaaaaaaaaaa?!!!

      Noi am SPUS-O RĂSPICAT, ÎNTOTDEAUNA: am ales să facem presă TOCMAI pentru a promova centrul-dreapta politic și a… DISTRUGE (dacă este posibil!) stânga!
      Și CONTINUĂM să gândim și să procedăm astfel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Ciocazane, ai vreun carnet galben ascuns pe care te pregatesti sa il faci public cand o sa iesi din presa? Ai fi eligibil sa te alaturi grupului ex-„jurnalistilor”: Rares Bogdan, Turcescu, Moise Guran, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -