Cine câștigă și cine pierde din criza actuală

20
991

Ce era de așteptat s-a întâmplat. Creșterea presiunii pentru demiterea lui Vlad Voiculescu – provocată fie de greșelile sale, fie de accidente sau incidente pentru care nu are nicio vină – a dus la decizia demiterii sale.

Dar odată cu ea a venit și răsplata: USR-PLUS cere capul premierului Cîțu, acuzat de ”agresiune” prin gestul demiterii ministrului Sănătății. Ce va urma de aici încolo? Iată câteva idei.

* Florin Cîțu a luat o decizie foarte grea, care îl poate costa funcția. Era între ciocan și nicovală: nucleul dur din PNL îi cerea ”acțiune”, parteneriatul la guvernare cu USR-PLUS îl obliga la prudență. În cele din urmă, a ales prima variantă, ajutat și de managementul discutabil al lui Vlad Voiculescu la Sănătate (decizia schimbării condițiilor de carantină fără consultarea primului-ministru e doar ultima eroare, pe o listă tot mai lungă).

* Prin decizia dură de a-l demite pe ministrul Sănătății, Cîțu a demonstrat că poate fi și un politician ”de mână forte”, nu doar un bun economist sau un premier de criză. Dacă scapă cu bine după acest prim punct de cotitură în cariera sa, Florin Cîțu își consolidează forța de lider și crește în cursa șanselor pentru a câștiga șefia PNL la viitorul congres. Susținătorii lui Cîțu pot spune acum: ”Iată, Ludovic Orban a cedat prea mult în fața USR-PLUS pentru a obține șefia Camerei Deputaților, pe când actualul premier bate cu pumnul în masă și le arată lui Cioloș și Barna că nu ei fac legea”.

* Dacă însă va ieși tot mai șifonat din această criză, poate chiar rămas fără funcția de premier (așa cum cere USR-PLUS), Cîțu va avea o carieră politică la nivel înalt tot mai șubredă, cu șanse aproape nule de a mai cuceri prima poziție în PNL.

* Ludovic Orban nu are nimic de pierdut și nimic de câștigat din criza provocată de demiterea lui Vlad Voiculescu. Dacă nu pică Florin Cîțu, el își vede de munca de campanie în interiorul PNL pentru șefia partidului. Dacă pică actual prim-ministru, Orban devine virtual premier și practic fără rival în lupta pentru funcția numărul 1 în PNL.

* Reacția dură a USR-PLUS după demiterea lui Voiculescu deschide șansele unei rupturi a coaliției. Condiția pusă PNL de sacrificare a lui Florin Cîțu nu poate fi acceptată de liberali. Caz în care, USR-PLUS se plasează în afara guvernării și în Opoziție, alături de PSD și AUR (o asociere care sună grețos din start).

* Plecarea USR-PLUS de la putere, mai ales când în România vor intra zeci de miliarde fonduri UE, ar fi un dezastru pentru formațiunea condusă de Dacian Cioloș și Dan Barna. În Opoziție, USR-PLUS va fi ”strivită” între PSD și AUR, va fi lipsită de acces la resurse, nu va rezista solid până în 2024 și nu va avea viitor.

* Dacă totuși USR-PLUS nu cedează, PNL poate rămâne la guvernare fără ajutorul PSD. Va rupe parlamentari de la USRPLUS (pe care îi va ”cumpăra” la bucată, cu funcții și acces la buget), la fel va face cu alții de la PSD și AUR, toți putând forma un viitor grup parlamentar ”independent” care să susțină cabinetul condus de PNL

* Criza de azi are o explicație de fond: coaliția PNL – USR-PLUS s-a născut moartă din fașă, din cauza nucleului dur din USR-PLUS care a ales războiul total cu liberalii, în campania electorală de anul trecut, în loc de parteneriat și compromis necompromițător. Cu o astfel de temelie șubredă, nimic nu putea anunța o viitoare guvernare unită. Colac peste pupăză, condiția pusă de USR-PLUS ”fără Ludovic Orban premier” a sădit și ea semințele unei relații din start nervoase.

* Vlad Voiculescu plătește cu funcția nu doar pentru că a greșit sau că a gestionat prost Ministerul Sănătății în pandemie; nu a fost un ministru nici mai bun, nici mai rău decât alții. Ci și pentru alte motive: rezistența sistemului la schimbare, comunicare proastă, condiții grele în pandemie pentru cel mai încercat minister etc. Vlad Voiculescu nu merita demiterea, dacă relația dintre PNL și USR-PLUS era una solidă. Cum însă ea a fost proastă din ”naștere”, sacrificarea ministrului explică gestul lui Florin Cîțu

* USR-PLUS poate fi marele perdant al gestului tranșant al premierului Cîțu de a-l demite pe Vlad Voiculescu. Dacă va continua la guvernare după ce a pierdut un lider important, plus cu actualul premier în continuare în funcție, va avea imaginea ”învinsului” pus cu botul pe labe și acuzat că rămâne la putere pentru ”mălai”. Dacă însă va alege calea dreaptă, a principiilor și a bătăliei cu răul vechiului ”sistem”, va merge într-o Opoziție și mai dureroasă decât puterea.

Text publicat și pe VoxPublica.ro

20 COMENTARII

 1. Este, în mod mai mult decât EVIDENT (!), un articol ca pentruuu… „VoxPublica” (unde a și apărut, de altfel, mai întîi!), publicație online a trustului-de-presă „Realitatea” (patron: Maricel Păcurariu), care PUPĂ-…”UNDEVA” – Sic! – (cu ardoare, chiar!) P.N.L.-ul (mai ales din momentul în care a ajuns la Putere, așadar și laaa… bugetul-Țării!) și ÎNJURĂ (cu aceeași ardoare, dacă nu chiar… și mai mare!) Alianța U.S.R.-P.L.U.S., NU-NUMAI ca să le facă pe plac „liberalilor” (a se vedea războiul-salubrizării de la Sectorul-1 din București, de după alegerile-locale, când firma patronului „Realitatea”, „Romprest”, a fost… „pusă-cu-botul-pe-labe” de către noul primar Clotilde Armand, din partea U.S.,R-P.L.U.S.!!!!!

  Așadar…, acest articol trebuie luat ca atare: este un text deee… „VoxPublica”, NU deee… „ZIARIȘTII.COM”!

  Sauuu…, altfel spus, Laurențiu Ciocăzanu de la „Ziariștii.com, fără-îndoială că POATE MAI MULT (decât Laurențiu Ciocăzanu de la „VoxPublica”!), daaaaaaaaaaaaa?!!!

  Apropo: în articol… nici măcar NU se pomenește despre CAUZA-PRINCIPALĂ a MITRALIERII-CONTINUE a ministrului Vlad Voiculescu (de către MAFIA din NEPERFORMANTUL-și-CORUPTUL sistem-sanitar românesc, cu ACEEAȘI susținere și în… P.N.L. ca și în P.S.D.!): controlul asupra IMENSELOR SUME din Asigurările-de-Sănătate (C.N.A.S.), PRĂDUITE mereu în ultimii 31 de ani, INDIFERENT cine a fost la Putere!!!
  (Cum spuneam…, Laurențiu Ciocăzanu… POATE MUUUULT MAI MULT! Când scrie… DIRECT – !!! – la ZIARISTII,COM!)

  • Ca să nu se creeze confuzii/neînțelegeri: când vorbeam/scriam despreee… PUPĂTURI (INDECENTE!) și ÎNJURĂTURI (idem!), ne refeream, bineînțeles, la trustul-de-presă al Păcurariilor, iar NU la autorul articolului-…”de-serviciu” (Sic!), daaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

 2. Bugetul în cauză, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.), MIZA-MIZELOR în „Cazul Vlad Voiculescu” despre careee… nu se pomenește niciun cuvințel în acest material, este un „mizilic” (Sic!) deee… 10 (ZECE!) MILIARDE!
  Deee… EURO!!!!!!!

  • Sunteti in confuzie, de concursurile de la CNAS se ocupa seful acestui organism, nu ministerul sanatatii, adica fostul ministru Vlad Voiculescu, asadar faza cu cele 10 miliarde nu trebuie folosita ca argument in aceasta demitere. Personal, consider ca Vlad Voiculescu umbla cu securea de foarte multa vreme, mi-aduc aminte atacurile impotriva lui Nicusor Dan, iar cele impotriva PNL sunt de poveste, are deja cativa ani buni lupta asta idioata dintre USR-PLUS si PNL. In esenta, Vlad Voiculescu de la bun inceput in guvern ar fi trebuit sa-si ia ca persoana de contact in tot ceea ce face pe premierul Catu, nu sa intre cu placere in conflict cu el pe orice nimic.
   Aduc aici un articol care explica in plus cateva aspecte :
   https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/usr-plus-il-prefera-pe-ludovic-orban-miuta-din-curtea-scolii

   • Dumneavoastră sunteți în eroare: citiți Legea nr.95/2006 CU ATENȚIE și veți constata că Ministerul Sănătății are… ATRIBUȚII-ESENȚIALE (!) în ÎNTREAGA funcționare a C.N.A.S., mai ales prin AVIZELE-OBLIGATORII (așadar: NU… „CONSULTATIVE”!) pe care le dă Ministerul!

    • Și-ncă ceva: NU ESTE ELEGANT (astaaa…, așaaa…, ca să FIM NOI ELEGANȚI!) să veniți AICI să ne dați lecții citând… ALTE publicații!

     NU INTERESEAZĂ AICI ce scriu alte publicații!

     TREABA LOR ce scriu ALȚII, NU NE INTERESEAZĂ PE NOI, aici se discută despre ce apare AICI!!!!!

     • Noi chiar o apreciem pe Doamna Dogioiu, dar… despre articolele din publicația Domniei Sale discutăm… ACOLO, la rubrica de „Comentarii” de la „spotmedia.ro”, NU AICI!

      Iar articolele Ioanei Dogioiu, oric\t de bune ar fi, NU sunt, totuși, vreooo… „buche-de-Evanghelie” (Sic!), care să STABILEASCĂ… ADEVĂRUL-ABSOLUT, daaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!

   • Concursul pentru posturile de directori ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.) a fost inițiat de către noul director al C.N.A.S. (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), Adrian Gheorghe (35 de ani), numit de… Vlad Voiculescu (!), în ianuarie!!!!!!!!!!

    Noul șef al C.N.A.S. vine din Anglia, unde a fost cercetător în economia-sănătății la „Imperial College” – London și este privit ca un mare și iminent pericol de către baronii din Sănătate.

    • Se încearcă, de către P.N.L.-iști,… TIMORAREA noului director al C.N.A.S. (NUMIT DE… Vlad Voiculescu!): NU mai este cel care l-a numit, să-l protejeze împotriva PRESIUNILOR MAFIEI cu legături-importante în P.N.L.!!!!!!!!

 3. Așa cum ÎNTOTDEAUNA am APRECIAT-la-SUPERLATIV, cu MAXIMĂ-SINCERITATE (!!!!!), articolele de până acum ale autorului, nu ne putem abține să nu observăm și să nu semnalăm cele câtevaaa… să le numim „scăpări” (Sic!) din acesta!

  FĂRĂ SUPĂRARE, frate, daaaaaaaaaaa?!!!!!!!!

 4. Daca portofoliul Sanatatii ramine la USR+ atunci nu e nici-o problema ca USR+ sa continue reformele. Prea se face mare tam-tam cu Voiculescu.
  Iar daca tu USR+ vrei si tu o satisfactie cu o demisie de la PNL atunci sa fie tot un ministru nu premierul, ca nu sunt de acelasi nivel ministru cu premier. Poti cere foarte bine demisia lui Bode care e prea pacifist cu clanurile mafiote.

 5. Faptul ca PNL a blocat reformele în toate domeniile (vezi Jandarmerie și politie, vezi Justiție, vezi Administrație locala iar acum și Sănătate) face ca USR+ sa gireze de fapt o restaurație a Mafiei. Scandalul provocat de Cîțu a avut și rolul de a acoperi dezvăluirea că banditul „liberal” Vlădescu face parte din Mafia care a încălecat Romania.

 6. Dupa ce inteleg eu, mafia postdecembrista nu vrea schimbari, ea include si PNL, categoric, si USRPLUS e pus la zid pentru ca e reformist si incurca mafia. PNL este o forma a mafiei care pacaleste vestul mai bine decat PSD ca e reformista si doritoare de colaborare cu EU. Dar din ura pe care o are pe USRPLUS rezulta clar ca nu vrea sa aiba concurenta la bucate. Voiculescu a fost prigonit si linsat mediatic ca si cum toata mass media ar fi fost PSD-ista, ceea ce s-ar putea sa aiba explicatie in colaborarea transpartinica PSD-PNL. Mizerie fara margini!!!

  • AȘA LINȘAJ-MEDIATIC (!!!!!) ca cel COMIS împotriva bietului Vlad Voiculescu… NU am mai pomenit în cei 31 de ani trecuți de la așa-zisa „revoluție”!

 7. Daca iese de la guvernare USR+ este castigatorul. PNL si-a pierdut busola morala demult, de cand cu USL-ul, cu premierul de la Grivco, cu fumatul si petrecutul in sediul guvernului in stare de urgenta, cu numiri pe pile si concubinaj in functii publice, cu destituiri de profesionisti lucru pe care nu l-a facut nici PSD! De asta a si pierdut PNL alegerile anul trecut. In 2024 PNL va fi aruncat la cosul de gunoi al istoriei mai categoric decat PNTCD-ul cu marii impostori citu, bode, orban, iohannis si compania! Am uitat de rares bogdan care dupa ce isi facea cruci in direct la TV ca mare crestin ce este, il lauda de cateva zile pe adormitul bode cu oameni pe constiinta la Onesti si Constanta! Poporul vrea reforma, iar impostorii liberali fug de ea ca dracul de tamaie!Impostorilor penelisti le este frica de USR, reforma legislativa, anticoruptia si meritocratia inseamnand pentru ei inchisoare, confiscarea averilor, somaj si parasirea concubinelor!

 8. Articolul acesta este vadit partinitor si rupt de realitate.Inainte de a se forma coalitia de guvernare (inca) de azi pot sa0i spun autorului ca pe plan local PNL-imea , de la baroni la plevusca , erau ingroziti sa guverneze aklaturi de USR ptr ca acestia nu erau santajabili si pentri ca nu exista un lung sir de complicitati mizerabile si de hotii monstruoase (si asta doar pe plan local ) ce dura de 30 de ani cu tinerii din USR .Asa ca varianta iubita de PNL-ime a fost si a ramas USL, monstruOasa constructie contra natura si contra democratie.Autorul bate campii fara gratie si dovezi cand intrevede un viitor negru ptr USR.Am facut parte in 2014 dintr-o comisie de vot de la marginea orasului P Neamt la alegerile europarlamentare din 2014 zona acolo unde PSD castiga mereu de 30de ani.In 2014 in sectia mea a castigat detasat USR , urmat la mai mult de 100 de voturi de PSD si apoi…de PNL.Pentru o persoana inteligenta era evident ca echilibrul voturilor s-a modificat, toti tinerii, multi ptr prima oara la vot au votat DOAR USR caci nu se regasersc in partidele care fura si distrug impreuna Romania de 30 de ani adica PSD si PNL care ptr mine nu asu nici un viitor. De asta toate atacurile se indrapta impotriva USR inclusiv cele ale ciobanului puscarias JJ .Au trebuit manevre ale serviciilor ptr ca Dan Barna sa nu intre in turul 2 la alegerile prezidentiale cu mari sanse impotriva lai Ioha.Melescanu securistul fost Presedinte al PNL(partid care a avut Presedinte si Presedinte de Onoare(?) uin fost epigramist turnator al Securitatii) a oprit de doua ori votul in sectiile in care vota Diaspora , acolo unde 95% metrgeau atunci la USR.Ptr ca PNL sa fie partidul mai impoertant al Dreptei in mod fals.Fostul Ministru al Edicatiei Anisie , acumsefa a Comisiei de Educatrie din Camera Deputatilor avea 3 consilieri generali ai serviciilor si un sor sef al DIPI Ilfov multi ani si va avea o vila la Sinaia cu un poligon de 200 m2.PSD,PNL aceiasi MIZERIE, adica USL !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here