Imposibilul film: în 2011, pelicula “Contagion” derula cu o precizie cutremurătoare scenariul pandemiei Covid-19 din 2020. Explicația profeției

5
8536
Filmul artistic "Contagion", din 2011, pare un documentar filmat, de la primul până la ultimul cadru, în pandemia de coronavirus din 2020

O senzație copleșitoare, de deja-vu, e imposibil de ocolit pentru toți cei care, la momentul respectiv sau acum, au (re)văzut pelicula americană “Contagion” (“Molipsire”), apărută în 2011.

Disponibil și acum pe Netflix, filmul, cu o distribuție prestigioasă, prevestește cu o precizie cutremurătoare – dar, veți vedea, numai aparent inexplicabilă – scenariul pandemiei de Covid-19 pe care o trăim azi.

Precizia cutremurătoare cu care “Contagion”, filmul din 2011, anticipează scenariul pandemiei de coronavirus din 2020

Exact ca și în realitatea petrecută 9 ani mai târziu, pandemia din filmul „Contagion” pornea din China, iar virusul se transmitea de la lilieci la om printr-o gazdă intermediară

Nimic din evenimentele majore ale crizei mondiale actuale nu lipsește din filmul regizat acum 9 ani de Steven Soderbergh și Scott Z. Burns.

Firul acțiunii urmărește apariția în China, și răspândirea fulminantă către restul lumii, a unui virus respirator agresiv, cu o rată a deceselor de 25-30%.

Realizatorii surprind cu o acuratețe care dă fiori momentele-cheie ale contaminării – zaruri atinse de cei infectați și apoi de alții; tusea seacă a cuiva într-un magazin, la rând; paharele șterse de un barman căruia îi curge nasul.

În timp ce autoritățile sunt copleșite, iar pe stadioane și în sălile de sport se amenajează uriașe spitale, armata și poliția suspendă cursele aeriene, întrerup circulația între localități și impun restricții oamenilor.

La nivel mondial se declanșează o cursă nebună pentru găsirea unui vaccin. Dar lunile trec, o soluție miraculoasă întârzie și în scenă apar antivacciniștii și impostorii care, vânturând teorii ale conspirației, fac bani din prostia sau naivitatea oamenilor.

Nu lipsește nici măcar bloggerul de succes care face bani din teorii ale conspirației

 

Bloggerul impostor și fără scrupule din „Contagion”, interpretat de Jude Law, face audiență uriașă și milioane de dolari promovând teorii ale conspirației și false remedii

Jude Law joacă senzațional, în film, rolul unui blogger de mare succes, cu zeci de milioane de urmăritori, care acuză guvernele, Organizația Mondială a Sănătății și medicii de conspirație.

Bloggerul pretinde că e infectat și ține zilnic un jurnal video în care le arată oamenilor cum se tratează cu un tratament homeopat. Când e prins și arestat, demonstrându-se că n-a fost niciodată infectat, dar a primit 4,5 milioane de dolari de la producător ca să promoveze falsul remediu, impostorul invocă o altă teorie a conspirației.

Poporul îl crede, audiența îi crește și mai mult, publicul donează bani, îi plătește cauțiunea. Într-un final, când medicii descoperă mult-așteptatul remediu, bloggerul le recomandă oamenilor să nu-și facă vaccinul, pentru că ar urma să provoace autism și cancer.

Secvența finală a filmului din 2011 e copleșitoare. Ni se arată câțiva lilieci goniți de escavatoare din bananierii unde-și aveau sălașul și care se refugiază într-o fermă chineză de porci. O bucată de banană scăpată de un liliac e mâncată de godaci, care ulterior ajung într-un restaurant. Bucătarul care-i prepară iese să facă o poză cu pacientul zero (Gwyneth Paltrow) fără să se spele pe mâini. Așa începe totul.

Punctele în care filmul “Contagion” și realitatea pandemiei din 2020 se intersectează

Filmul din 2011 zugrăvește cu precizie măsurile luate de guverne în 2020: măștile devin obligatorii, armata este scoasă în stradă, cursele aeriene sunt suspendate, legăturile între localități întrerupte și oamenii consemnați în case

Similitudinile scenariului din film lansat în 2011 cu evoluția pandemiei din 2020 sunt nenumărate.

– Atât în film, cât și în realitate epidemia a plecat din China,

– Atât în film, cât și în realitate, infecția se produce cu un virus respirator transmis de la liliac la om printr-o gazdă intermediară (în film – porcul, în realitate – pangolinul),

– Rata deceselor printre cei infectați este, în film, 25-30%. În pandemia actuală, rata deceselor din numărul total de cazuri este 6,8%. Însă, din numărul de cazuri încheiate, rata fatalității este 16% (până sâmbătă, 9 mai, s-au închis 1.682.739 de cazuri: 1.405.305 s-au vindecat, 277.434 au murit),

– Simptomele sunt similare: febră mare, tuse seacă, dureri de cap,

– În film, rata de infectare este 4 (R4), în timp ce noul coronavirus responsabil de pandemie are rata de infectare R2,2. Rata de infectare reprezintă numărul mediu de alți oameni pe care-i infectează un singur bolnav.

– Atât în film, cât și în realitate, măsurile luate de guverne au fost aceleași: suspendarea curselor aeriene, restricționarea accesului locuitorilor pe străzi, mutarea activității în online peste tot unde e posibil,

– Până și apariția escrocilor care profită de conjunctură pentru a câștiga bani și notorietate vehiculând teorii ale conspirației și comploturi mondiale este anticipată corect. Jude Law, bloggerul impostor din film, devine “pacientul zero” al unei epidemii paralele, de frică, panică și neîncredere, în timp ce promovează, cu beneficii uriașe, un fals remediu homeopat. În 2020, diverși așa-ziși “doctori” și “specialiști”, dar și președintele american Donald Trump au promovat medicamente precum chloroquine ca fiind “remedii minune”, deși efectele lor n-au fost confirmate științific.

Explicația preciziei cu care “Contagion” a anticipat pandemia din 2020

În film, cursa contracronometru pentru găsirea vaccinului îi angrenează pe cercetătorii din întreaga lume. 9 ani mai târziu, scenariul fictiv devine realitate

Cum a fost posibil ca un film să anticipeze atât de exact, în 2011, ce urma să se petreacă în 2020? Iată un alt motiv să bănuim o conspirație, nu-i așa?
Nu prea. Răspunsurile cele mai simple sunt și cele mai aproape de realitate. Producătorii filmului s-au consultat cu experți în epidemiologie, inclusiv cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății specializați în boli infecțioase.

Actrița Kate Winslet, care în film joacă rolul unui epidemiolog trimis de OMS în China pentru a studia debutul pandemiei, s-a documentat la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite.

De pe lista experților care au acordat consultanță a fost și doctorul Ian Lipkin, directorul Centrului pentru Infecții și Imunitate de la Universitatea Columbia. Autoare a cărții “Epidemia care urmează”, în 1994, autoarea Laurie Garrett a fost și ea căutată de regizorii filmului “Contagion”.

Ce explică toate lucrurile de mai sus? Producătorii filmului “Contagion” (“Molipsire”) n-au fost nici vizionari, nici cititori în globuri de cristal, nici agenți ai cabalei mondiale care pregăteau publicul pentru un scenariu conspiraționist.
Ei au mers la specialiștii în virologie și epidemiologie și au întrebat care e agentul patogen cel mai susceptibil să provoace o pandemie.

Așa au aflat că există studii în baza cărora cercetătorii au descoperit că virusurile respiratorii, de tip SARS, existente la lilieci, au o probabilitate uriașă să sară la om, într-un orizont relativ scurt de timp.

Simfonia avertismentelor – ignorată de omenire

În 2020, funcționarea societății umane este profund perturbată de pandemie, iar în paralel se derulează o altă epidemie, de panică și neîncredere. Totul a fost (pre)scris în 2011, în „Contagion”

Tot cazuistica precedentelor pandemii – modul în care s-au desfășurat acestea – le-a arătat producătorilor filmului cum e probabil să evolueze și următoarea.
Lucrurile devin destul de simple: cercetătorii, specialiștii în sănătate și epidemiologie știau că o pandemie este iminentă și au făcut tot ceea ce le stătea în putere să avertizeze omenirea.

Toate măsurile luate (inclusiv cele din România), cuprinzând instituirea stării de urgență, restricționarea temporară a libertăților, interzicerea călătoriilor, distanțarea socială, purtatul măștilor, figurau deja în manualul de acțiune al OMS, care se aștepta să apară un virus respirator de tip coronavirus.

S-au făcut filme, documentare (“Pandemic” poate fi văzut și azi pe Netflix), s-au ținut simpozioane și conferințe, s-au dat alerte la nivel mondial și s-au făcut simulări. Bill Gates s-a folosit de notorietatea sa pentru a atrage atenția asupra pericolului în 2016.
Cu toate acestea, mesajul n-a ajuns la oameni. Care, la mijlocul lunii mai 2020, după luni de pandemie, încă se mai întreabă “cum a fost posibil?”. Cu variația “oare virusul o fi real?”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

 1. Excepțional articolul lui Matei Udrea! O bună cronică de film și încă ceva în plus! Trebuie să subliniez că meritul principal de idee și concepție în „Contagion” îl are scenaristul Scott Burns.

 2. Poate ca pandemia asta a fost lasata sa se-ntample special pentru a impusca mai multi iepuri. Omenirea devenise prea plictisita si blazata, pana si cantecele nu mai aveau subiecte….filmele erau mereu aceleasi…Avioanele devenisera suprasolicitate de ieftine ce erau si poluau al naibii…Ma gandesc mereu la ce experimente la scara planetara s-au facut si cate lucruri despre poluare poate ca au fost confirmate…
  Cate nereguli si talmes-balmesuri in folosirea fortei de munca si a vietii oamenilor nu au iesit la iveala, cate nereguli sanitare, cate lucruri legate de spionaj, de relatiile dintre tari!
  Dar si cate teorii ale conspiratiei si manipulari au explodat din surse care pana la pandemie doar scriau la foc mic…Cata mizerie a scos pandemia la iveala! Cine stie daca u ne-au pregatit pentru o pandemie mai grea,pentru o criza economica mai grea, pentru schimbare severa de clima…Atatea rele ne pandesc. In primul rand razboiul! Cine stie daca nu va fi razboi…ca prea suntem multi si greu de crezut ca omenirea mai poate merge inainte in mod civilizat daca nu ne controlam demografia….
  Asteptam cu mult interes ce se va mai intampla. Ar trebui sa fim vigilenti si sa participam activ la ceea ce fac guvernantii, la ce fac politicienii. Daca dormim in ghete, ne putem astepta la ce e mai rau !

 3. Pangolinul nu exista in lant. E una din uriasele minciuni ale Partidului Comunist Chinez. Nu China sau poporul chnez sunt vinovati, ci Partidul Comunist.
  Da, PCC are program militar de mult privind armele biologice. Da, PCC recunoaste (ca au fost si publicate) studii pe virusul ce provine de la liliac si incercarea de a trece bariera speciilor si al face transmisibil la om. Acum le ascunde si spune ca-s propaganda.
  Deci pentru realizatorul filmului cautarea de informatii pe surse deschise a dus la scenariul respectiv.

 4. Nu e exclus ca niste diabolici sa fi creat si raspandit cu intentie virusul si sa confectioneze un scenariu inspirat din film.
  Creatorii filmului s-au straduit sa se documenteze, cascenariul sa fie mai credibil .
  Ucigasii omenirii nici macar nu s-au straduit sa creeze unul propriu, au avut nesimtirea sa-l fure pe acesta, poate si din motivul ca, fiind pregatite de acest film, mintile fraierilor vor inghiti mai usor explicatia.

 5. S-a vorbit despre antivacciniști…
  Dar nu și despre ceea ce conțin vaccinurile, care se pare că, fiind mult prea multe și prea devreme administrate, chiar au adus mulți copii la apatie cronică, iar unor cadre medicale obligate să se vaccineze chiar scleroză în plăci (boli neurologice grave). Cui i se pare roz vaccinarea e liber să se vaccineze ( că doar pt el însuși se „imunizează”, cu toți ai săi, dacă dorește, nicidecum pt a-i proteja pe ceilalți de boala de care se ferește el) și să-i lase pe ceilalți să moară, dacă asta vor, cu toți ai lor! Ce atâta insistență pt ca toți să fie obligați? Lasă-i frate să moară fericiți pe cei care refuză și tu fii fericit primind vaccinul!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here