Tactica lui Cuc de a pierde 50.000.000 €: niciun angajat al statului nu s-a prezentat să apere interesele României, între prima instanţă şi Curtea de Arbitraj de la Paris

1
8373
Răzvan Cuc

Jocurile murdare ale PSD, cu Răzvan Cuc (de două ministru al Transporturilor) ca săgeată și cu Liviu Dragnea la butoane, au adus României o pagubă de cel puțin 50 de milioane de euro doar într-un contract cu compania italiană Astaldi, pentru un tronson al autostrăzii Lugoj – Deva. Au fost erori în serie, în spatele cărora stau ori prostia, ori premeditarea, ori amândouă.

România a pierdut procesul de la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, care obligă CNAIR (Compania de autostrăzi) să plătească firmei italiene Astaldi 50 de milioane de euro. Motivul: CNAIR a reziliat unilateral contractul pentru lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor în Guvernul Orban, acuză CNAIR că nu și-a apărat șansele în justiție. El spune că a demarat procedurile de contestaţie în anulare la hotărârea Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris.

„Am aflat de la avocatul angajat de companie un lucru şocant: între prima instanţă şi Curtea de Arbitraj de la Paris, niciun angajat al statului român nu s-a prezentat să apere interesele statului român. Pur şi simplu, angajaţi ai Companiei de Drumuri au refuzat să meargă în instanţă şi să spună adevărul şi să apere interesele statului român. Eu mă angajez public că voi clarifica acest lucru. Este inadmisibil ca tu, angajat al statului român, să refuzi să mergi să aperi interesele statului român în instanţă”, a declarat Bode la Realitatea Plus.

Lucian Bode, actualul ministru al Transporturilor

El a anunțat ce presupune decizia din instanța de arbitraj: „Practic, Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, printr-o hotărâre, stabileşte în legătură cu acest lot de autostradă câteva lucruri. Dincolo de suma pe care statul român este obligat să o plătească constructorului – aproximativ 50 de milioane de euro -, mai stabileşte ceva. Declară că contractul este în vigoare şi că încetarea parţială a lui de către Companie a fost abuzivă şi nelegală. Eu cred că statul român trebuie să uzeze de toate pârghiile pe care le are pentru a opri punerea în aplicare a acestei hotărâri. Noi deja am demarat procedurile de contestaţie în anulare la această hotărâre şi am speranţa că, printr-o implicare şi printr-o apărare serioasă a intereselor statului român, putem să întoarcem această hotărâre”.

„Constructorul a semnat acel contract de execuţie a lotului 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, acei 28 de kilometri, în 2013, pentru o valoare de 560 de milioane de lei. În 2017, Compania de Drumuri a decis să scoată din contract o secţiune – 10 km – pentru un motiv, cred eu, la fel de simplu şi sustenabil. Şi anume, valoarea lotului, a secţiunii era cu 130% mai mare decât valoarea iniţială a contractului. Nu aveai cum să suplimentezi valoarea unui contract de 120 de milioane de euro cu încă 130 de milioane de euro”, a explicat Bode rezilierea contractului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Bun, si care-i solutia, trecand peste faptul ca cei implicati din CNAIR si javra de cuc ar trebui sa plateasca din buzunar aceasta pierdere de 50 de milioane de euro?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here