23 din cele 187 de hectare ale Parcului Herăstrău, trecute de PSD în proprietate privată, pentru construit blocuri. Valoarea “tunului”: minimum 340 de milioane de euro

7
28331
Primarul PSD Daniel Tudorache a trimis spre avizare, la MApN, un set de documente, apoi, după ce a primit semnăturile, a înlocuit planșele. Armata s-a prins de manevră și acum cere să i se retrimită actele, de data asta în versiunea reală

Pe cele 23 de hectare ale Parcului Herăstrău retrocedate de ANRP ar urma să se construiască blocuri, conform Planului Urbanistic Zonal elaborat de administrația PSD a Sectorului 1.

Cei care au sesizat faptele sunt membrii Asociației Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi și europarlamentarul Clotilde Armand (USR). Aceasta din urmă spune că de două luni încearcă să afle de la primărie informații despre modul în care s-a făcut retrocedarea, dar nimeni nu suflă o vorbă.

Cum au fost trecute 23 din cele 187 de hectare ale Parcului Herăstrău, pe furiș, în proprietate privată

Cercul făptașilor, așa cum l-a descris Armand, este destul de clar.

 1. ANRP (Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților), condusă din 2012 de pesedistul George Băeșu, a retrocedat, în condiții necunoscute deocamdată, 226.778 de metri pătrați (aproape 23 de hectare) în Parcul Herăstrău din București. Este vorba de peste 12,7% din suprafața totală de 187 de hectare. Informația a fost deja confirmată oficial de Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului.
 2. S-a elaborat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) coordonator al Sectorului 1 conform căruia suprafața retrocedată din Herăstrău și Pădurea Băneasa devine zonă rezidențială – deci se pot construi blocuri.
 3. Pentru a fi ascuns cât mai bine planul, zona devenită construibilă din Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău a fost omisă din Raportul de Mediu depus de firma VEGO (apropiată de PSD) și publicat pe site-ul Agenției pentru Mediu București. „Sunt mai multe planșe ale PUZ-ului. Cel pus în dezbatere pe site-ul Primăriei București nu corespunde cu cel aprobat de Ministerul Mediului”, explică, pentru Ziaristii.com, Clotilde Armand.
 4. Ministerul Mediului, condus de liberalul Costel Alexe, a aprobat “pe furiș” PUZ-ul elaborat de PSD.

În acest moment, toate avizele pentru PUZ sunt acordate, dar zarurile n-au fost încă aruncate. Gabriela Firea trebuie să-l valideze în Consiliul General al Municipiului București, unde alianța PSD-ALDE are majoritate absolută.
În același timp, în instanță au fost deschise câteva acțiuni care contestă avizul acordat de Ministerul Mediului.

Miză enormă: valoarea terenului, odată trecut în zonă construibilă, trece de 340 de milioane de euro

Una din versiunile Planului Urbanistic Zonal pentru Sectorul 1, existentă pe site-ul Primăriei Sectorului 1. Versiunea pusă în dezbatere publică diferă de cea aprobată deja de Ministerul Mediului

Miza este enormă. Este vorba de cea mai râvnită zonă din București, extrem de scumpă. Terenul retrocedat este protejat de lege și, în mod normal, nu ar fi voie să se construiască în parc. Însă PUZ-ul susținut de Daniel Tudorache (primar Sectorul 1) și Gabriela Firea (primarul Bucureștiului) schimbă datele problemei.
Transformat în zonă construibilă – PUZ-ul prevede că se pot ridica acum clădiri (blocuri sau vile) pe 45.355 de metri pătrați din totalul de 226.778 –, terenul va avea o valoare de cel puțin 340 de milioane de euro, calculat la prețul pieței din jurul Parcului Herăstrău.

„Edilii Sectorului 1 împreună cu elaboratorii vor să distrugă iremediabil din punct de vedere urbanistic toate zonele construite”

Cele de mai sus sunt confirmate, în paralel, de Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, care a inițiat chiar o acțiune în instanță. Iată un fragment din pățaniile membrilor asociației, în lupta cu administrația PSD: „(…) Elaborator (n.r. – al PUZ Sector 1) a fost desemnata firma VEGO CONCEPT ENGENEETING SRL intr-o totala lipsa de transparenta si fara informarea publicului privind modalitatea de atribuire a contractului public, cerintele caietului de sarcini, suma platita din banii publici, termen de realizare.

Ca o consecinta a practicilor binecunoscute ale autoritatilor publice locale a fost realizata «o dezbatere publica» pe data de 29.03.2019 in care a fost  prezentata doar o plansa cu zonificarea sectorului si regimurile de inaltime planificate. Nu a fost prezentat Memoriul Tehnic si Regulamentul Local de Urbanism aferente PUZ-ului, documente obligatorii conform Legii nr.350/2001 si Ordinului nr. 2701/2010 privind aprobarea metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism (emis de Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului). (…)
In cadrul procesului, Primaria Sectorului 1 si SC VEGO CONCEPT ENGENEETING SRL au fost obligate sa depuna la dosar Regulamentul de Urbanism Local aferent PUZ-ului si Memoriul Tehnic. Studiind aceste documente am ajuns la concluzia alarmanta ca edilii Sectorului 1 impreuna cu elaboratorii vor sa distruga iremediabil din punct de vedere urbanistic toate zonele construite prin urmatoarele permisivitati prevazute in noul PUZ:
–          constructii pana la P+5E in zonele L (care au in prezent regim de inaltime de maxim P+2E);
–          blocuri de P+26E in zonele M (mixte);
–          retrageri de la limita de proprietate micsorate la h/3 fata de h/2 cat sunt in prezent;
–          neobligativitatea asigurarii locurilor de parcare in interiorul imobilelor;
–          neglijarea completa a asigurarii zonelor verzi in interiorul proprietatilor,
si multe alte  fortari urbanistice.
(…)
Conform tuturor legilor din Romania care au legatura cu urbanismul, orice PUZ trebuie adus la cunostinta publicului si supus dezbaterilor. Doumentele care trebuie facute publice sunt plansele, regulamentul local de urbanism aferent PUZ-ului, memoriul tehnic cu studiile de fundamentare.
In cazul PUZ COORDONATOR SECTOR 1, ata regulamentul local de urbanism, cat si memoriul tehnic, sunt inca la secret. Noi va prezentam aici memoriul tehnic pe care l-am obtinut in instanta.Acesta, dupa cum puteti observa, nu cuprinde decat o insiruire de date statistice referitoare la Sectorul 1. Nici vorba de studiu de fundamentare”.
Textul complet, cu toate planșele și rapoartele, aici.

„Zona construibilă care vizează zonele retrocedate din Pădurea Băneasa şi Parcul Herăstrău nu este trecută în Raportul de Mediu”

„Chicița”: Punctul 9 al de la rubrica „Subzona parcurilor și grădinilor, a spațiilor verzi pentru agrement, scuarurilor” se prevede că „pentru terenurile proprietate privată, jumătate din ADC se va asimila funcțiunilor din L”. Adică devine zonă construibilă

Iată o parte din mesajele transmise de Clotilde Armand despre situația Parcului Herăstrău:
„Caracatița Planului Urbanistic Zonal al PSD din sectorul 1

Zonă construibilă care vizează zonele retrocedate din Pădurea Băneasa şi Parcul Herăstrău NU ESTE CUPRINSĂ în Raportul de mediu depus de firma VEGO afişat pe site-ul Agenției Pentru Mediu București.

Acum, cine ar putea să ne ofere mai multe informații depre zonele retrocedate din Pădurea Băneasa și Parcul Herăstrău? În urmă cu două luni am cerut informații la primărie despre retrocedare – cine, cum și unde s-a retrocedat în Parcul Herăstrău. Până acum nu am primit niciun răspuns. Și am zis să merg mai departe.

M-am gândit că n-ar fi rău să ne prezinte public președintele Autorității Naționale de Restituire a Proprietății această informație, să ne spună cine a restitutit și cine nu în Parcul Herăstrău. Și aici am dat de altă telenovelă.

* Pesedistul George Băeșu este președintele Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din anul 2012, când a fost numit în funcție de Guvernul Ponta. În martie 2015, el a anunțat că demisionează din funcție, însă gestul nu a fost dus până la capăt. A fost subprefect și prefect al județului Vrancea, în perioada 2001-2004, deputat PSD, în perioada 2004-2008, consilier economic în Grecia, în perioada 2009-2012. George Băeșu este finul lui Marian Oprișan. În urmă cu 3 ani, Băeșu a avut grijă să-și pună averea la adăpost, făcând un partaj cu soția, fără să divorțeze.

** Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților: 70% din angajați au salarii de peste 8.000 de lei, 37.000 de dosare nesoluționate, iar șeful Băeșu, pus în funcție în 2012, și-a luat apartament în București și vilă la Corbeanca.

*** George Baeșu este absolvent de Drept și și-a dat doctoratul în anul 2011 sub îndrumarea fostului premier Adrian Năstase”.

„Planul Urbanistic Zonal al primarului PSD de la Sectorul 1 oferă mafiei imobiliare posibilitatea de a construi în parcul Herăstrău“

„Am promis zilele trecute că vă spun de ce Planul Urbanistic Zonal al primarului PSD de la Sectorul 1 oferă mafiei imobiliare posibilitatea de a construi în parcul Herăstrău. Să începem.

După ce Ministerul Mediului a început să schimbe într-o veselie pe site planşele PUZ-ului primarului Tudorache, în momentul acesta avem pe site-urile instituţiilor abilitate două variante ale PUZ-ului Coordonator Sector 1:

– o variantă la Primăria Municipiului Bucureşti cu Pădurea Băneasa şi parcurile din Bucureşti transformate în zone construibile rezidenţiale;

– o altă variantă, afişată pe siteul Agenţiei Pentru Mediu Bucureşti, în care sunt transformate în spaţii construibile numai parcurile din Sectorul 1.”

„Interesul suprem este în Parcul Herăstrău”

„Citind RLU afişat cu varianta de la PMB, datată în luna ianuarie 2020, am descoperit la pagina 78 că zonele V3a – Parcuri şi Grădini, pentru proprietarii privaţi vor putea fi construite în regim rezidenţial.

Cum domnule, proprietari privaţi în parcurile din Sectorul 1?!

Răspunsul ni-l dă doamna Firea: în parcul Herăstrău a fost retrocedată o suprafaţă de 226.778 mp, pe lângă cei 5.000 mp în Parcul Bordei sau cei 1.200 mp în Parcul Clucerului.

Dar interesul suprem este în Parcul Herăstrău (în urmă cu două luni am cerut informaţii despre retrocedare – cine, cum şi unde s-a retrocedat în Parcul Herăstrău – până acum nu am primit niciun răspuns).”

„Parcul Herăstrău nu trebuia să fie inclus în PUZ pentru că este zonă protejată”

„Parcul Herăstrău TREBUIA SĂ NU FIE INCLUS ÎN PUZ COORDONATOR SECTOR 1 pentru că este zonă protejată!

În prezent, proprietarii stăpâni pe 18% din suprafaţa Parcului Herăstrău au în posesie un teren care nu valorează nimic, pentru că nu se poate construi nimic pe el conform actualului PUG în vigoare. Este un parc, pur şi simplu.

Ca să aibă valoare trebuie să existe un document care să-i dea dreptul să construiască. Iar cercul infracţiunilor se închide cu PUZ-ul COORDONATOR al primarului Sectorului 1 Dan Tudorache. Iar conform reglementărilor PUZ, cei 226.778 mp vor fi construibili la sol 45.355 mp în regim rezidenţial, adică blocuri.

Cât va valora acest teren? Luând în calcul valoarea de piaţă a terenurilor din zonă care nici măcar nu sunt lângă parc, adică 1500 euro/mp, rezultă o valoare de piaţă de 340 milioane euro.

*Atenţie, vorbim de teren în Parcul Herăstrău, deci estimarea mea ar putea fi destul de modestă.”

„Chiar nu se găseşte un coleg penelist să-l atenţioneze pe Costel Alexe că distruge Parcul Herăstrău cu avizul acordat?“

„Acum, dacă tot am prezentat dovezi şi probe clare despre ticăloşia primarului PSD de la Sectorul 1 şi despre cum a avizat Ministerul Mediului PUZ-ul PSD pe şest, chiar nu se găseşte un coleg penelist întreg la cap să-l atenţioneze pe Costel Alexe că distruge Parcul Herăstrău cu avizul de la APM?!

Mă întreb şi eu cum de nu mai apare nici un penelist curajos care să combată tot ce am demonstrat şi susţin de o săptămână.

Unde sunteţi curajoşilor? V-aţi ascuns prin ministere de dragul funcţiei? Opriţi acest aviz criminal pentru bucureşteni!”

Scurt istoric al Herăstrăului. Arhitecți și peisagiști celebri, constructori experimentați, soluții ingenioase și o muncă de 5 ani în spatele actualului parc

Vedere din Parcul Herăstrău

Parcul Herăstrău, întins azi pe 187 de hectare în jurul lacului cu același nume, este cel mai mare parc urban din România și a fost dat în folosință acum 84 de ani, în 1936. Aleea care înconjoară lacul măsoară 5,92 kilometri. Parcul face parte din patrimoniul Bucureștiului și este protejat de lege.

Până în 1930, zona unde este acum parcul era neamenajată și mlăștinoasă. Între 1930 și 1935, autoritățile au asanat locul și, profitând de faptul că în apropiere se afla Arcul de Triumf, au amenajat parcul. S-au făcut câteva zeci de expropieri ale unor familii sărace care se aciuaseră în zonă și a fost relocată o uzină.
Proiectul Parcului Herăstrău a fost elaborat de arhitecți experimentați: Ernest Pinard și Friedrich Rebhuhn. Ultimul, arhitect peisagist german, lucrase în Anglia, Franța și Elveția înainte să i se ofere funcția de șef al secției horticole a orașului București. Tot el a amenajat și Parcul Cișmigiu (loc aflat, de asemenea, pe lista Gabrielei Firea, care vrea să-l “reamenajeze”).

Lucrările de sistematizare a întregii zone din nordul Bucureștiului au fost ample și costisitoare. Arhitecți capabili, constructori experimentați și foarte mulți muncitori au făcut lucrări hidrotehnice, au proiectat spații verzi și alei, au gândit un echilibru al întregului care să fie folositor, de bun-gust și eficient.

O placă memorială amplasată la intrarea în Muzeul Satului din București menționează decidenții politici care au făcut parcul atât de îndrăgit de generații întregi: „Sub domnia Regelui nostru Carol II, Primarii Capitalei fiind Dem Dobrescu, Al. Donescu, în anii 1932-1937 s’a făcut asanarea mlaștinelor Colentinei, înfăptuindu-se lacurile Băneasa, Herăstrău, Floreasca, prin mari lucrări la Buftea, precum și derivarea de ape din râul Ialomița la Bilciurești, ca să însănătoșească Capitala Țării și să o înfrumosețeze. Această lucrare a fost făcută de Uzinele Comunale București, Director Gen. fiind ing. Nicolae Caranfil”.

În 1951, adică acum aproape 70 de ani, Parcul Herăstrău a fost extins până la forma sa actuală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

7 COMENTARII

 1. Vai, dar exista ceva care a putut fi stopat din calea mafiei din aceasta tara? Toti care ataca PSD sfarseste prin a tacea si a face pierduta sesizarea. Partidul e-n toate!!!

 2. Deci ? Se ocupă cineva de asta in cadrul viitoarelor alegeri ? Sau Min. Mediului ? Sau orice asociație ? Sau USB (defuncta de tot?0
  E bine de stiut (multumim presei) dar nu e suficient.

 3. 1.Disparitia de terenuri aferente Parcului Herastrau au inceput unca de cand era Viorel Lis primar general ala capitalei, pe locul fostelor sere ale parcului construindu0se Eatul Frances si alte blocuri marete chiar la sos.Nordului.
  2, Planurile de creare a salbei de lacuri ale Bucurestiului, inclusiv devierea raului Colentina in acest scop, au fost facute si urmarite lucrarile de Prof.Dr.Ing DORIN PAVEL-fondatorul Scolii de Hidroenergetica in România ( Pe wikipedia se pot afla mai multe despre acest geniu al ingineriei, a studiat in Elvetia, a refuzat postul la catedra oferit acolo, pentru a se intoarce in tara sa natala , a inventariat toate cursurile de apa din tara, a creat primele mari baraje de apa-Dobresti, Bicaz, Portile de Fier. a facut planul energetic al Romaniei dupa care se functioneaza si astazi) Daca ar vedea ce mlastini au redevenit lacurile pentru care s-a straduit din toate puterile, s-ar rasuci in mormant. Fostul strand Floreasca 2 am observat ca e o insula privata,cu o multime de constructii, toata apa din jur e napadita de stufaris si papuris , nici vorba sa mai mearga vreun vaporas pe ea, ca pe vremuri. Fantana arteziana de la intrarea in Herastrau vis-a-vis de Bordei, unde sunt ecluzele, era ca cea de la Geneva, a fost conceputa tot de Dorin Pavel, de ce a fost oprita ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here