Ilie Năstase a ajuns în spital de furie că nașul său, Ciprian Marica, l-a lăsat fără „afacerea Voința”, tunul imobiliar de 50.000.000 de euro pe care fostul tenismen l-a dat cu ajutorul a trei politicieni: Crin Antonescu, Adrian Năstase și Tăriceanu

3
7396
La mijloc: finii Năstase. Pe extreme: nașii Marica

Un uriaș conflict s-a declanşat în sportul românesc, între fostul tenismen Ilie Năstase (75 de ani) și fostul fotbalist Ciprian Marica (36 de ani). Miza scandalului: cine controlează Fundația „Ilie Năstase”, cea care a primit în administrare de la Guvern, în 1999 și 2006, Baza sportivă Voința din București. O uriașă miză imobiliară!

Ilie Năstase îl acuză pe Ciprian Marica, nașul său de cununie cu cea de-a cincea soție (Ioana), că i-a furat „afacerea Voința”. Altfel spus, că Ilie Năstase a fost scos din Fundația „Ilie Năstase”, al cărei președinte ar fi acum Ciprian Marica!

„Afacerea Voința” s-a născut ca un mare tun imobiliar dat de fostul tenismen, cu complicitatea a două guvernări.

În 1999, ministrul Sporturilor, Crin Antonescu, a făcut cadou Fundației „Ilie Năstase” o suprafață de aproximativ 25.000 de metri pătrați (2,5 hectare), la stația de metru Aurel Vlaicu, pentru a construi acolo Academia de tenis „Ilie Năstase”. Concesiunea a fost acordată pe 49 de ani.

În 2006, Guvernul Tăriceanu a prelungit durata concesiunii de la 49 la 60 de ani.

Baza sportivă Voința se întinde de la stația de metrou Aurel Vlaicu (clădirea din dreapta imaginii) până spre Lacul Floreasca (în plan îndepărtat, stânga-sus)

Între timp, în 2002, Ilie Năstase a mai primit o pleașcă: RAAPPS-ul lui Adrian Năstase i-a vândut 16.600 de metri pătrați, pe malul lacului Floreasca (Strada Țărmului, nr. 19), în prelungirea Bazei sportive Voința. Prețul a fost de numai 72 de euro/m², mult mai mic decât prețul pieței. Ilie Năstase a solicitat terenul pentru a-l folosi la dezvoltarea Academiei de tenis, dar l-a revândut unor prieteni în aceeași zi, la un preț mult mai mare! Pe acel teren nu a apărut vreo academie de tenis, ci doar clubul de fițe Gaia.

Astfel, prin două manevre imobiliare, în complicitate cu trei guverne, Ilie Năstase a căpătat de la stat circa 41.000 de metri pătrați (4,1 hectare) de teren în zona de lux a Capitalei. Un teren plasat excelent: pe latura de nord – stația de metrou Aurel Vlaicu, pe latura de sud – lacul Floreasca.

Academia de tenis „Ilie Năstase” figurează doar pe hartă!

Numai că au trecut 15 ani de la ultima manevră imobiliară făcută de Ilie Năstase, iar la Voința nici vorbă să apară vreo Academie de tenis, cu investiții de 100 de milioane de euro (cum prmitea ex-tenismenul). N-au fost investiți, în acest sens, nici măcar 100 de euro. Au continuat să funcționeze, în schimb, niște cârciumi care pltesc, evident, chirie. De data asta, noului „jupân” al Bazei Voința.

Aceasta este miza scandalului dintre Ilie Năstase și cel mai recet naș al său, Ciprian Marica.

Ilie Năstase: „M-a anunțat că nu mai sunt în Fundație. Am ajuns în spital din cauza asta”

Ilie Năstase a organizat vineri o conferință de presă, în care l-a acuzat pe Ciprian Marica, nașul său de cununie, că l-ar fi scos din propria fundați, pe care fostul tenismen a fondat-o cu peste 22 de ani în urmă și căreia i-a împrumutat propriul nume.

Miza conflictului este uriașă: valoarea imobiliară a terenurilor deținute de fundație este, în prezent, de aproximatix 50 de milioane de euro!

Năstase nu înţelege cum a putut fi dat afară din fundaţie de Ciprian Marica şi anunţă că vor intra în lupta juridică, de partea sa, avocaţii lui Ion Ţiriac.

 • „Ciprian Marica mi-a zis de mai multe ori că vrea să intre în Fundația mea. I-am explicat că există membri fondatori și că nu se poate… La primul termen, la tribunal, a fost refuzat, apoi s-a băgat pe el președinte, pe tatăl lui și pe unchul lui. Pe mine m-au dat afară și vreau să știu și eu: cum? Și de ce?”
 • „A trebuit să ajung la spital din cauza asta… Mi s-a făcut rău! Ieri m-am întâlnit cu el și cu soția la masă, e adevărat, și m-au anunțat că nu mai sunt în Fundație. M-am ridicat și am plecat de la masă. Dar da, m-am văzut cu ei.”
 • „Eu am avut un contract cu el, el a investit bani, e adevărat, și nu putea trece investițiile pe contractul lui. Atunci a zis să facă într-un fel să intre în Fundație, că acceptă investițiile… Și de aici a început toată nebunia.”
 • „Nu înțeleg ce hârtii a putut duce la Judecătorie ca să mă dea pe mine afară, eu fiind cel care a creat Fundația! De 22 de ani mă chinui să iau terenul, nu înțeleg cine e judecătorul ăla de a permis așa ceva… Un membru fondator nu poate fi dat afară! Pe mine m-au scos direct!”
 • „E urât, îmi pare rău, l-am considerat pe Ciprian un băiat ca lumea. Prima oară a vrut să închirieze un teren de fotbal, apoi s-a extins peste tot. Apoi și unele de tenis…”
 • „Nu știu cine l-a învățat, dar l-a învățat greșit! Am avocați, o să merg, am avocații domnului Țiriac și o să aflu ce s-a întâmplat… Cum de instanța a respins prima lui cerere și cum a doua a acceptat. Vedem!”
 • „Miza e să ia el tot controlul la Baza Voința. El nu înțelege că toate contractele sunt în derulare și nu pot fi reziliate, chiar dacă el a făcut șmecherii la justiție, pe acolo…”
 • „Nu mai dorm noaptea, soția îmi spune să mă liniștesc. Am ajuns la spital…”
Ciprian Marica – Ilie Năstase

Ioana Năstase: „Mi-a povestit, cu voce stinsă, cum Ciprian Marica i-a luat afacerea de sub nas. E șocul vieții sale”

Aflat în pragul divorțului cu Ioana (a cincea soția a sa), Ilie Năstase spune că a avut probleme cu inima, din cauza scandalului cu Ciprian Marica, nașul lor de cununie.

Și Ioana Năstase îi aduce acuzații grele nașului Ciprian Marica.

”Ilie m-a sunat la începutul acestei săptămâni și m-a rugat, cu o voce stinsă, să vin la el la spital. Era internat la Spitalul privat Ponderas, fiindcă el are ceva probleme și cu inima. A reușit să rămână calm în toată nebunia asta. Medicii i-au cerut explicit să nu se enerveze, fiindcă altfel ar fi putut apărea ceva complicații. L-am întrebat ce i s-a întâmplat și atunci el mi-a povestit cum Ciprian Marica, nașul nostru de căsătorie, i-ar fi preluat afacerea”, a declarat Ioana Năstase pentru Playsport.ro.

„Nu are nicio explicație pentru ceea ce s-a întâmplat, dar a înțeles că Marica i-a luat afacerea de sub nas. E șocul vieții sale. El spune că i-a mai semnat lui Marica, în perioada din urmă, ceva acte prin care îl îndrituia să facă ceva plăți în numele său, dar atât și nimic mai mult! Ilie mi-a spus că Marica a umblat și la Consiliul de Administrație, acolo unde i-ar fi pus pe tatăl și pe unchiul său, fără să fi scos un cuvânt pe tema asta. Cum să nu ai suflet, să nu te gândești că poți lua lucrul altuia, la care nu ai nicio contribuție?! Nici nu contează cum te numești, Vasile sau Ion – dacă nu e treaba ta, cine îți dă ție afacerea de-o viață a altuia?!”, a mai comentat Ioana Năstase.

Ilie Năstase: „M-a păcălit! Mi-a luat Baza Voința, m-a scos din Fundație! O să mă duc la Poliție, la Procuratură!”

Ciprian Marica a formulat o acțiune la Judecătoria Sectorului 1 încă din luna mai. După trei înfățișări, la termenul din 6 septembrie, instanța a respins scoaterea lui Ilie Năstase din fundație. Ulterior, însă, fostul atacant a mai formulat o acțiune, la aceeași judecătorie. Pe 7 octombrie, cererea formulată de Marica a fost admisă, iar „Nasty” a fost exclus din Fundația care îi poartă numele.

În locul lui Ilie Năstase, Ciprian Marica i-ar fi introdus în fundație pe tatăl și pe unchiul său, prin modificarea actului constitutiv.

Ilie Năstase a reacționat furios, declarând pentru ProSpot, înainte de a organiza conferința de presă: „Nu-mi vine să cred ce mi-a făcut Ciprian Marica! Mi-a luat Baza Voința, m-a scos din Fundație! M-a anunțat acum avocatul. Am și probleme cu inima, am by-pass, nu mă simt prea bine… L-a băgat pe taică-său în Fundația mea, imediat ce m-a scos pe mine! Și pe unchiul lui l-a introdus, nu-mi vine să cred. Nu am ce să discut cu el, o să discute avocatul. Stau cu soția mea și nu ne vine să credem ce se întâmplă. M-a pus să semnez niște procuri, niște acte și m-a păcălit. O să mă duc la Poliție, la Procuratură, unde va fi nevoie. Eu am vrut să fac lucruri bune și acum am fost izgonit”.

Năstase și Marica

Ciprian Marica: „Avem un contract de asociere în participațiune. Încercăm să facem o Academie de tenis, iar lucrurile încep să prindă contur”

La emisiunea „Digi Sport Special”, Ciprian Marica a negat ferm orice neînțelegere cu Ilie Năstase.

 • „Sunt surprins! Cine a afirmat lucrul acesta, să susțină cu dovezi. Am avut mai multe discuții cu Ilie Năstase, dar niciodată în contradictoriu. Nu m-aș certa cu el pentru nimic în lume. Îl respect, e finul meu… dacă e vreo neînțelegere, o rezolv cu el amical. Nu există un conflict și nu ar putea exista, pentru că eu aș ceda întotdeauna.”
 • „Mi se par niște lucruri de mintea copiilor. Sunt niște lucruri total neadevărate. Exclus! Când încerci să faci ceva frumos, încep să apară probleme.”
 • „M-aș bucura să pot construi un hotel, dar deocamdată fac fotbal și tenis. Aș putea să fac, dar deocamdată nu am bani. Prin hotărârea de guvern, avem voie să facem hotel, dar nu e cazul.”
 • „Încercăm să facem o Academie de tenis, iar lucrurile încep să prindă contur. E foarte apetisant și… «vai, ce face Marica!». Marica face doar sport.”
 • „Noi avem un contract de asociere în participațiune. E o hotărâre de guvern prin care baza sportivă a fost dată Fundației domnului Năstase. Exclus închiriere. Noi facem doar sport, fără conflict. Când lucrurile devin frumoase, toate lumea începe să-și dea cu părerea.”

Ciprian Marica: „Ilie, eu sunt de acord să ne întoarcem la starea inițială oricând, nu e problemă!”

Ulterior, la Telekom Sport, Ciprian Marica a părut să bată în retragere. Fostul fotbalist a declarat pentru Fanatik.ro că se poate retrage din asocierea cu Ilie Năstase.

 • Sunt șocat de reacția lui Ilie și de cele apărute. Nu știu ce s-a întâmplat de ieri până azi. Ieri am mâncat împreună și am înțeles doleanțele lui.”
 • „I-am spus și, la rugămintea mea, l-a sunat pe domnul Țiriac să sune un avocat, să ajungă la ce dorea. Pentru mine nu era nicio problemă să ajungem la înțelegerea inițială, nu înțeleg de unde scandalul.”
 • „Ilie, nu mai ești de acord cu înțelegerea făcută, nu e problemă! Ia un avocat competent, vorbește cu domnul Țiriac și revenim la înțelegerea inițială!”
 • „Eu nu fac altceva decât un teren de fotbal și o academie de tenis. Nu înțeleg de ce a fost acest scandal.”
 • „Sunt niște înțelegeri, le vor discuta avocații, dar eu sunt de acord să ne întoarcem la starea inițială oricând, nu e problemă.”
 • „Eu am vrut să-l ajut, pentru mine el e Ilie Năstase.”
 • „Nu am furat de la nimeni niciodată, sunt cu inima împăcată și vreau să revenim la ce și-a dorit el.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cîțu le-a sugerat PSD-iștilor că, dacă nu-l acceptă pe el, atunci să pună premier de la ei, numai să nu fie Ciucă sau alt PNL-ist! Se teme că pierde șefia partidului

Cum s-a hotărât în PNL guvernarea cu PSD: „Foarte mulți n-au votat deloc, dar s-a socotit că au fost «pentru»! Unii ridicau mâna să nu se vadă, la nivelul scaunului”

* Theodor Paleologu: „Îl felicit pe Orban pentru excluderea din PNL. Este o onoare. Eu însumi am fost exclus în 2016 de Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Welcome to the club, my friend!“

* PNL a votat „fuziunea prin absorbție” cu PMP, dar președintele PMP neagă că s-ar preda! Următoarea țintă a lui Cîțu: ALDE

* Încă un dosar pentru „Diamantul” PSD! DNA a cerut de la Primăria Sectorului 1 lista locuințelor sociale date de fostul primar Tudorache

* Oreste a fost prins de polițiști conducând mașina drogat. S-a ales cu dosar penal, la 3 ani după ce a fost cercetat de DIICOT

Fiul lui Ion Rațiu este chemat să-și asume un rol politic de prim-plan, „în încercarea de a dezrobi de impostură și rușine PNȚCD-ul de astăzi” și „a da curaj românilor sabotați de o clasă politică iresponsabilă”

* VIDEO. Mesaj dement al dictaturii din Belarus: „Polonezilor, vă jucați cu focul! Potoliți-vă, altfel vă vor vorbi bombardierele Tupolev ale Rusiei!”

* Nu te răzgândi, Rădoisson! Ești pe drumul cel bun: pleacă! E ceva să te elimine de două ori, în 13 luni, o țară cu populație cât cartierul Ghencea!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here