miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaHerson devine oraș-fantomă: rușii au tăiat internetul și fac baricade, populația fuge....

Herson devine oraș-fantomă: rușii au tăiat internetul și fac baricade, populația fuge. Magazinele au început să refuze rublele și să ceară plata în grivne ucrainene

-

Orașul Herson se pregătește de lupte de stradă: locuitorii fug, rușii taie internetul și fac baricade, alimentele și medicamentele au început să dispară, relatează multiple surse. Pe măsură ce presiunea ucrainenilor crește, iar rușii se retrag treptat din capul de pod pe care-l dețin pe malul vestic al Niprului, situația devine tot mai tensionată în marele oraș.

Locuitori citați de CNN – care le-a păstrat acestora anonimatul din motive lesne de înțeles – au descirs „un oraș fantomă cu oameni epuizați, cu lipsuri acute de medicamente“. Situația e „tensionată, cu oameni epuizați emoțional, străzile se golesc de la mijlocul după-amiezii, iar soldații ruși sunt adesea văzuți în haine civile“.

Administrația numită de ruși în Herson le-a ordonat civililor să plece, în timp ce Ucraina își continuă contraatacul cu obiectivul de a recuceri orașul.

Herson este singura capitală de regiune din Ucraina cucerită de Rusia în cele 8 luni scurse de la începutul invaziei. Căderea orașului s-a petrecut la începutul lunii martie, din cauza unei trădări care a avut loc în armata ucraineană. Ofensiva a fost însă stopată la Mikolaev ceva mai târziu, iar de o lună trupele Kievului au început să preseze.

- Advertisement -

„Gunoaiele mizerabile care terorizează Hersonul” au ordonat ca toate lifturile din oraș să fie închise

Administrația rusească a orașului a declarat sâmbătă că „din cauza situației tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masivă a orașului și a amenințării cu atacuri teroriste, toți civilii trebuie să părăsească imediat orașul și să treacă pe malul estic al Niprului!”.

Hersonul avea înainte de război sute de mii de locuitori, dar acum nu se știe câți au mai rămas – probabil sub 100.000. Foarte mulți au fugit când au apărut rușii. Alții au fugit în lunile următoare. De o săptămână, autoritățile de ocupație își evacuează prioritar administrația și colaboraționiștii. „Seara se poate vedea un număr mare de clădiri înalte în care sunt luminate maximum două sau trei ferestre. În timpul zilei, poți întâlni oameni mai ales în apropierea pieței. Dar la orele 3-4 după-amiaza străzile sunt goale și nu este nimeni“, povestește sursa CNN.

Un oficial ucrainean a relatat sâmbătă pe Telegram că „gunoaiele mizerabile care terorizează Hersonul” au ordonat ca toate lifturile din oraș să fie închise. Unii oameni încă încearcă să ajungă la Vasilivka, în regiunea vecină Zaporojie, singurul punct de trecere între teritoriul controlat de Rusia și cel ucrainean care este încă deschis.

- Advertisement -

Tensiunea este maximă. Sursa CNN relatează: „Oamenii sunt epuizați din punct de vedere emoțional, unii pur și simplu nu își părăsesc casa pentru a evita contactul cu militarii. Este imposibil să te relaxezi aici. Seara, când aud o mașină circulând în apropierea casei, încep să devin nervoasă, pentru că o mașină la o oră târzie nu este un semn bun”.

Medicamentele se vând în stradă, direct din mașină, de către indivizi care le aduc pe cont propriu. La farmacii sunt cozi mari

Momentan, hrană încă se mai găsește prin micul comerț făcut de oameni pe persoană fizică: „Herson s-a transformat în general într-o piață spontană, oamenii vând ce pot. Cineva coace pâine de casă, cineva face prăjituri, cineva își vinde marfa pur și simplu în mijlocul străzii, punând-o pe o foaie”. Dar aprovizionarea a scăzut și magazinele sunt goale. Rușii au confiscat bărcile localnicilor și acum inclusiv livrările private de alimente de pe malul estic al Niprului sunt la cheremul ocupanților.

Medicamentele, în schimb, sunt deja puține și foarte scumpe: „Tot ceea ce se importă acum sunt medicamente din Federația Rusă. Medicamentele sunt vândute pur și simplu pe stradă, din mașină, sau de către unii oameni în mod privat”. La farmacii sunt cozi mari, iar antibioticele sunt aproape de negăsit.

Pe străzi au apărut cecenii kadâroviți. Rușii sapă tranșee și fac baricade în timp ce localnicii rămași au profitat de fuga administrației de ocupație ca să scoată din circulație rublele

În Herson, localnicii au remarcat tot mai mulți luptători ceceni. „Nu pot spune că sunt mai puțini soldați ruși, pur și simplu și-au dat jos uniformele militare și au îmbrăcat haine civile. Unii merg pe stradă îmbrăcați în haine civile, dar cu o mitralieră”, povestește sursa CNN. „Se aude în mod constant cum forțele armate ale Ucrainei bombardează pozițiile ocupanților. Nici măcar nu vă puteți imagina cât de fericiți sunt localnicii din această cauză„, a spus ea.

Pe străzi se aud focuri de armă, dar nu se știe cine și de ce trage sau care sunt forțele angajate în aceste sporadice schimburi de rafale. Ucrainenii sunt încă la mai mulți kilometri de Herson. Rușii sapă tranșee, fac baricade, construiesc puncte fortificate și lansează atacuri cu rachete împotriva trupelor ucrainene aflate în ofensivă. Oficialii ucraineni spun că până la 45 de grupuri tactice de batalioane rusești s-ar putea afla acum pe malul vestic al Niprului.

Primele semne de slăbiciune ale rușilor au fost prompt speculate de localnicii din Herson. Multiple surse menționează că oamenii au început să refuze rublele și să ceară ca monedă de schimb pentru marfă grivnele ucrainene. Fenomenul s-a generalizat, chiar și benzinăriile din Herson s-au reorientat rapid, pe măsură ce autoritățile de ocupație au intrat în disoluție. Plecarea administrației impuse de Moscova și a colaboraționiștilor lasă un vid de putere, iar localnicii speculează momentul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* De ce geme Armata română, membră NATO, de ofițeri rusofili care-l aplaudă pe Putin. „Toți sunt antiamericani convinși, din motive ideologice. Pentru ei, America e Imperiul Răului”

* Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

* Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -