luni, aprilie 15, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCe pune la cale, de fapt, Rusia? Ministrul Șoigu i-a sunat pe...

Ce pune la cale, de fapt, Rusia? Ministrul Șoigu i-a sunat pe omologii săi din SUA, Franța și Marea Britanie ca să se plângă că Ucraina ar pregăti folosirea unei „bombe murdare”

-

Un telefon dubios pe care Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, l-a dat omologilor săi din SUA, Franța, Marea Britanie și Turcia a pus în alertă întreaga comunitate internațională, care se teme că acum regimul Putin caută pretexte pentru a folosi arme nucleare în Ucraina. Șoigu i-a căutat pe miniștrii Apărării din principalele țări NATO să-i anunțe că Ucraina ar urma să atace cu o „bombă murdară”, care să conțină muniție sau substanțe interzise prin convențiile internaționale. Miniștrii Apărării din Occident au respins la unison această posibilitate, catalogând-o drept acuzație „evident falsă”.

Explicația pentru această reacție de ostilitate a fost dată de generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa. Acesta a spus că Moscova „și-a pierdut toată credibilitatea de-a lungul ultimului an. Nimeni nu crede nici măcar un singur cuvânt care vine din acea direcție. Mai ales această afirmație a lui Shoigu valorează cât cel puțin cinci Pinocchio“.

Miniștrii de Externe ai Franței, Marii Britanii și SUA au dat luni o declarație comună în care menționează că „nimeni nu s-ar lăsa păcălit” dacă Rusia ar escalada conflictul. Cei trei miniștri au „respins acuzaţiile evident false ale Rusiei, că Ucraina se pregăteşte să folosească o «bombă murdară» pe propriul teritoriu. Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi această acuzaţie drept pretext pentru o escaladare”.

- Advertisement -

Teama principală este că Rusia ar putea înscena un atac de acest fel, pentru ca apoi să-l invoce ca să riposteze nuclear.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a reacționat imediat și a declarat, într-un mesaj video postat pe Telegram: „Când astăzi ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic și sună miniștrii de externe cu povești despre așa-numita bombă nucleară «murdară», toată lumea înțelege totul bine. Înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat ca fiind murdar în acest război. Acolo unde Rusia a adus moarte și degradare, noi restabilim viața normală. Este vorba tocmai despre ucraineni. Acolo unde este Ucraina, viața nu este niciodată distrusă. Dar oriunde vine Rusia, lasă în urmă gropi comune, camere de tortură, orașe și sate distruse, terenuri minate, infrastructură distrusă și dezastre naturale. Și există un singur subiect care poate folosi arme nucleare în partea noastră de Europă, iar acest subiect este cel care i-a ordonat tovarășului Șoigu să sune undeva. Cred că acum lumea ar trebui să reacționeze în cel mai dur mod posibil. Dacă Rusia a pregătit o altă rundă de creștere a mizei și un alt pas de escaladare, trebuie să vadă acum, preventiv și înainte de orice nouă «mizerie» a sa, că lumea nu va înghiți așa ceva“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* De ce geme Armata română, membră NATO, de ofițeri rusofili care-l aplaudă pe Putin. „Toți sunt antiamericani convinși, din motive ideologice. Pentru ei, America e Imperiul Răului”

* Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

* Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -