Haos în Franța: un deces din 4 e cauzat de Covid, la fiecare 30 de secunde e spitalizat un nou bolnav. “Al doilea val epidemic e extrem de mare!”, spune premierul

0
299

“Al doilea val al epidemiei este extrem de mare”, a anunțat joi seara premierul Franței, Jean Castex, într-o conferință de presă care a dat fiori. Un deces din 4 e provocat de coronavirus, iar la fiecare 30 de secunde este spitalizat încă un francez infectat. După 10 zile de carantină ceva mai ușoară decât cea din primăvară, prim-ministrul francez a anunțat că măsurile restrictive se mențin, în condițiile în care epidemia nu dă semne de încetinire.

Franța a raportat joi alte 42.960 de cazuri noi de coronavirus, iar numărul cazurilor active este de 1.720.796, în condițiile în care foarte mulți oameni, deși bolnavi, nu merg să-și facă testele. În stare critică sunt 4.899 de pacienți cu Covid, din care 2.845 sunt la terapie intensivă.

În acest context, premierul Jean Castex a declarat, potrivit RFI: “Al doilea val  al epidemiei este extrem de mare. Actualmente, un deces din patru este datorat coronavirusului. La fiecare 30 de secunde este spitalizat un nou bolnav de Covid undeva în Franţa. Ar fi iresponsabil în aceste condiţii să relaxăm, să îndulcim măsurile“.

În eventualitatea (puțin probabilă) în care evoluția epidemiei va fi, până la sfârșitul lunii noiembrie, îndeajuns de favorabilă, autoritățile franceze ar fi dispuse să permită din nou micul comerț începând din decembrie. Dar, a menționat Castex, în niciun caz nu intră în discuție restaurantele și barurile.

Nici în Franța nu se preconizează mari petreceri de Crăciun și Anul Nou, spune Castex: “Sperăm să putem anunţa o îndulcire a regulilor pentru vacanţele de sfârşit de an. Nu vom putea avea însă mari petreceri de Crăciun sau de Anul nou cu zeci de persoane“.

Franța, care are un sistem de învățământ incomparabil superior celui românesc, și-a permis să țină școlile deschise. Acolo unde, totuși, nu s-au putut asigura condiții optime, sistemul de învățământ este mixt, în clasă și online. Profesorii n-au cerut nici sporuri de lucru online și nici ca părinții și elevii să nu înregistreze lecțiile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here