Cauza Laurei Codruța Kovesi la CEDO avansează cu rapiditate, în procedură de urgență. CEDO a informat pe 5 februarie agentul guvernamental al României cu privire la plângerea fostei șefe a DNA și a precizat ca această speță va fi tratată cu prioritate. Ziare.com a obținut documentul prin care Nicoleta Popescu, avocata Codruței Kovesi, a fost înștiințată de comunicarea făcută Guvernului României.
Conform comunicării, părțile au termen până pe 19 martie pentru a ajunge la o soluționare pe cale amiabilă (friendly settlement) a litigiului în fața CEDO. Dacă dorește înțelegerea, Guvernul trebuie ca în acest termen să comunice care este propunerea concretă pe care o face doamnei Kovesi.
Dacă până pe 19 martie nu se ajunge la o soluție amiabilă, Guvernul de la București are la dispoziție 6 săptămâni să trimită la CEDO observațiile sale, adică propria apărare.
„Curtea a decis să trateze cu prioritate prezenta cauză, în temeiul art. 41 din Regulamentul Curții”, se arată în comunicarea CEDO.
Comunicarea începe prin confirmarea faptului că speța este în curs pe rolul CEDO, ceea ce înseamnă că faza procedurii-filtru în fața judecătorului-raportor a fost depășită.
În plângerea adresată CEDO, Codruța Kovesi susține că procedura de revocare a încălcat drepturile omului, pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de Curtea Constituțională, nu a fost citată în fața CCR și nu a avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de intervenientă pentru a exprima un punct de vedere în apărarea sa.
În plus, deciziile CCR nu pot fi contestate, potrivit legislației din România.