Tudorele, ai aflat? Kovesi, locul 1 la concursul pentru postul de procuror-şef al UE!

9
10042
Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție, potrivit surselor G4Media.ro. Ea a fost urmată de Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Comitetul de selecție a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și la Consiliul Uniunii Europene. Din această listă scurtă va fi ales procurorul-şef al UE, de către Parlamentul European.

Comitetul de selecție a luat decizia de mai sus la ședința din 1 februarie, adică acum trei zile. Votul din Parlamentul European și cel din Consiliul UE vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Procedura de selecție a procurorului-șef european este una care nu depinde de țara din care provine candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil, la Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul UE și Parlamentul European, de comun de acord.

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului-șef european este independentă de procedura națională, fiind una exclusiv europeană, ceea ce explică, într-o mare măsură, valul de atacuri din ultima perioadă declanșat la adresa Laurei Codruța Kovesi de mass-media controlată de PSD-ALDE.

La jumătatea lunii ianuarie, Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecție fiind în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. Kovesi n-a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

Impotenţa lui Tudorel Toader

Deși România a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, nu are posibilități efective să blocheze o eventuală desemnare a Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezidează Consiliul JAI, e adevărat, dar din cauza imaginii proaste pe care o are puterea de la București în ce privește derapajele de la statul de drept și vicierea independenței justiției, exprimarea unei opoziții tranșante împotriva Codruței Kovesi ar putea să aibă un efect contrar.

În tot cazul, ar fi neobișnuit ca un stat să nu-și susțină propriul candidat. Probabilitatea este însă destul de mare, ținând cont că Tudorel Toader este cel care a obținut revocarea din funcție a fostei șefe a DNA și că în luna iulie declara că aceasta nu poate fi „recompensată pentru greșelile pe care le-a făcut, cu speranța că în viitor nu le va mai repeta”. Doar că guvernul român nu are prea multe de spus în această „recompensă”.

CITIŢI ŞI:

Tudorele, Kovesi te-a revocat deja!

Tudorel o „înjunghie” pe Kovesi. Turbează că europenii au ales-o prima pentru postul de procuror-şef al UE. „Ei nu cunosc abuzurile comise de Kovesi”

„Ce face ministrul Justiției e defăimător pentru România! Sunt mândru să-i fiu coleg doamnei Kovesi”

Monica Macovei: „O votez pe Kovesi, e cea mai bună. Toader trădează interesele țării. Să-și dea demisia și să stea toată viața cu capul plecat!”

USR o susține pe Kovesi la Bruxelles. „Avem şansa de a avea o româncă procuror european. O va sabota Guvernul?”

Turbează ciuma roșie! Codruța Kovesi, selectată între cei 5 candidați (din 30) dintre care va fi ales procurorul-șef european

Şoc la Antena 3! Fosta avocată a lui Dragnea: „Doamna Kovesi va câştiga la CEDO”. Țipete, proteste, vociferări

Tudorel e în perfuzii! CEDO a admis „în principiu” sesizarea lui Kovesi privind revocarea de la șefia DNA

 

9 COMENTARII

 1. Bravo, procuror Kovesi! Mult succes, ajuta Romania si UE sa scape de hotii de soiul lui draknea si camarila! Bineinteles ca bubosul toader crapa, iar actiunea lui idioata nu va face decat sa arate si mai clar ca magistratul Kovesi este total neafiliata politicului, mai exact, nu numai ca este independenta politic, ci este chiar urata din inima de politicieni!

 2. Problema e dacă Raportul (defavorabil dnei Kovesi), pe care îl va trimite ministrul T. Toader omologilor săi din UE și colegilor din JAI, va putea influența negativ decizia Comisiei…

 3. Kovesi – EPPO sunt într-o flagrantă … nepotrivire de caracter.

  La EPPO, „Drepturile persoanelor suspectate și acuzate vor fi asigurate prin garanții procedurale globale, bazate pe legislația UE și pe cea națională. EPPO se va asigura că activitățile sale respectă drepturile garantate de Carta drepturilor fundamentale a UE, inclusiv dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare.”

  Ceea ce este departe de ce a dovedit Kovesi în ultimii 10 ani.

  În plus, „…. Actele procedurale ale EPPO vor face obiectul unui control jurisdicțional din partea instanțelor naționale. Curtea Europeană de Justiție – prin intermediul unor hotărâri preliminare – are competențe (reziduale/ remanente) pentru a asigura o aplicare consecventă a legislației UE …”.

  Dacă aș fi în locul lui Tudorel, le-aș trimite celor din JAI și un tabel cu persoanele cercetate abuziv, care au făcut luni de zile de arest, au stat sub control judiciar și supraveghere permanentă și nelegală pe bază de protocoale secrete. Ar merge și un remember cu implicarea serviciilor în ancheta penală, cu refuzul Koveșei de-a se prezenta în fața parlamentului pentru a explica încălcarea legii prin participarea la întâlniri politice etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here