Tudorel e în perfuzii! CEDO a admis „în principiu” sesizarea lui Kovesi privind revocarea de la șefia DNA

1
15491

Sesizarea la CEDO formulată de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în care contestă modul în care a fost revocată din funcție, a trecut rapid de procedura de filtru, ceea ce înseamnă că este „în principiu” admisibilă și că începe judecata pe fond, dezvăluie Ziare.com.

Surse specializate pe cazuistica CEDO au declarat, pentru Ziare.com, că rapiditatea cu care a trecut de acest prim filtru sesizarea lui Kovesi, depusă acum mai puțin de o lună, arată ca instituția europeană tratează foarte serios aceasta cauză.

Nicolae Popescu, avocatul Laurei Codruța Kovesi, a declarat pentru G4media: „Plângerea a trecut de filtru. Peste 90% din plângeri nu trec. Curtea a constatat că îndeplinește criteriile de admisibilitate și va merge într-o etapă superioară. Începe judecata pe fond”.

Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA, a confirmat Parchetul General pe 8 ianuarie 2019.

Kovesi susține că nu a avut calitatea de „parte” în conflictul constituțional soluționat la CCR, că instanța constituțională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra.

Kovesi mai arată că decizia CCR nu a putut fi contestată și că, în consecință, nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror-șef al DNA, ca urmare a Deciziei nr. 358 din 30 mai 2018, pronunțată de Curtea Constituțională.

Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de <<intervenientă>>, pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea.

Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018.

În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <<un recurs efectiv>>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul Justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac „, a precizat Laura Codruţa Kovesi, prin intermediul Biroului de presă al Parchetului General.

Pe 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituţională.

1 COMENTARIU

  1. Un tupeu fantastic sa reclami la DNA ca a fost revocata din funcția de șef la DNA. Te-ai învățat stimata doamnă,
    Doar din postura de șef in justiție cu salariu de zeci de mii de lei pe luna???
    Cam cât tupeu ai dumneata sa reclami la Curtea Constituțională ca pana la urma Ministrul Justiției ( care fie vorba este toba de carte ) are dreptul înscris in Constituție ca Dumbeata poți schimbată din funcție sau v-ari obișnuit sa fiți in funcții înalte?
    Câta neobrazare poate avea aceasta femeie ???
    Trăim in alta era in România cu asemenea indivizi care ii roade pipota sa rămână intr-o funcție ca așa vor Mușchii lor ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.