Guvernul majorează alocațiile pentru copii cu 15-20%. Orban: “Creșterea va fi în etape. Vom crește și pensiile, dar astfel încât economia să poată suporta”

2
1096

Guvernul va majora alocațiile pentru copii, în această săptămână, cel mai probabil cu 15-20%. Premierul Ludovic Orban a afirmat luni că majorarea alocațiilor va avea loc în mai multe etape, în funcție de performanțele economiei.

Parlamentul dominat de majoritatea PSD-ALDE-Pro România votase dublarea alocațiilor, fără a menționa însă și sursele bugetare din care s-a putea face această creștere, așa cum prevede legea.

„Procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face“

Silit să se conformeze într-un moment în care criza economică provocată de coronavirus este majoră, iar veniturile s-au contractat puternic, premierul Orban spune că se caută soluții: „La ora actuală suntem în evaluarea posibilităţilor efective de a susţine o creştere a alocaţiilor. Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face”.

Exact ca și în 2016, când PSD controla Parlamentul, dar guvernul era alcătuit din tehnocrați și condus de Cioloș, sunt votate legi care să pună în dificultate executivul. PSD împarte cu generozitate bani care nu există: majorări de alocații, ajutoare, pensii și salarii, scutiri și amânări de taxe și impozite fără niciun studiu de impact și fără nicio legătură cu productivitatea și situația economică reală.

Dacă acestea sunt puse în aplicare de Guvern, PSD proclamă că i-a ajutat pe oameni. Dacă Guvernul nu are resursele necesare și amână aceste măsuri fiscale, PSD acuză că nu se vrea binele oamenilor.

„Vom creşte și pensiile astfel încât să avem garanţia că economia va putea suporta această creştere“

În septembrie ar trebui să intre în vigoare și majorarea cu 40% a pensiilor, lege făcută de PSD anul trecut.

Nici înainte de izbucnirea crizei Covid nu existau acești bani, iar planul social-democraților era de a contracta împrumuturi de miliarde de euro de pe piețele externe, cu care să plătească pensiile și salariile bugetarilor majorate, conform legii, timp de 2-3 luni, până la alegeri.

Apoi ar fi urmat o repliere, cel mai probabil prin devalorizarea masivă a leului, astfel încât veniturile bugetarilor și ale pensionarilor să revină la valoarea reală de dinainte.

După izbucnirea crizei Covid, a devenit clar pentru toată lumea că majorarea pensiilor cu 40% nu se mai poate face în septembrie fără a distruge complet economia. Guvernul ia în calcul o mărire eșalonată, în funcție de situația finanțelor țării, în septembrie urmând să crească pensiile cu circa 10%.

Orban a explicat: “Trebuie să se finalizeze raportul pe primul semestru privind starea economiei şi starea bugetului. De asemenea, să finalizăm prognozele referitoare la evoluţia economiei româneşti în următorii ani pentru că în funcţie de asta vom lua decizia şi aici pot să vă spun sigur că vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile astfel încât să avem garanţia că economia va putea suporta această creştere a pensiilor”.

Primul-ministru a spus că mărirea alocațiilor și a pensiilor nu pot fi tratate ca și cum n-ar avea legătură una cu alta: “Ambele măsuri generează cheltuieli suplimentare. Analizăm măsurile coordonat pentru că ele generează cheltuieli şi trebuie să ţinem cont, atunci când luăm o măsură, şi de cealaltă măsură”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Tătaru: “A reapărut teama și printre contestatarii epidemiei”. Influenceri și politicieni conspiraționiști “au tăcut sau acționează invers acum”

Dan Barna: USR-PLUS și PNL sunt “relativ aproape să pună în spatele lui Nicușor Dan candidați unici și la Sectoarele din București”

2 COMENTARII

  1. Nu am mai avut pana acum un guvern mai plin de gogomani si papagali. 10% a lui Orban nu ii ajuta cu nimic pe cei 1 milion de romani cu pensiile pana in 740 de lei , in schimb ii fac si mai bogati pe parazitii cu pensii nesimtite de lux. Orban sa dea dovada de curaj, sa vina cu un proiect de lege a pensiilor echitabil care sa ofera pensii decente tututor, care sa nu permita pensii mai mari ca ultimul salariul si cumularea salariul cu pensia la stat si sa le ceara oamenilor sa aiba rabdare 3-4 luni pana la alegeri cand o majoritate anti-PSD va putea vota aceasta lege, va face o noua Constitutie prin care sa desfiinteze CCR unde isi fac veacul cele mai mari capuse bugetare pensionare de lux! Insa cine sa scrie proiecte de legi si sa le explice cetatenilor cand guvernul si PNL-ul sunt pline de papagali prosti?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here