Grindeanu pune poze din Elveția la anunțul că se vor cumpăra rame de trenuri care să circule cu 200 km/h. Asociația Pro Infrastructura: „Nu avem astfel de linii și nici nu vom avea în următorii 20 de ani!”

2
833
Sorin Grindeanu și-a ilustrat anunțul despre achiziția unor trenuri capabile să ajungă la 200 km/oră cu imagini din Elveția. Nu e prima oară când PSD apelează la fotografii din străinătate pentru a-și încânta electoratul. În 2016, campania PSD "Mândri că suntem români" a fost ilustrat[ cu poze ale unor holde de grâne din Belarus

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că se va organiza o licitație pentru achiziționarea de rame pentru 20 de trenuri electrice, în valoare de 180 de milioane de euro, care vor avea capacitatea să circule cu 200 de kilometri/oră. Anunțul a fost ilustrat cu poze ale unor trenuri din Elveția. Asociația Pro Infrastructura atrage atenția că e vorba despre un mare bluf, pentru că în România nu există și nici nu vor exista, în următorii 20 de ani, căi ferate unde trenurile să poată circula cu asemenea viteză. Principalele motive, explică asociația, sunt infrastructura foarte veche și sistemul de semnalizare vechi din anii 1960, care n-ar permite mecanicilor să reacționeze la timp dacă trenurile circulă cu peste 160 de kilometri/oră.

Întreaga afacere pare încă un „tun” dat bugetului de stat și o poveste de propagandă într-o țară în care – după cum spun cei de la Pro Infrastructura – pe porțiuni foarte mari de trasee viteza maximă admisă este sub 100 km/oră, iar cea mai mare parte a rețelei de căi ferate are nevoie de reparații capitale și este în pragul colapsului.

Practic, dacă această achiziție se va produce, statul va cumpăra vehicule foarte scumpe, capabile să meargă cu 200 de km/oră, ca să le pună să meargă cu cel mult 140 km/oră – adică atât cât merg și trenurile obișnuite, în acest moment, pe scurtele porțiuni unde infrastructura reabilitată permite acest lucru. Sunt bani europeni aruncați pe fereastră.

Mai jos, mesajul celor de la Pro Infrastructura după ce Sorin Grindeanu a anunțat cumpărarea a 20 de trenuri capabile să meargă cu 200 km/oră.

„Unde anume vor circula trenurile cu 200 km/h? În România nu există linii unde trenurile pot atinge 200 km/h și, probabil, nici nu vor exista mai devreme de 20 de ani“

„Domnule ministru, unde anume vor circula trenurile cu 200 km/h? Din seria „să ne facem imagine cu infrastructura și materialul rulant”, ministrul Grindeanu se laudă pe persoană fizică folosind poze din Elveția că o instituție a statului (ARF) a trimis „spre SICAP” o licitație de rame electrice care pot atinge 200 km/h și indică rutele pe care vor fi puse. Pe porțiuni lungi din aceste trasee viteza maximă este sub 100 km/h!

În România nu există linii unde trenurile pot atinge 200 km/h și, probabil, nici nu vor exista mai devreme de 20 de ani. Viteza maximă a trenurilor autohtone este 160 km/h, pe aproximativ 170 km din cei 225 km de pe București-Constanța – vedeți mai jos captura din livret de lângă pozele elvețiene ale „domnului” Grindeanu.

În următorii ani, proiectele de reconstrucție întârziate cu câte 5-8 ani vor mai adăuga 475 km cu 160 km/h pe coridorul Brașov-Curtici. Segmentele Sighișoara-Simeria și Ghioroc-Curtici permit deja 160 km/h dar sunt operate cu 140 km/h.

Se mai află în licitație vreo 200 km cu 160 (Arad-Caransebeș și Aleșd-Oradea). În pregătire avem Ploiești-Vicșani, Pașcani-Iași, o parte din Cluj-Coșlariu și tunelurile Predeal și Balota de 7 km fiecare. Din experiența de până acum, între pregătire și dare în trafic trec cam 20 de ani. Așadar, cam asta va fi „rețeaua” CFR de 160 km/h peste două decenii.

Ce ne lipsește să mergem cu 200 km/h pe o linie „dreaptă” cum e cea de Constanța?

Principalul impediment este că la peste 160 km/h mecanicii nu mai vad la timp semnalele luminoase de pe marginea căii ferate. Așa că sistemul arhaic de semnalizare BLA, adus în România în 1960, trebuie înlocuit cu semnalizare în cabina mecanicului, folosită de multe decenii în alte țări.

Uniunea Europeană impune și finanțează sistemul de semnalizare ERTMS/ETCS și teoretic noi îl avem instalat pe Ghioroc-Curtici și în curs de instalare pe Sighișoara-Simeria, dar practic a funcționat doar câteva zile pe zona pilot Buftea-Periș. Lipsa de interes pentru ERTMS din întreaga industrie feroviară, de la CFR SA la operatorii privați, nu ne dă speranțe că se va depăși curând pragul de 160 km/h.

Trecerile la nivel sunt un alt factor major: cresc foarte mult timpul de așteptare pentru șoferi dacă viteza maximă pe calea ferată este ridicată la 200. Proiectele de reconstrucție de sute de milioane de euro pe coridorul Constanța-Curtici au prevăzut, inexplicabil, păstrarea multor treceri la nivel, inclusiv cu drumuri județene sau naționale! Chiar și studiile de fezabilitate aflate acum în derulare pe Ploiești-Vicșani și Pașcani-Iași nu desființează toate trecerile la nivel cu drumuri județene. Spre comparație, în Germania mai există doar 9 treceri la nivel pe linii de 200 km/h, toate cu drumuri locale sau agricole.
Este aproape indecent să vorbim de asemenea viteze în timp ce, cu toate reconstrucțiile faraonice de 160 km/h, unele finalizate în sfârșit după 10 ani de execuție, altele în lucru și deja întârziate, altele în pregătire, restul rețelei CFR este aproape de colaps, mare parte având scadență la reparație capitală.

Cerem Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) să explice public cum a ajuns la concluzia că țara noastră trebuie să achiziționeze rame electrice de 200 km/h.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Generalul Marcenko: „Pentru a recupera Crimeea, va trebui să distrugem podul. Să le luăm ocupanților șansa de a-și întări trupele”

* Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

* „Când vă lamentați de prețul energiei, amintiți-vă prețul pe care fiecare ucrainean îl plătește pentru pacea voastră!”

* Asasinii GRU trimiși de Putin să-i ucidă pe ministrul Apărării și pe șeful GRU din Ucraina au fost arestați de serviciile secrete de la Kiev

* Partizanii ucraineni din Crimeea le-au livrat rușilor plăcinte cu otravă pentru șobolani. 8 invadatori au murit pe loc, iar 18 sunt la terapie intensivă

* După divorț, Putin și-a făcut miliardară fosta soție, pe banii rușilor. Liudmila trăiește în Occident fără niciun fel de sancțiuni

* Fiica patronului de la Realitatea Plus, osanale grețoase aduse catastrofei Firea: „De fiecare dată a dat dovadă de onestitate” / „Până şi cei care au votat USR plâng acum după dvs.”

* Parchetul Militar se jură că de data asta chiar îi înfundă pe Iliescu, Voican și generalul Rus (media de vârstă: 87 de ani). „Dosarul Revoluției” a fost retrimis în judecată

* Simona Halep e în finală la Toronto și revine în Top 10 mondial după un an!

* VIDEO. La nici 18 ani, David Popovici a devenit cel mai rapid înotător din istorie! Record mondial la 100 de metri liber

2 COMENTARII

  1. Astea sunt trenurile care vor asigura conexiunea rapida intre cele 8 spitale regionale promise construite de Cel Nefacut in Eprubeta? … care, dupa ce a terminat cu spitalele, nu are si nu face altceva decat sa isi sfasie hainele de firma de pe el din patriotism si grija pentru tara…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here