Politica “Zero Covid”, transformată într-un nou experiment social, îi înnebunește pe locuitorii din China. Clienții magazinelor și ai mallurilor trăiesc într-o continuă alertă, forțând înnebuniți ieșirile de câte ori se anunță apariția unui rezultat „anormal” la un test Covid, imaginile cu mulțimi care se bulucesc pe uși și fug disperate făcând turul rețelelor de socializare.
Pandemia de Covid a fost folosită de autoritățile comuniste pentru a strânge și mai mult controlul asupra populației din China. Pe lângă nenumărate reguli draconice, controale și orașe întregi închise cu lunile din cauza apariției câte unui caz, legea prevede că toți clienții magazinelor trebuie testați. Dacă un singur rezultat este suspect, cei aflați în incinta respectivelor clădiri sunt închiși acolo și ținuți 48 de ore, până se fac noi teste și se clarifică situația. Aceeași măsură se aplică dacă până și contactul unui suspect de Covid a fost depistat de camerele de supraveghere cu recunoaștere facială pe care regimul comunist le-a amplasat peste tot în China.
Yesterday, an abnormal health code case was presented at an IKEA in Shanghai, & the entire mall was suddenly blocked🥶
Some ppl forced their way out for fear of being sent to concentration camps, but there is actually nowhere to escape under #AmazingChina’s digital surveillance pic.twitter.com/MWpbTOJ3kz
— Donna Wong💛🖤 (@DonnaWongHK) August 14, 2022
Această prevedere a dus la o adevărată psihoză în masă. Oamenii, înspăimântați de ideea că urmează să fie sechestrați cu zilele în clădirile respective, dau buluc spre ieșiri de câte ori se zvonește că a fost cineva depistat pozitiv.
CNN scrie despre un magazin Ikea din Shanghai unde cumpărătorii au forțat sâmbătă ușile, dând peste cap cordonul forțelor de ordine după ce autoritățile sanitare ale orașului au ordonat închiderea magazinului când un contact al unui caz de Covid-19 a fost depistat în această locație. Mai multe videoclipuri de pe rețelele de socializare arată clienți țipând și împingându-se unii pe alții în încercarea de a ieși din clădire înainte ca ușile să se închidă.
Vineri, 12 august, o nebunie similară s-a petrecut într-un mall din Shanghai.
Another building in Shanghai’s Yangpu District received notice of an abnormal test result and a 48h lockdown.
People reacted as expected. pic.twitter.com/fFr8gy07Ib
— Christian Petersen-Clausen (@chris__pc) August 12, 2022
Într-o conferință de presă organizată duminică, Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei de Sănătate din Shanghai, a declarat că „magazinul și zona afectată” vor fi sub un management „în circuit închis” timp de două zile. Persoanele aflate în interior trebuie să stea 48 de ore în carantină și cinci zile sub supraveghere sanitară.
Autoritățile sanitare ale orașului au raportat luni 6 cazuri de Covid-19 transmise local în Shanghai, dintre care cinci erau asimptomatice.
Orașul Shanghai, capitala financiară a Chinei, unde locuiesc 25 de milioane de persoane, a fost închis timp de două luni la începutul acestui an, ceea ce a dus la o furie publică generalizată, locuitorii confruntându-se cu dificultăți în a comanda chiar și produse de bază precum alimente și medicamente.
Bazându-se pe tehnologia mobilă și pe big data, Guvernul chinez folosește un sistem de „coduri de sănătate” pe bază de culori pentru a controla mișcările oamenilor sub pretextul încercării de a limita răspândirea virusului.
上海徐汇宜家要禁止出入配合流行病学调查,吓得顾客赶快逃亡。在病毒被消灭之前不要在中国逛商场,切记。 pic.twitter.com/dAWbpbln7v
— 方舟子 (@fangshimin) August 14, 2022
În multe orașe chineze, oamenii trebuie să prezinte un cod QR de sănătate de culoare verde pentru a călători cu mijloacele de transport în comun și pentru a intra în locuri precum centre comerciale, săli de sport și restaurante. Sistemul înregistrează locul în care se află fiecare persoană și dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de Covid-19. Cei ale căror coduri de sănătate devin roșii sunt închiși în centre de carantină.
Închiderile instantanee au devenit obișnuite în țară, publicul fiind din ce în ce mai frustrat de regulile stricte, în timp ce economia se luptă să se adapteze la această perturbare. Săptămâna trecută, peste 80.000 de turiști au fost blocați în populara insulă turistică Hainan, după ce autoritățile au anunțat măsuri de izolare pentru a opri o epidemie de virus.