Gigantul comerical Alibaba, suspectat de serviciile de securitate belgiene de spionaj în favoarea Guvernului Chinei!

0
217

Filiala europeană a gigantului comercial chinezesc Alibaba este monitorizată de autoritățile din Belgia, care au indicii că practică spionajul în favoarea Guvernului comunist din Beijing, relatează publicația Financial Times. Alibaba este cea mai mare companie de comerț online din lume.

Suspiciunile europenilor vizează filiala logistică din Europa a companiei, pe aeroportul de marfă din Liege. Serviciile de securitate belgiene vorbesc despre „posibile activități de spionaj sau interferență” ale unor structuri din China, printre suspecți fiind și Alibaba.

Uriașa companie chinezească a pătruns în Belgia în 2018, prin semnarea unui acord de natură comercială cu Guvernul. S-a convenit deschiderea unui hub de comerț electronic care urma să fie condus de Cainiao, filiala Alibaba pe logistică.

Compania chineză neagă orice ilegalitate, dar reprezentanți ai VSSE (Serviciul belgian de Securitate a Statului) au declarat pentru Financial Time că Alibaba este, într-adevăr, în atenția contraspionajului, deoarece legislația chineză obligă companiile din această țară să-și dea datele strânse către serviciile de informații din Beijing.

Statul chinez folosește comerțul pentru a-și extinde tăcut influența și puterea în întreaga lume. Deși în China sunt mulți miliardari și numeroase companii foarte puternice, existența tuturor depinde, de fapt, de puterea comunistă.

Chiar cazul lui Jack Ma, fondatorul și proprietarul Alibaba, este elocvent. Jack Ma l-a criticat în 2020, la o conferință financiară din Shanghai, pe liderul comunist Xi Jinping. Multimiliardarul a dispărut, pur și simplu, peste noapte, iar proiectatea listare la bursă a companiei Ant Group, deținută de el, a fost suspendată. Jack Ma reapărut la fel de brusc, după 3 luni, în afara Chinei, dar n-a mai vorbit niciodată în conferințe și nici n-a mai apărut la evenimente de afaceri. Abia astă-primăvară s-a reîntors în țara natală, dând naștere la speculații: fie a fost iertat de Guvern, fie a ajuns la o înțelegere cu acesta.

Alibaba nu e nici singura, nici prima companie chineză care apare în astfel de afaceri tulburi precum spionajul. Huawei a fost pusă sub embargo de aliații occidentali după ce s-a descoperit că folosea tehnologia vândută prin contracte comerciale ca să spioneze pentru armata chineză. Divizia de telefoane mobile a Huawei s-a prăbușit după sancțiuni.

Despre rețeaua de socializare TikTok, deținută tot de chinezi, se știe de asemenea că e în centrul unor bănuieli de spionaj. Guvernele occidentale au interzis angajaților să mai aibă instalată aplicația TikTok pe telefoanele cu care comunică în interes de serviciu. Despre TikTok s-a afirmat și că folosește două tipuri de algoritmi. Unul – pentru piața internă – favorizează conținutul relevant, în care tinerii primesc în feed exemple pozitive și sunt încurajați să facă lucruri creative și să acumuleze cunoaștere. Un altul – pentru piața extenrnă – favorizează conținutul imbecilizant și periculos. Tinerii sunt asaltați de filmulețe stupide, noncultură, exemple negative și sunt încurajați să facă lucruri prostești. Este o formă prin care Guvernul chinez duce războiul său asimetric cu lumea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Primul baron PSD prins în flagrant cu șpaga luată ca să angajeze un medic: primarul din Mioveni, Ion Georgescu. PSD e destructurat corupt cu corupt

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Judecătorii au câștigat deja un miliard de euro de la statul român, din procese pe care tot ei le-au judecat. Urmează alte 3,2 miliarde euro – peste 1% din PIB-ul României!

* Loteria Română a plătit 50.000 de euro pe o nouă siglă care putea fi luată gratuit de pe site-ul Shutterstock. Ministrul Economiei anunță control, deși n-are acest drept

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Pleacă Tolontan de la Ringier? Ruptură totală: „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au deschis edițiile online cu protestul jurnaliștilor față de imixtiunea patronilor în politica editorială

Dat afară de la Digi 24, CTP renunță și la contractul cu „Gazeta Sporturilor”, înfierând „jivinele cu sânge rece numite trustul Ringier”

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here