Platforma online pentru gestionarea etapei a doua de vaccinare anti-Covid arată nivelul de pregătire și de profesionalism al instituției din statul român specializate în astfel de operațiuni, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Începând de vineri, de când s-a dat startul oficial al campaniei, sistemul a căzut de numeroase ori și nimic nu funcționează cum trebuie.
UPDATE. STS a anunțat că deficiențele s-au remediat și că sistemul informatic este din nou funcțional. Comunicatul STS: „Platforma informatică pentru înscriere și programare la vaccinare este disponibilă, în urma eforturilor depuse de către specialiștii STS în colaborare cu echipa tehnică ce gestionează Registrul Electronic Național pentru Vaccinări. Aplicația este funcțională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare. Vă mulțumim pentru înțelegere!“.
Știrea inițială
Chiar din prima secundă a etapei a doua (vineri, ora 15.00), softul s-a blocat și, ore în șir, nu s-a putut programa nimeni. Foarte mulți oameni au petrecut seara de vineri și ziua de sâmbătă încercând să acceseze sistemul, care dădea eroare sau nu permitea conectarea. Din același motiv, operatorii de la call-center îi rugau să revină mai târziu pe cei care sunau să se programeze.
Luni, la prima oră, când primii oameni s-au prezentat la centrele de vaccinare, așa cum primiseră indicații, au descoperit că sistemul STS era iar căzut! S-a creat aglomerație și haos, au apărut și nervii. Abia pe la ora 10.00 s-a rezolvat problema, dar pentru câtă vreme?!
Aglomerație în centrele de vaccinare, sistem blocat încă din prima secundă, medici care trebuie să introducă manual datele persoanelor imunizate
Treaba proastă făcută de statul român este, până acum, cea mai puternică propagandă anti-vaccin, iar sincopele și lipsa de organizare nu vin decât să alimenteze neîncrederea în autorități pompată de conspiraționiști pe rețelele sociale.
Zeci de oameni s-au bulucit luni dimineața la Spitalul „Marius Nasta”, unde au descoperit că platforma online nu funcționează și, deci, nu se pot verifica programările. Aceeași situație au semnalat-o reporterii Digi 24 la un alt centru, cel de la Spitalul „Alexandru Obregia”.
În lipsa sistemului informatic funcțional, medicii au revenit la metoda clasică, introducând manual datele celor vaccinați. În mod evident, acest lucru îngreunează formidabil întregul proces.
Se repetă, de fapt, situația sistemului informatic prin care funcționează cardurile de sănătate, nefuncțional încă de la lansarea sa.
La Spitalul „Marius Nasta” au venit de două ori mai mulți oameni decât trebuia: STS nu integrase programările făcute online cu cele prin call-center
În mod incredibil, la Spitalul “Marius Nasta” s-a prezentat un număr dublu de oameni față de câți ar fi fost normal, pentru că persoanelor care s-au programat online li s-au alăturat cele programate prin call-center! Situația a fost dezvăluiăt chiar de doctorița Beatrice Mahler, managerul spitalului. STS nu a fost capabil, în acest caz, să integreze pe platformă, în sistem, cele două tipuri de programări (personale și prin call-center).
Suplimentar s-au adăugat problemele organizatorice: coordonatorii campaniei au trimis vaccinurile pentru ziua de luni cu întârziere, după ora 8.30. Iar aici vorbim despre spitale din București, aflate la doar câțiva kilometri distanță de Institutul Cantacuzino, unde sunt depozitate vaccinurile!
STS a anunțat, în dimineața zilei de luni, că o analiză tehnică a relevat probleme la aplicația Registrul Electronic Național pentru Vaccinări (RENV), care furnizează intermitent date către aplicația de programare la vaccinare.
De ce de la 08.feb.nu te poti inscrie?