vineri, mai 24, 2024
AcasăNewsGeoană se pune în mișcare. Primul pas: Asociația România Renaște. Un interviu...

Geoană se pune în mișcare. Primul pas: Asociația România Renaște. Un interviu prietenos la Antena 3 confirmă informațiile despre o alianță pentru prezidențiale cu Dan Voiculescu

-

Mașinăria pregătită îndelung pentru a-i oferi lui Mircea Geoană suportul unei candidaturi la președinția României pare să se pună, în sfârșit, în mișcare. Asociația România Renaște iese la rampă cu acțiuni în țară și apariții la emisiuni online de mare audiență, în timp ce secretarul general adjunct al NATO a fost beneficiarul unui interviu prietenos cum doar Mihai Gâdea știe să facă la Antena 3, postul oligarhului Dan Voiculescu.

Ofensiva mediatică este evidentă. Duminică, la podcastul de mare audiență IGDLCC, al lui George Buhnici, au venit reputatul profesor Dumitru Borțun și antreprenorul Cristian Onețiu. Cei trei au făcut o pledoarie pentru Asociația România Renaște și pentru intrarea lui Mircea Geoană în cursa prezidențială.

Dumitru Borțun, un dur critic al actualei Puteri, a spus și în alte emisiuni recente că Mircea Geoană ar fi, din punctul său de vedere, cea mai bună soluție la Președinție.

Cristian Onețiu a spus că nu vrea să candideze și să intre în politică, dar un aer de incertitudine a rămas în privința posibilei transformări a asociației într-o formațiune politică, la un moment dat.

- Advertisement -

VIDEO: Dumitru Borțun și Cristian Onețiu la podcastul lui George Buhnici

Pe platforma „România Renaște“ se vorbește despre „un lider care nu pune interesele personale sau de partid deasupra noastră“

În mod interesant, Mircea Geoană pare să încerce să se poziționeze pe segmentul electoral al USR. Cristian Onețiu și Dumitru Borțun au relatat că au participat în țară la mai multe conferințe cu patronii mici și mijlocii. Asociația România Renaște se dorește a fi o platformă care să devină reprezentativă pentru pătura de mijloc a populației, pentru segmentul antreprenorilor români care n-au în acest moment o organizație pentru a le apăra interesele. Borțun și Onețiu au spus de câteva ori că insistă pe lângă Mircea Geoană să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Pe site-ul Renasteromania.ro, la secțiunea „Cine suntem?“ se menționează: „(…) Ce ne lipsește? Un lider care nu pune interesele personale sau de partid deasupra noastră! Un om care nu depinde de structura învechită și greoaie a leadershipului politic și care poate coagula energiile românilor care vor, pot și își doresc o evoluție reală, corectă și măsurabilă. ,,România Renaște!’’ se va pune doar în slujba intereselor superioare ale țării noastre și va acționa pentru realizarea unui salt istoric de dezvoltare, de mândrie și respect pentru România și pentru toți românii din țară și străinătate! ,,România Renaște!’’ își dorește păstrarea credinței în Dumnezeu și în România. În cele mai grele momente pe care le-am trăit, credința ne-a unit, ne-a ținut împreună. România nu poate exista fără Dumnezeu. Datorită credinței am trecut de la polemică la dialog, de la confruntare la cooperare și ajutorare, de la ură la respect“.

- Advertisement -

La obiectivele asumate se menționează:

* întărirea democrației, susținerea statului de drept, promovarea bunei guvernări, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului;

* contribuirea la progresul social și dezvoltarea României, prin încurajarea unui salt istoric de dezvoltare pentru țară;

* susținerea politicilor publice care să sprijine educația ca pilon de bază al dezvoltării României;

* susținerea politicilor publice care să contribuie la stoparea declinului demografic major cu care se confruntă țara;

* promovarea proiectelor si programelor menite să creeze locuri de muncă bine plătite, acasă, în România;

* promovarea proiectelor de digitalizare în sănătate, administrație publică, activitatea mediului de business, pentru o mai mare eficiență și transparentizare a activităților și a cheltuirii banului public;

* promovarea leadership-ului vizionar, bazat pe valori, în România și în regiune;

* implicarea liderilor de opinii în dezbateri deschise și informate cu privire la provocările cu care se confruntă societatea.

Interviul de la Antena 3: Gâdea s-a dus cu o întreagă echipă la Washington, ca să-i ridice mingi la fileu lui Geoană. Acesta n-a făcut „marele anunț“, dar a lăsat să se înțeleagă că se va întâmpla curând

Pe de altă parte, zvonurile apărute în ultimele săptămâni în mediul politic despre posibilul sprijin pe care oligarhul Dan Voiculescu i-l va acorda lui Mircea Geoană au primit apă la moară odată cu interviul făcut de însuși directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, cu secretarul general adjunct al NATO.

Condițiile acestui interviu vorbesc de la sine despre mobilizarea de forțe. Gâdea și o întreagă echipă a Antenei 3 s-au dus până la Washington, la locuința de acolo a lui Mircea Geoană, în loc să aștepte când acesta se întoarce la București. E vorba despre niște cheltuieli foarte mari, care în mod normal nu se justificau.

Interviul, făcut în binecunoscutul stil foarte prietenos care l-a consacrat pe Mihai Gâdea când e vorba de interesele patronului său, n-a adus – de fapt – nicio știre nouă. Mircea Geoană a anunțat că e „tot mai aproape“ de o decizie în ce privește eventuala candidatură la prezidențiale.

Cu precauțiile de rigoare, pentru că e încă în funcție la NATO, fostul președinte al PSD a menționat: „(…) Văzând ce se întâmplă în țară și în afara țării, sunt tot mai aproape de o decizie. Asta nu înseamnă că facem aici, la Washington, un anunț. Nu este cazul. Mai sunt câteva săptămâni până la alegerile locale din România. Mai sunt două-trei luni până la summit-ul de la Washington și îmi doresc foarte, foarte mult să contribui – și pentru asta sunt în vizită în America – la un summit de succes. După aceea, evident, vom vedea ce ne rezervă viitorul și ce avem de făcut“.

Summitul NATO de la Washington se va desfășura în prioada 9-11 iulie, iar alegerile prezidențiale din România au fost fixate pe 15 și 29 septembrie.

În cadrul interviului de la Antena 3, un moment destul de caraghios a fost când Gâdea l-a întrebat pe Geoană dacă va beneficia de susținerea unor partide. Fostul lider al PSD a răspuns evaziv: „2024 va fi anul independenților. Cred că a venit clipa să încercăm și altceva“.

Amuzamentul situației provine din faptul că tocmai PUSL, partidul oligarhului Dan Voiculescu – patronul lui Mihai Gâdea –, se profilează a fi aliatul lui Geoană. Prin înțelegerea cu Dan Voiculescu, politicianul își asigură un foarte important mijloc de propagandă.

O alianță de care Geoană are nevoie, dar care-i va dăuna foarte mult electoral

Mircea Geoană este, de altfel, un vechi cunoscut și aliat al oligarhului, de care-l leagă în primul rând trecutul comunist. Geoană este fiul unui general de Armată care a trecut și pe la Securitate, în timp ce patronul Antenei 3 a fost implicat cu rol de conducere în ICE Dunărea, firma prin care derula afacerile Securitatea lui Ceaușescu.

În perioada 2008-2009, când Geoană era președintele PSD, acest partid a făcut alianță cu Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, pe care l-a ajutat astfel să bage oameni atât în Parlamentul României, cât și în Parlamentul European. La schimb, Geoană a fost puternic susținut în campania pentru prezidențialele din 2009, pierdută în fața lui Traian Băsescu.

Întrebat despre posibila asociere a lui Geoană cu Dan Voiculescu, sociologul Barbu Mateescu făcea săptămâna trecută câteva observații: „O parte din simpatia pentru Geoană se datorează altor atribute decât independența politică. Strict în teorie, candidatura sa poate supraviețui asocierii cu un partid. În practică, lucrurile sunt complicate: PUSL și Dan Voiculescu vin cu un bagaj de imagine negativ la care mulți potențiali votanți ai lui Geoană sunt sensibili. La fel, apropo, stau lucrurile cu orice partid la care s-ar afilia acesta. Practic, urmează o decizie neplăcută pentru campania lui Geoană: cât de mult din intenția de vot este dispus Mircea Geoană să sacrifice pentru a avea oameni în secții care să-i protejeze voturile în cele două tururi? Pericolul fraudelor există prin definiție. La Geoană e vorba de nevoia unui ansamblu logistic care să includă nu numai protecția contra fraudelor, ci și oameni care să strângă semnăturile necesare pentru a candida, contactul cu votanții. Canvassing (campanie de prospectare – n. red.), cum îi spun americanii”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

10 COMENTARII

 1. Geoana, marul otravit oferit oamenilor de buna credinta crezand ca acesta poate fi salvarea.
  Ne-am saturat de oamenii vechi care se pretind a veni cu un suflu nou.

 2. Desi e in reluare, sper ca nu-i cu suparare…

  JURAMANTUL LUI MIRCEA GEOANA.
  -pamflet-

  Mihaela draga, dragostea mea „oarba”,
  De la Dabuleni, din „regatul” meu,
  JUR sa n-o mai iau de-asta data-n barba
  Sa ma faca „Ilici”, iarasi, natarau .

  Draga mea sotie, plec din nou la lupta,
  Ca asta mi-e soarta: sa ma lupt mereu.
  Daca oastea fi-va-mi si acum infranta,
  Sa nu fii prea trista , ca ma supar … zau !

  Lasa gura lumii, lasa-l pe „Tatucu”,
  Lasa chiar si Vantu sa urle cat vrea;
  Te gateste bine si vino-n satucu’
  Unde vom „petrece”, iar… infrangerea.

  Aici, in natura, viata-i mai frumoasa ;
  Rautatea lumii nu ne-o mai ajunge;
  Poate, ca si CHARLES, ne-om lua o casa;
  Tu de-mi esti „barbata”, eu… nu voi mai plange.

  Voi sapa pamantul si vom pune pepeni!
  Voi trage cu coasa prin iarba zglobie!
  Tu , pe langa mine, amintiri sa-mi depeni,
  Din frumoasa noapte… de…”presedintie”?!

 3. Știam ca Buhnici e o curva de om. E și el lipit de sistemul corupt, de mafia organizată în jurul “fostilor” comuniști. De multe ori a invitat în podcastul sau oameni cu funcții în perioada de dinainte de 1989. Mi ar plăcea să aflu cina a fost sau unde la prins revoluția pe tăticul lui. Buh nici, nume cu rezonanță bolșevică.

 4. CLOTILDE ARMAND TRIMISA IN JUDECATA IN ZIUA DEPUNERII CANDIDATURII.
  CATA SINCRONIZARE A „NOII” „justitii”.

  CONTRACANDIDATUL ESTE NESECURISTUL l. nevoita ACTUALMENTE IN TRUPELE VARANULUI.

  VARANUL: NU AVEM TOATA PUTEREA PANA NU AVEM „justitia”!

 5. Primarul din Caracal apare in raportul Departamentului de Stat al SUA privind coruptia din Romania. Premierul Ciolacu, amnezic: „Nu stiu cine este Ion Doldurea”

  SA-L INTREBE PE „sir” pol DIN CLANUL stanestilor.

 6. Independent???Dar cand se poza cu Dancila la sediul PSD ,in anul in care manifestantii din Piata Victoriei erau gazati,tot independent era???🤨🤨Ce altceva aduce acest individ promovat de iohannis ca adjunct la NATO?? Dar poate vrea sa ne amintim toate facutele si nefacutele din epoca cand candida la presedentie in 2009…vizitele pe sestache la Moskova si la Vantu,cele mai interesante..👎👎👎

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -