marți, martie 5, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaGeneralul american Ben Hodges: "Am greșit. Trebuia să creștem prezența forțelor NATO...

Generalul american Ben Hodges: „Am greșit. Trebuia să creștem prezența forțelor NATO în Europa de Est acum mulți ani. Rusia respectă doar forța. Slăbiciunile o provoacă”

-

O neașteptată și sinceră mărturisire a făcut miercuri seara, pe contul său de Twitter, celebrul general american Ben Hodges, comandantul forțelor armate SUA din Europa în perioada 2014-2017. Ofițerul retras în 2018 a admis că s-a înșelat teribil și că ar fi trebuit ca NATO în general și SUA în special să întărească prezența militară permanentă în Europa de Est cu mulți ani în urmă. Ben Hodges, excelent cunoscător al situației istorice, politice, sociale și economice a Europei, a fost printre primii militari de rang înalt care au atras atenția, acum câțiva ani, că Rusia pregătește o expansiune pe cale militară în care se ia în calcul atacul asupra țărilor NATO din Est dacă SUA dă semne de slăbiciune.

Tweetul lui Ben Hodges (64 de ani) este concis și la subiect: „Am greșit în privința asta… Ar fi trebuit să demarăm creșterea prezenței permanente a NATO pe frontul de est cu ani în urmă. Sunt bucuros că facem această mutare chiar acum. Rusia respectă doar forța… Slăbiciunea este ceea ce îi provoacă, de fapt. Kremlinul se va opri doar atunci când îl vom opri noi”.

Țările din Europa de Est, mult mai bine informate cu privire la realitățile și evoluțiile din Rusia, insistă de peste un deceniu ca NATO să acorde mai mare atenție acestei zone. România a fost, alături de Polonia și țările baltice, un avocat al acestei abordări în perioada mandatelor de președinți ale lui Traian Băsescu și, acum, Klaus Iohannis.

- Advertisement -

Principalele forțe militare ale alianței, și în principal America, n-au luat foarte în serios avertismentele vreme de ani buni. Nici măcar invaziile Rusiei din Georgia (2008) și Ucraina (2014) n-au dus la contramăsuri hotărâte, Europa de Vest și SUA fiind convinse că interesele economice reciproce vor determina regimul Putin să se abțină de la un război total.

Totuși, în ultimii ani, tot mai mulți înalți oficiali din SUA au realizat că pericolul este în creștere. În 2020, generalul Ben Hodges a avertizat că Rusia ia în calcul un atac fie asupra țărilor baltice, fie asupra României, dacă americanii comit eroarea de a-și retrage trupele din Europa, așa cum intenționa fostul președinte Donald Trump.

La acel moment (2020), nimeni nu credea că Ucraina va constitui un obstacol serios în calea armatei ruse, considerată la momentul respectiv a doua sau a treia putere militară a lumii. Generalii americani plecau de la premisa că Putin va invada și anexa cu ușurință Ucraina, apoi își va îndrepta atenția către țările ex-comuniste din Estul Europei, pe care le consideră ca aparținând de drept sferei de influență a Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Fost combatant în Grupul Wagner: „Mercenarii au pierderi foarte mari în Ucraina. Generalii n-au milă de ei. Disprețul pentru viața umană face parte din istoria Rusiei“

* L-au prins pe „Prince”! Fugarul Paul a fost înșfăcat pe stradă, la Paris. Escrocul se ascundea din 2020 de o condamnare la 3 ani și 4 luni de pușcărie

* Chesnoiu, ministrul pus sub acuzare de DNA pentru corupție, a fost aplaudat furtunos de grupul PSD în Parlament. „Sunt nevinovat!”

VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -