General american, fost comandant al forțelor SUA în Europa: „Lipsa de coordonare între Prigojin, Șoigu, Gherasimov și Putin încalcă principiul de bază al războiului”

0
2170
Oligarhul Prigojin (al doilea din dreapta), ministrul Șoigu (al cincilea din dreapta) și generalul Gherasimov (al șaselea din dreapta) sunt într-un război tăcut în conducerea Rusiei, ceea ce duce la afectarea gravă a operațiunilor armatei

În bătălia pentru Bahmut, rușii încalcă cea mai importantă dintre regulile războiului, despre care manualele de teorie militară vorbesc încă de acum 200 de ani: unitatea de comandă – scrie generalul american Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA din Europa în perioada 2011-2012.

Fricțiunile și contrele dintre factorii de putere de la Moscova se repercutează direct asupra forțelor rusești din teren, care înregistrează pierderi masive. Certurile și sabotajele tăcute dintre oligarhul Prigojin, ministrul Șoigu, generalul Gherasimov și președintele Putin reduc eficiența trupelor, le cresc pierderile și măresc șansele Ucrainei în viitoarea contraofensivă, spune generalul Mark Hertling.

Despre unitatea de comandă a scris prima oară generalul prusac Carl Phillipp Gottfried von Clausewitz, în cartea sa „Principiile războiului“. Manualul a devenit unul clasic, studiat în toate academiile militare din lume și fiind considerat temelia strategiei. Clausewitz numea unitatea de comandă „principiul de bază al războiului“, fără de care nu există șanse de a câștiga conflictele militare.

Eforturile de pe frontul din Bahmut au consumat resursele Rusiei în ultimele 8 luni (din august 2022 încoace), iar orașul nu a fost încă luat. După lupte intense și pierderi uriașe, rușii au reușit să intre în localitatea distrusă complet și să amenințe cu încercuirea forțele ucrainene care se apără. Experții militari se îndoiesc că aceste sacrificii sunt justificate, deoarece Bahmut, deși important, n-are o valoare capitală.

În ultimele săptămâni, oligarhul Evgheni Prigojin – ai cărui mercenari Wagner atacă Bahmut – s-a plâns că șefii armatei regulate, ministrul Apărării Serghei Șoigu și generalul Valerii Gherasimov, îl sabotează intenționat, nealimentând cu proiectile artileria și cu muniție infanteria. Criza de obuze și de gloanțe a dus la creșterea pierderilor și la scăderea eficienței.

Ce a spus generalul american Mark Hertling despre situația de la vârful Rusiei.

„Ucraina se bucură, deoarece lipsa de unitate de comandă a rușilor creează disfuncționalități și nenumărate oportunități ofensive”

„La începutul invaziei Rusiei, am observat că armata rusă a încălcat fiecare dintre cele 9 principii ale războiului.

Acum, în Bahmut – cu o lipsă de coordonare între Prigojin, Șoigu, Gherasimov și Putin – se pare că încalcă în special unul dintre ele: Unitatea de comandă.

Unitatea de comandă descrie o unitate de efort și unitatea de scop care apare atunci când toți – Guvern, oameni, soldați, comandanți, unități – înțeleg ce încearcă să realizeze și cum să o facă. Clausewitz numea acest principiu «Principiul de bază al războiului».

Soldații aruncați într-o luptă în care nu există o «unitate de scop» suferă cel mai mult atunci când se întâmplă acest lucru.

Adversarul – în acest caz, Ucraina – se bucură, deoarece lipsa de unitate de comandă creează disfuncționalități ale inamicului și nenumărate oportunități ofensive.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Minciuna lui Grindeanu: la 8 zile după ce „era pregătit” să măsoare Canalul Bâstroe, ministrul PSD amână până după 15 martie, pentru că nu are nave dotate corespunzător

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a creat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here