marți, aprilie 16, 2024
AcasăLumeaGarry Kasparov – declarat "terorist" și "extremist" de țara căreia i-a adus...

Garry Kasparov – declarat „terorist” și „extremist” de țara căreia i-a adus titlul mondial și pe care o vrea democratică! Până acum era doar „agent al străinătății”

-

Tiranul Vladmir Putin a făcut-o și pe asta: l-a trecut pe marele Garry Kasparov pe lista persoanelor declarate „teroriste şi extremiste”! Din 2022, fostul campion mondial la șah era etichetat drept „agent al străinătății”.

Potrivit unei notificări a serviciului rus pentru informaţii financiare, document consultat miercuri de Agenția France Presse (AFP), opozantul Garry Kasparov (60 de ani), care trăiește în exil, a fost plasat Federația Rusă pe lista persoanelor declarate „teroriste şi extremiste”.

Născut pe 13 aprlie 1963 în Azerbaidjanul sovietic (una dintre cele 15 republici ale URSS), Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de şah din istorie, înainte de a se implica în politică și de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin. Kasparov a militat permanent pentru o Rusie democratică, pentru o despărțire definitivă de dictatură.

În 2013, îngrijorat de hăituirea sa prin mijloace judiciare, Kasparov a părăsit Rusia, iar de atunci trăieşte în SUA, de unde continuă să denunţe puterea rusă şi campania militară a acesteia împotriva Ucrainei.

- Advertisement -

În 2022, Garry Kasparov a fost desemnat în Rusia „agent al străinătăţii”, etichetă utilizată masiv împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi militanţilor pentru drepturile omului. Această încadrare aberantă, specifică dictaturii, îi obligă pe cei etichetați astfel la proceduri administrative anevoioase pe teritoriul rus.

Majoritatea opozanţilor de anvergură rămaşi în Rusia se află în detenţie, iar alţii au fost nevoiţi să se exileze. Unii – precum Aleksei Navalnîi – au fost omorâți.

Garry Kasparov a devenit celebru, în lumea șahului, prin lungul său duel din anii ’80 ai secolului XX cu o altă legendă sovietică a şahului, Anatoli Karpov.

- Advertisement -
Duel Garry Kasparov – Anatoli Karpov în anii ’80

În ultimii 25 de ani, Anatoli Karpov l-a susţinut pe Vladimir Putin şi a devenit deputat în partidul acestuia, „Rusia Unită”. Karpov are acum 72 de ani.

Garry Kasparov a fost campion mondial timp de 15 ani: 8 ani (1985-1993) sub egida Federației Internaționale de Șah (FIDE), 7 ani (1993-2000) sub cea a Asociației Șahiștlor Profesioniști, pe care a înființat-o char el. Timp de 20 de ani (1985-2005), până la retragere, Kasparov a deținut clasificarea cea mai ridicată din lume în Clasamentul ELO.

Anatoli Karpov a fost campion mondial timp de 16 ani sub egida FIDE (1975-1985, 1993-1999).

Timp de 6 ani (1993-1999), cei doi mari rivali au fost campioni mondiali simultan, în competiții organizate în paralel: Kasparov pentru Asociației Șahiștlor Profesioniști, Karpov pentru FIDE.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Șoșoacă a fost repudiată și de propriul tată! „Nu mai vorbește cu mine de când m-am dus nevaccinată și fără «botniță»”

Piedone, prins cu escrocheria: și-a înfipt ginerele în Primăria Sectorului 5, la „vânzarea spațiilor comerciale”! ANI l-a găsit pe primar în conflict de interese

Simona Halep, victorie și frustrare: suspendare redusă de la 4 ani la 9 luni, dar a stat deja 17 luni! „Încălcările regulilor antidoping n-au fost intenționate”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. După ce l-a ucis mișelește pe Alexei Navalnîi la ordinele Piticului Psihopat, acum banda de asasini a noului KGB a primit o nouă misiune: lichidarea lui Gary Kasparov!
    Kasparov trebuie sa fie atent, Piticul Paranoic nu se va da în lături de la nimic până nu îl va „rezolva” și pe el.
    Și uite așa, în loc să zacă intr-o cămașă de forță acest nebun conduce o țară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -