marți, aprilie 16, 2024
AcasăLumeaRegimul Putin îi vânează pe rușii care au participat la înmormântarea lui...

Regimul Putin îi vânează pe rușii care au participat la înmormântarea lui Navalnîi. E folosit sistemul de recunoaștere facială

-

Autoritățile din regimul Putin au început să-i vâneze deja pe rușii care au participat la înmormântarea disidentului Alexei Navalnîi, ucis în închisoare din ordinul Kremlinului. La funeralii au asistat mii de oameni. Forțele de ordine au acționat intimidant și la vedere, dar n-au intervenit efectiv pentru a-i bate ori aresta pe oameni. În schimb, după înmormântare cei care au fost acolo au început să fie ridicați unul câte unul de pe stradă sau de acasă.

Pentru identificarea celor care au participat la înmormântare se folosește tehnologia de recunoaștere facială – aceeași utilizată la nivel de masă și în China, unde Guvernul controlează toată populația de 1,3 miliarde de locuitori.

Organizația independentă OVD-Info a anunțat că la Moscova au fost arestați deja cel puțin 5 oameni care au participat la funeralii. Un avocat a declarat că luni a fost săltată de pe stradă o femeie care fusese la eveniment și strigase „glorie eroilor“, mesaj considerat de regimul Putin provocator și ostentativ pro-ucrainean. Femeia n-a primit decât o amendă și a fost eliberată, dar e clar că de acum e în vizorul autorităților și va fi vânată.

Alți doi participanți la ceremonie au fost arestați marți. Nu se știe încă unde sunt și ce acuzații li se aduc.

- Advertisement -

Era previzibil că se va întâmpla acest lucru și puterea de la Moscova s-a pregătit chiar la vedere de ce va urma. După ce s-a obținut (cu greu) un loc pentru înmormântarea lui Navalnîi, forțele de ordine au instalat în jurul cimitirului numeroase camere video, pentru a-i filma mai ușor pe cei care vin la înmormântare. Dmitri Anisimov, membru al OVD-Info, a spus că forțele de securitate ale lui Putin au folosit, probabil, tehnologia de recunoaștere facială pentru a identifica participanții.

După moartea lui Navalnîi, în Rusia se știe că au fost arestați cel puțin 400 dintre oamenii care au dus flori în memoria acestuia, în diverse orașe din țară. Autoritățile n-au lăsat aceste locuri de reculegere, distrugându-le la adăpostul întunericului.

În urmă cu mai mulți ani, când s-a început împânzirea Moscovei cu sute de mii de camere video de supraveghere, regimul Putin le-a explicat locuitorilor că acestea sunt pentru a reduce infracționalitatea. Dar, în realitate, sistemul de supraveghere s-a dovedit a fi utilizat, în principal, pentru a ține sub control poporul și pentru a-i identifica pe opozanți. Din acest punct de vedere, Rusia înaintează rapid pe urmele Chinei.

- Advertisement -

Un activist rus a comentat situația: „Dacă digitalizează toate bazele de date și le combină pentru a face această bază de date comună, vor putea găsi pe toată lumea!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

HORROR. Beizadeaua de la Realitatea spune insistent, în direct, că Băsescu moare în curând! „Dacă mai aveți câteva zile pe pământ…” / „Oricine ajunge acolo știe că nu mai are multe zile”

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Pentru cine nu isi aduce aminte : Dupa evenimentele din 13-15 Iunie 1990, politia si jandarmeria regimului „Iliescu-KGB” facea descinderi la locuintele unor cetateni care au aparut in imaginile difuzate de TVR din locurile mai fierbinti ale acelor zile : Universitate, Televiziune. Chiar si la persoane care nu se manifestasera violent. Asta este tara spre care tindem sa revenim daca ramanem acasa si ii lasam tot pe cei cu capacitati cognitive extrem de reduse sa voteze ordonat partidul-stat „Ciuma Rosie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -