Germania și Franța vor ca începând chiar din această săptămână Uniunea Europeană să stopeze complet importul de petrol și cărbune din Rusia, măsură considerată imperios necesară ca răspuns la descoperirea crimelor de război comise de armata lui Putin în localitatea ucraineană Bucea.
Emmanuel Macron, președintele Franței, care peste câteva zile se confruntă cu alegerile pentru al doilea mandat, a declarat luni că „sunt semne foarte clare” privind crime de război comise la Bucea și „este destul de clar că au fost comise de armata rusă”. „Nu putem trece cu vederea. Trebuie să sancționăm ceea ce s-a întâmplat acolo și ceea ce se întâmplă la Mariupol”, a adăugat Macron.
Șeful statului francez a avut deja discuții cu ceilalți parteneri europeni privind următoarele sancțiuni. „Cei care sunt în spatele acestor crime trebuie să răspundă. Trebuie să trimitem un semnal foarte clar că demnitatea noastră colectivă și valorile noastre pe care la apărăm. Nu există pace fără justiție!”, a mai spus președintele francez.
Acesta a precizat că va discuta „în special cu Germania” despre replica UE la atrocitățile rușilor.
Cancelarul german Olaf Scholz a acceptat, duminică, faptul că trebuie aplicate represalii: „Vom decide noi măsuri între aliați în zilele următoare. (Rusia) va suferi consecințele deoarece crimele împotriva civililor sunt crime de război”.
Scholz a adăugat că „vom continua să punem arme la dispoziția Ucrainei, astfel încât această țară să se poată apăra împotriva invaziei rusești”.
Polonia acuză Germania că reprezintă principalul obstacol în calea unor sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei. Afirmația a fost făcută chiar de premierul Mateusz Morawiechi într-o conferință de presă.
Germania depinde în mare măsură de importul de materii prime din Rusia. Aceasta este o problemă a industriei germane care dăinuie de peste 100 de ani și care a constituit, în parte, motivul invaziei declanșate de Hitler în 1941. Dictatorul german voia cu precădere zona minieră și câmpurile fertile din Ucraina și zăcămintele cu petrol și gaze din Caucaz.
Atât înainte, cât și după Al Doilea Război Mondial, Germania nu a reușit să rezolve această dependență de materiile prime rusești care îi condiționează și acum foarte mult reacțiile în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Pana una-alta Macron tot „dialogheaza” cu criminalul pUtin (cu ce scop? si rezultate?), in timp ce nemtii vor sa scape doar in teorie de hidrocarburile rusesti…
Fapte, nu vorbe!!