Prima decizie care aduce mari avantaje vaccinaților în raport cu nevaccinații. Lista măsurilor adoptate de Guvern

2
1836
Raed Arafat - Florin Cîțu

Sâmbătă a fost adoptată Hotărârea de Guvern care include măsurile adoptate joi de CNSU pentru localitățile care depășesc rata de infectare de 6 cazuri noi la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Este primul act normativ care statuează clar avantajele majore ale persoanelor vaccinate în raport cu cele nevaccinate.

Măsurile au fost anunţate de şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Hotărârea aprobată astăzi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 (condiție: să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul, deci trecute prin boală. Aceste două categorii vor avea anumite măsuri care vor permite desfăşurarea activităţilor peste 6 la mie”, a declarat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Șeful DSU a explicat de ce nu va mai fi permis şi accesul persoanelor testate negativ la Covid: „Ni se pune întrebarea: «De ce nu permitem şi testaţilor?». Există un management al riscului aici. Considerăm activităţile care au fost reglementate ca fiind activităţi cu risc. Trebuie să reducem numărul celor care ajung la spitalizare, la Terapie Intensivă. Testaţii pot să se infecteze, pot să aibă probleme şi pot să ajungă la Terapie Intensivă. De aceea, în zonele unde este riscul mai mare, a rămas prelungirea unor activităţi peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate şi persoanele care sunt trecute prin boală”.

Arafat a precizat că, în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste 6 cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar vor exista şi anumite excepţii.

Sumarul măsurilor de mare impact

 • Masca devine obligatorie în spații publice.
 • Magazinele se închid noaptea.
 • Restaurantele vor fi deschise la jumătate din capacitate și doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.
 • Nunțile și botezurile vor avea loc cu maximum 200 de invitați, exclusiv vaccinați sau trecuți prin boală.
 • De la carantina de noapte sunt exceptați cei vaccinați.
 • Școlile rămân deschise dacă nu au elevi bolnavi de Covid, indiferent de incidența infecțiilor în localitate.

Principalele restricții, detaliate

În localitățile în care incidența infectărilor este între 6 și 7,5 la mia de locuitori, programul activităților economice este permis astfel:

 • între orele 5.00 și 24.00 – în zilele lucrătoare;
 • între orele 5.00 și 22.00 – în zilele de weekend (sâmbătă, duminică).

Când incidența este mai mare de 7,5‰, magazinele, restaurantele și alte activități sunt permise astfel:

 • între orele 5.00 și 22.00 – în zilele lucrătoare;
 • între orele 5.00 și 20.00 – în zilele de weekend (sâmbătă, duminică).

Noaptea, în intervalele de restricție (de la orele 20.00, 22.00 sau 24.00 până la 5.00 dimineața), la incidențe de peste 6‰, deplasarea persoanelor se face doar cu declarație pe propria răspundere.

De la această măsură sunt exceptați cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală (de la 15 până la 180 de zile din momentul comunicării rezultatului pozitiv la testul Covid-19).

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la maximum 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării (indiferent de dată) sau a trecerii prin boală (în ultimele 6 luni).

Testele negative Covid nu mai asigură accesul nicăieri.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la regulile de acces aplicate persoanelor de peste 12 ani.

Evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive) – pot fi organizate în intervalul orar 5.00-24.00, cu participarea unui număr de persoane de până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoaneToți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Școlile rămân deschise chiar și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de Covid.

Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non-invazive.

Comunicatul Guvernului

„Elemente de noutate ale proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”

„Măsurile propuse prin proiect au rolul de a preveni răspândirea și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă în situația în care incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

În aceste condiții, se va permite desfășurarea unor anumite activități doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În acest context, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune ca:

1. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

3. Organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii special destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

4. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și cu purtarea măștii de protecție.

5. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane.

6. Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber să se desfăşoare în judeţele/localităţile, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

7. Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) să fie permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior.

8. Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică.

9. Organizarea de conferinţe să fie permisă cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică.

10. Organizarea de mitinguri şi demonstraţii să fie permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane și cu purtarea măştii de protecţie.

11. Măsurile privind interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau a gospodăriei să nu se aplice persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii.

12. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 – 24.00.

13. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop.

14. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

15. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

16. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

17. Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5.00 – 24.00.

18. Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-2.00.

Persoanele fizice vor fi obligate să facă dovada vaccinării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind Covid-19, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 68/20211.

Elaborarea proiectului de hotărâre ține seama de măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 76/2021.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

* Cîțu l-a demis pe șeful USR-ist din Sănătate pentru că n-a făcut ceea ce însuși Cîțu i-a interzis prin OUG!

* Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Dacian Cioloș e noul președinte al USR-PLUS. Victorie strânsă în fața lui Dan Barna: 50,9% – 49,1%

* „Spitalul morții” de la Constanța e condus de 13 ani de directoarea lui Radu Mazăre. Contract de căpușare a spitalului

* OPINIE. Țara prizelor defecte. România, locul unde se trăiește și se moare în flăcări, ritualic, sub blestemul lui „las-o, bă, că merge și așa!“

* Demisie la Realitatea Plus. Bogdan Muzgoci: „Am plecat înainte să am ocazia să-i urez şi lui Liviu Dragnea «Succes!» în propria emisiune”

* FOTO. Noua Arcă a lui Noe: yachtul nuclear al salvării planetei. Vor urca în el doar bogaţii lumii şi experţii în schimbări climatice

* Simona Halep despre „ciocnirea” cu Emma Răducanu la Cluj: „Probabil vrea să joace «la mamaie», cum spune ea”

2 COMENTARII

 1. Sunt vaccinat dar:

  1. Pot sa ma infectez
  2. Pot sa transmit virusul
  3. Pot sa mor

  Si atunci care este diferenta intre un vaccinat si un nevaccinat? Autoritatile spun ca cei vaccinati fac forme mai usoare. Pai isi protejeaza propria persoana, nu si pe cei din jur. Masurile trebuiau sa fie de bun simt sa se faca apel la oameni sa inteleaga anumite reguli nu sa dai peste cap masurile ba asa ba asa. De ieri in Bucuresti astia de la Mega Image si-au pus program pana la 18:00. Daca ma uit peste hotarare programul este pana la 22:00 in timpul saptamanii si 20 in sfarsit. Au ramas cu vechea forma si evident o brambureala.

  • 1. Diferența între România (și Bulgaria) șiii… EUROPA/LUMEA-CIVILIZATĂ este aceea că noi avem… SUB 30% din populație vaccinată, în timp ce ei au… PESTE 80%!

   2. PESTE 90% dintre cei care fac forme… GRAVE, necesitând internări la A.T.I., sunt… NEVACCINAȚI!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.