Fostul PDL-ist Emil Boc insistă ca Orban să fie dat afară din PNL: „Ne face albie de porci! Trebuie fermitate!“

0
1775
Ludovic Orban și Emil Boc, pe vremea când primul era șeful PNL, iar cel de-al doilea îl sprijinea necondiționat

Emil Boc, primarul Clujului, a repus cu insistență marți seara, în ședința Biroului Politic Național al partidului, problema excluderii lui Ludovic Orban din PNL. Vehement, fostul PDL-ist i-a presat pe ceilalți participanți la discuție, spunându-le că Orban (membru PNL din 1990) trebuie pedepsit cu fermitate pentru că „ne face albie de porci“. În final, nu s-a luat nicio decizie pentru că problemele PNL erau altele: liberalii aveau de stabilit dacă negociază cu USR sau cu PSD pentru a încerca formarea unui nou Guvern.

Boc a ajuns în PNL în 2014, după ce partidul pe care-l conducea, PDL, a fuzionat cu liberalii. La acel moment, PDL-ul lui Boc era un partid eșuat, care candidase travestit la alegerile din 2012, sub alt nume și altă siglă, pentru a reuși să prindă Parlamentul.

Acum, Boc susține varianta refacerii USL – o alianță la guvernare între PNL și PSD –, deși toate studiile făcute în rândurile electoratului arată că o asemenea întovărășire ar însemna, cel mai probabil, ca la alegerile din 2024 liberalii să aibă soarta PNȚCD din 2000 (țărăniștii au guvernat în 1996-1999, apoi au ratat intrarea în Parlament și au dispărut de atunci din viața politică românească).

„Eu cred că greșim foarte mult. Trebuie înțeleasă democrația de partid!“

Acum, Emil Boc le-a ținut colegilor din PNL o lecție despre cum trebuie făcută democrația în partid și unde duce „lipsa de fermitate“: „Lăsați echipa de negociere să meargă, să negocieze, și să vedem ce rezultat vor avea. Nu strică această psihoterapie colectivă pe care o facem. Este lipsă de fermitate față de cei care ne fac albie de porci de la tribuna Parlamentului! Eu cred că greșim foarte mult. Trebuie înțeleasă democrația de partid!“.

Este a doua intervenție a lui Boc în doar două zile împotriva lui Orban și a susținătorilor săi. În ședința de luni a conducerii PNL, primarul Clujului avusese o intervenție asemănătoare. Un alt fost PDL-ist devenit liberal, suceveanul Gheorghe Flutur, ceruse și el ca gruparea Orban să fie executată.

Boc a trecut în tabăra lui Cîțu la începutul anului, când a devenit clar că președintele Klaus Iohannis pregătește înlocuirea lui Orban. De atunci, fostul lider al PDL a devenit din ce în ce mai vocal. Acum, el solicită în paralel „exmatricularea“ opoziției din PNL și, în același timp, guvernare alături de PSD.

Nu toată lumea din tabăra liberală vede însă lucrurile la fel. Lideri PNL mai vechi decât Boc spun că partidul tocmai prin asta s-a remarcat după Revoluție – un grad mai mare de democrație decât în alte formațiuni politice, lucru pe care Boc, venit dintr-un partid prezidențial, unde absolut totul era decis de Traian Băsescu, nu are cum să-l priceapă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* S-au scos săbiile în ședința conducerii PNL. Șef de filială către Cîțu: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!”

* Președintele PNL București: „Dacă ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu mișcări de stradă împotriva noastră!” / „Eu nu deschid ușa unui ministru PSD!”

* Sfâșiată între opțiunile de guvernare (alături de PSD sau de USR), conducerea PNL a uitat să-l „execute” pe Orban!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here