Fost aliat al lui Putin, președintele Germaniei a fugit într-un buncăr din cauza atacurilor aeriene ale rușilor în timpul vizitei sale în Ucraina!

0
1410
Frank-Walter Steinmeier (în centrul fotografiei, cu părul alb și privind spre obiectiv), președintele Germaniei cândva ostil Ucrainei și favorabil Rusiei, a fost nevoit să se ascundă într-un buncăr 90 de minute în timpul vizitei la Kiev, din cauza atacurilor aeriene ale rușilor

Marți a avut loc unul din acele mari momente când viața le dă peste nas chiar și celor mai puternici și mai influenți oameni. Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei și fost ministru de Externe în Cabinetul Angela Merkel, a fost nevoit să fugă să se ascundă într-un buncăr, în timpul vizitei efectuate în Ucraina, după ce s-a dat alarma aeriană pentru atacuri cu drone și rachete lansate de ruși. Steinmeier a fost unul din aliații apropiați ai lui Putin la vârful puterii în Germania.

Vizita lui Steinmeier a fost oarcum inopinată. Astă-primăvară, Kievul i-a transmis că nu e bine-venit și a fost nevoit să renunțe la a mai merge în Ucraina alături de omologii săi din Polonia și țările baltice. Steinmeier a reflectat multă vreme interesele Rusiei în Germania și în interiorul taberei occidentale.

S-a opus apropierii Ucrainei de NATO și Uniunea Europeană, a militat pentru strângerea relațiilor dintre Berlin și Moscova, a fost ostil ideii de a sancționa mai aspru Rusia după invazia lansată în 2014 în provinciile ucrainene Donbass și Crimeea. Acum regretă toate acestea și spune că s-a înșelat amarnic. E însă prea târziu.

Așadar, venirea lui Steinmeier a picat oarecum surprinzător, n-a fost anunțată înainte și puțini se așteptau ca Ucraina să-și revizuiască atitudinea față de președintele german. El a venit totuși în vizită în cursul zilei de marți, numai că, în timpul acesteia a sunat alarma aeriană. Rachete și drone rusești fuseseră detectate îndreptându-se din nou către orașele Ucrainei.

Steinmeier, delegația germană și însoțitorii ucraineni au fost surprinși de alarmă în timp ce vorbeau cu locuitorii din localitatea Koriukivka, din regiunea Cernihiv (la circa 200 de kilometri de Kiev). Cu toții s-au refugiat în grabă într-un buncăr unde au petrecut o oră și jumătate, până la trecerea pericolului. Steinmeier are în program și o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

După declanșarea atacului Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie acest an, Steinmeier a rămas, la fel ca mulți alți demnitari germani, fără cuvinte. Și-a revenit foarte greu din șocul produs și a recunoscut că a greșit profund atunci când n-a luat în seamă avertismentele partenerilor din Estul Europei (între care mai ales Polonia, România și țările baltice) cu privire la pericolul uriaș reprezentat de regimul lui Putin.

Steinmeier a mărturisit acum câteva luni, în presa germană: „Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Am ținut să construim poduri în care Rusia nu mai credea și despre care partenerii noștri ne-au avertizat. Evaluarea mea a fost că Vladimir Putin nu ar accepta ruina completă economică, politică și morală a țării sale pentru nebunia sa imperială. Ca și alții, am greșit acolo. Bilanțul amar: am eșuat cu înființarea unei familii europene comune în care este inclusă Rusia. Am eșuat cu abordarea includerii Rusiei într-o arhitectură de securitate comună“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Catastrofa PSD: România se împrumută 150 de miliarde de lei la dobânzi colosale, duble față de anul trecut, dar lasă nefolosiți banii din PNRR, care au dobândă 0, acuză fostul premier Cîțu!

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

De ce geme Armata română, membră NATO, de ofițeri rusofili care-l aplaudă pe Putin. „Toți sunt antiamericani convinși, din motive ideologice. Pentru ei, America e Imperiul Răului”

Țări mici cu nostalgii mari: România Mare, Ungaria Mare, Bulgaria Mare, Serbia Mare. De ce nu e bine să ne jucăm de-a revizionismul, așa cum ne șoptește Rusia

Codruța Kovesi confirmă jocul murdar al președintelui Iohannis: „Mi-a cerut demisia din fruntea DNA în vara lui 2018!”. Pe vremea lui Dragnea, Iohannis poza în mare apărător al luptei anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here