Explicația Rusiei pentru medicul iradiat după accidentul nuclear: a mâncat crabi radioactivi de la Fukushima!

3
1596

Rușii sunt campioni mondiali la mințit. În 1986 negau că ar exista vreo problemă la Cernobîl, deși toată Europa era terorizată de norul radioactiv. Acum, Moscova folosește argumente caraghioase pentru a explica radioactivitatea crescută după accidentul nuclear din nordul țării.

Oficiali ruşi din oraşul Arhanghelsk au admis că a fost găsit un izotop radioactiv în corpului unuia dintre medicii care au ajutat la tratarea victimelor recentului accident nuclear din nordul Rusiei. Cu toate că medicul a interacţionat cu pacienţi veniţi dintr-o zonă în care nivelul normal al radioactivităţii a fost depăşit de 16 ori, oficialii ruşi a pus identificarea izotopului radioactiv pe seama alimentaţiei medicului, relatează CNN.

„Cesium-137 are proprietatea de a fi prezent în peşti, ciuperci, licheni şi alge”, arată declaraţia publicată pe site-ul administraţiei locale. „Cu un anumit grad de probabilitate, putem asuma că acest element a ajuns în corpul uman prin intermediul alimentelor”.

Un angajat al spitalului din Arhanghelsk a spus că medicul contaminat ar fi fost informat de oficialii ruşi că s-a contaminat cu radiaţii în urma unei vacanţe în Thailanda, a relatat, joi, publicaţia Meduza din Riga. „Ai mâncat crabi de la Fukushima când erai acolo”, a descris acesta ce i s-a spus doctorului de către oficialii ruşi.

Accidentul nuclear de pe 8 august a luat viaţa a cel puţin 5 persoane care lucrau pentru agenţia de stat Rosatom. Conform ministerului local al Sănătăţii, mai mult de 110 persoane care au intervenit la faţa locului în urma accidentului au fost examinate, unii fiind duşi la Moscova pentru controale amănunţite.

Tatiana Rusinova, ministrul interimar al Sănătăţii din Arhanghelsk, a declarat că, exceptându-l pe medicul în corpul căruia a fost găsit izotopul Cesium-137, „nicio altă contaminare radioactivă a hainelor sau a corpurilor celor implicaţi nu a fost detectată”. Cu toate acestea, ziarul de investigaţii Novaya Gazeta a publicat informaţii conform cărora două dintre cele 5 persoane ar fi murit din cauza contaminării radioactive.

În urma accidentului, în presă au circulat relatări conform cărora zeci de medici şi infirmieri ar fi fost expuşi radiaţiilor. Mai multe publicaţii independente au publicat declaraţii anonimizate ale unor medici furioşi că nu au fost avertizaţi de pericolul contaminării cu radiaţii şi că nu au avut echipamentul cerut de o astfel de situaţie.

Kremlinul a negat relatările. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, s-a arătat sceptic faţă de veridicitatea surselor citate. „Nu deţin astfel de informaţii, nu ştiu despre ce doctori vorbiţi. Este nevoie să ştim exact despre ce doctori vorbiţi, cine sunt”, le-a spus Peskov, joi, jurnaliştilor. Presat de aceştia pentru mai multe informaţii, Peskov a pus sub semnul întrebării motivaţiile din spatele acestor întrebări.

„Aţi încercat să vă uitaţi la situaţia aceasta din alt punct de vedere? Modul în care se desfăşoară lucrurile mă face să cred că cineva încearcă intenţionat să ducă într-o anumită direcţie relatările presei despre acest subiect, să distorsioneze realitatea şi să prezinte situaţia ca şi cum ar fi motive de îngrijorare în faţa vreunui pericol”, a spus acesta.

Igor Semin, medic la spitalul Arhanghelsk, a ieşit, însă, în public cu nemulţumirile avute faţă de modul în care guvernul rus a gestionat situaţia. „Mulţi au fost dezamăgiţi: tineri, cei mai în vârstă aveau 31 de ani, care s-a prăbuşit după o zi din cauza radiaţiilor, populaţia din Severodvinsk… doctori, colegi de-ai mei care s-au trezit în faţa victimelor cu mâinile goale, nu aveau nici măcar o mască de oxigen”, a scris acesta pe o reţea de socializare.

„Nimeni n-a zis ceva, nimeni n-a fost avertizat. I-au aruncat în faţa trenului şi i-au lăsat să se descurce”, a protestat medicul Igor Semin .

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

* VIDEO. Candidatura Vioricăi Dăncilă îi provoacă o criză de râs fostei sale consiliere. Rolul lui Dan Voiculescu

* La „Marele Congres”, PSD a angajat doi aplaudaci ca să alunge atmosfera de înmormântare. N-au reușit

„Rusia și-ar dori un președinte slab și dezorientat în țara noastră, de aceea o susține pe Dăncilă. E un pariu disperat și pierzător”

Demnitarul-pedofil a chemat-o la duș pe prietena de 11 ani a fiicei sale vitrege. Monstrul s-a plimbat dezbrăcat în fața ei, în camera de hotel

Bestia Drăghici își șantaja fetița de 10 ani, ca s-o violeze: „Dacă nu te ating, mă îmbolnăvesc și mor. Vrei să moară tati?!”

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

Cum a surprins-o Dincă pe Alexandra: „Se dezlegase de la pat și umbla legată la picioare, cu telefonul în mână”. Mărturia monstrului din Caracal e un amestec de adevăruri și minciuni

Alexandra trăiește. Sorinei i-a fost luat un rinichi. O lume paralelă, clădită de ticăloși pentru proști

Masacrul de la Săpoca – „un lung șir de erori umane și manageriale”. Și o întrebare: de ce ținea directoarea PSD-istă 45 de posturi blocate?

Pățania unui român din diaspora. A supraviețuit gazării din 10 august, dar era să fie asasinat de patru babe de pe uliță!

3 COMENTARII

  1. Asta-i Rusia-lui-Putin, acesta-i modelul deee… „PRAVDA” („ADEVAR”, in limba rusa) spre care tanjesc, in BIATA (!!!) Românie, TRADATORII-de-TARA de la P.S.D., A.L.D.E., „Latrina3”, „GuițăTV” s.a.m.d. !

  2. Apropo: mai tineti minte episodul otravirii lui Viktor Iushcenko (opozantul ANTICOMUNIST si ANTIRUS al presedintelui de atunci al Ukrainei, Viktor Ianusevici, OMUL-lui-PUTIN !), in septembrie 2004, la o receptie la… ambasada Rusiei la Kiev ?

    La fel, SCARBELE de rusnaci au pretins ca de vina au fost… cei care au asigurat „catering”-ul !

    Ca sa vezi: doar… „portia” lui Iushcenko a fost contaminata cu Cesiu !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here