Scrisoarea mizerabilă trimisă de Tudorel Toader prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a primit un răspuns pe măsură de la Bruxelles. În scrisoare, ministrul Justiţiei sfida Europa, spunând că va da ordonanţa care le permite infractorilor să atace sentinţe definitive de condamnare şi că nu va ţine cont de Raportul MCV (care cerea stoparea atacului la justiţie).

Răspunsul a venit prompt: Comisia Europeană atrage atenția Guvernului de la București asupra faptului că este important ca hotărârile judecătorești care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuție.

Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, care a confirmat primirea de către prim-vicepreședintele Frans Timmermans a răspunsului la scrisoarea trimisă luna trecută Guvernului Dăncilă pe tema recursului în anulare.

- Advertisement -

”Siguranța juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătorești definitive („res iudicata”), este o componentă esențială a statului de drept. După cum a subliniat Curtea Europeană de Justiție, este important ca hotărârile judecătorești care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuție”, a precizat Wigand.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai subliniat că este esențial ca România să revină la lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pas făcut înapoi.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis joi lui Frans Timmermans că lucrează la o ordonanță de urgență prin care cei condamnați în perioada 2014-2018 de completele de 5 de la Curtea Supremă să poată face contestație în anulare și i-a promis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că înainte de adoptarea OUG va trimite textul proiectului la executivul european.

- Advertisement -

Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Dăncilă i-a spus lui Timmermans că ”nu va da OUG peste noapte”.

Dăncilă nu a spus clar în discuția de la Bruxelles când vrea să adopte amnistiei mascate pentru marii penali.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis pe 24 ianuarie o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care îşi exprima îngrijorarea legată de posibila OUG care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnați de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018.

CITIŢI ŞI:

Europa ia taurul de coarne cu ordonanţa infractorilor. Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, o somează pe Dăncilă să nu sară calul

Tudorel Toader ÎNJUNGHIE România şi Europa în spate. Anunţă UE că va da ordonanţa infractorilor, speriat că PSD şi ALDE îl vor demite