Este și victoria PNL, a USR-PLUS și a președintelui Iohannis. Iată lucrul bine făcut! Asta înseamnă politică pentru România!

7
514
Orban - Cioloș - Barna

Victoria din Consiliul UE, care o consolidează pe cea din Parlamentul European, este în primul rând meritul Laurei Codruța Kovesi. Dar la obținerea ei au contribuit decisiv două forțe politice din România (PNL și USR-PLUS), precum și președintele Klaus Iohannis.

PNL, USR-PLUS au tot dreptul să revendice o izbândă la care au contribuit consistent.

Prima repriză: februarie 2019

PNL a făcut manevre disperate, dar inteligente, pentru ca Laura Codruța Kovesi să câștige votul din Parlamentul European, după ce-l pierduse pe cel de la Consiliul Uniunii Europene (în Consiliul COREPER, ambasadorii celor 22 de țări înscrise în instituția Procurorului European îi acordaseră 50 de puncte francezului Jean-François Bohnert, 29 româncei Laura Codruța Kovesi și tot 29 germanului Andres Ritter).

Mai mulți europarlamentari PNL au negociat cu colegi ai lor din Grupul PPE, pentru a vota în locul lor în cele două comisii decidente în acest caz: CONT (control bugetar) și LIBE (libertăți civile și justiție). Și PSD-iștii au făcut la fel, însă pentru a vota împotriva lui Kovesi!

Finalmente, PNL-iștii, animați de Siegfried Mureșan, au fost mai influenți, determinând victorii pentru Kovesi în ambele comisii: 12-11 în CONT, 26-22 în LIBE (germanul Ritter a luat doar câte un vot).

Prin victoria din Parlamentul European, la care PNL a avut o contribuție decisivă, a fost blocată decizia anterioară din Consiliul UE.

A doua repriză: septembrie 2019

Toate cele de mai sus s-au întâmplat în februarie 2019. Șapte luni mai târziu, după reconfigurarea Parlamentului European, atât PNL, cât și USR-PLUS au avut un rol important, prin familiile politice din care fac parte (PPE, respectiv Renew Europe), în menținerea cu fermitate a poziției Legislativului comunitar, de susținere a Codruței Kovesi.

Apoi, pentru schimbarea votului din Consiliul UE, a intrat în joc puternic USR-PLUS. Punctul de cotitură a fost când Dacian Cioloș, șeful Grupului Renew Europe din Parlamentul European, l-a convins pe președintele Franței, Emmanuel Macron (al cărui partid face parte din Renew Europe), să nu-l mai susțină pe candidatul francez (Bohnert), ci să-i dea votul candidatei române (Kovesi) în Consiliul UE.

La această schimbare a contribuit și președintele Klaus Iohannis, coleg cu Macron în Consiliul European.

În plus, PNL și-a folosit influența în cel mai mare grup din Parlamentul European (PPE) pentru a determina alte câteva țări să urmeze exemplul Franței.

Prin toate aceste contribuții s-a ajuns ca, de la 29-50, Kovesi să întoarcă în favoarea ei votul din Consiliul UE, astăzi, cu un scor categoric: 17-5.

Și în februarie, și în septembrie, ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a votat pentru candidatul francez, pentru că așa a primit instrucțiuni de la București, din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis: „Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze”

„Salut votul acordat astăzi în reuniunea Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), prin care s-a exprimat un sprijin larg în favoarea candidaturii doamnei Laura Codruța Kovesi pentru poziția de procuror șef al Parchetului European.

Mă bucur că votul acordat de statele membre ale Uniunii Europene a fost unul substanțial, fapt care confirmă aprecierea pentru pregătirea, experiența și competența doamnei Kovesi.

Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept.

Așa cum am acționat în acest caz, voi continua să sprijin români integri, competenți și profesioniști în funcții de conducere la nivelul instituțiilor Uniunii Europene.”

Ludovic Orban (PNL): „O palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă”

„Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi.

Partidul Național Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

În momentul critic, am reușit să câștigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din Parlamentul European, care și-a declarat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condițiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD.

Am obținut decizia de menținere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene și am reușit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER.

Este un succes cu atât mai important, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă și toxică de fake-news.

În același timp, este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este că pozițiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanță cu abordările europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanță și nu poate obține nimic bun pentru România.”

Dan Barna (USR): „Corupția va fi înfrântă!”

„Îi transmit felicitările mele Laurei Codruța Kovesi!

V-am promis înainte de alegerile europarlamentare că trimitem la Bruxelles și Strasbourg oameni competenți, oameni care fac diferența.

Acum câteva minute ați avut o nouă probă că ne ținem de cuvânt. Delegația USR-PLUS a avut un rol decisiv în obținerea unui vot pozitiv în Consiliu, de la ambasadorii statelor membre, pentru nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror-șef european. Anterior, opoziția înverșunată a tripletei Liviu Dragnea – Viorica Dancilă – Tudorel Toader făcuse ca nominalizarea să intre într-un impas.

Azi, doar Viorica Dăncilă mai insistă să oprească această nominalizare, iar opoziția domniei sale nu a contat. Doamna premier și candidat al PSD este izolată în insistența sa stranie de a opri cariera doamnei Kovesi.

Nu pot să nu remarc că dacă doamna candidat ar fi acționat decent în trecut și ar fi lăsat-o pe Laura Kovesi să își continue cariera în țară, astăzi nu ar mai fi pusă în această poziție de acționa împotriva intereselor propriei țări.

Candidatei PSD la președinție îi spun doar atât: nu poți spera să fii președinte al tuturor românilor câtă vreme crezi că victoriile care nu îți aparțin trebuie oprite cu orice preț.

Corupția va fi înfrântă! În urmă cu un an și după hărțuieli necontenite, Liviu Dragnea își impunea voința și reușea să o îndepărteze pe Laura Codruța Kovesi de la DNA. Atunci când președintele Iohannis a semnat decretul de revocare eram în timpul campaniei de strângere de semnături pentru inițiativa #farapenali. A fost unul dintre momentele care ne-au întârit hotârârea să nu dăm înapoi niciun milimetru.

«Corupția poate fi înfrântă», a spus atunci doamna Kovesi. Ea a spus-o de la DNA, noi am spus-o din stradă. Așa am ajuns un milion semnături pentru #farapenali. Laura Codruța Kovesi este un om cu o misiune: dreptatea. USR și PLUS i-au fost alături anul trecut și îi sunt și azi să-și ducă, până la capăt, misiunea.

O vom susține să obțină mandatul de procuror european, cu regretul că, fără ea, lupta anticorupție din România se întoarce la vameșii care iau șpagă 70 de euro. Da, s-a întâmplat zilele astea! Kovesi va continua să lupte pentru dreptate la nivel european. Cu sprijinul nostru necondiționat.”

Dacian Cioloș (PLUS): „Din fericire, Franța și-a schimbat poziția”

„Eforturile noastre în Parlamentul European dau roade. Mă bucur că Laura Codruța Kovesi a primit azi un vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre și, astfel, are cale liberă pentru funcția de procuror-șef european. O felicit, este meritul ei că a ajuns aici și a convins prin integritate și competență, dovedite în conducerea DNA și a Ministerului Public.

Am reușit, împreună cu colegii din Alianța USR-PLUS și din grupul Renew Europe, să acționăm coordonat pentru a depăși blocajul politic care a existat până acum, în parte, și din cauza împotrivirii guvernului PSD.

Din fericire, Franța și guverne din statele membre cu care am avut discuții în ultimele luni și-au schimbat poziția și azi au votat pentru candidata româncă, așa cum ar fi trebuit să se întâmple de la început dacă PSD nu acționa invers față de interesul României.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Victorieeeee! Codruța Kovesi va fi primul procuror-șef al Europei. A câștigat clar și în Consiliul UE: 17-5. Dăncilă a picat iar de proastă!

Răzbunarea proastei. Dăncilă i-a dat mandat ambasadoarei la UE să voteze joi împotriva Codruței Kovesi

Mama beizadelei ucigașe a publicat un mesaj ciudat, apoi l-a ascuns. Sună a blestem: „Când veți avea probleme cu copiii voștri, să nu uitați acest caz, pentru că totul se întoarce într-un fel sau altul!”

Alice Iacobescu a plecat de la Digi 24 pentru că nu a vrut să fie „mai înțelegătoare” cu oamenii Puterii

Șantajistul lui Voiculescu a stat în pușcărie doar 44% din pedeapsă. Beneficiar al legilor PSD-ALDE, el s-a întors la conducerea Antenelor

O nouă înfrângere a mafiei din justiție: instalarea Adinei Florea la SS-Gestapo a fost blocată a cincea oară! Vot la limită: 10-9

Cum putem scăpa de PSD în 3 pași și 15 luni, plecând de la dorința lui Moise Guran: „Să scăpăm odată de acest blestem!”

VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!

VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital

DOCUMENT. Așa arată cetățenia americană a Sorinei! Plus: distracție cu vrăjitoarea. Între timp, televiziunile din România primesc confirmarea ticăloșiei cu care au tratat acest caz

7 COMENTARII

 1. *33 Simion Olivian Ordin spre Parchetul European Anticorupție și CIA Langley:

  Vreau dosarul Datoriei Publice a Greciei, Italiei, Spaniei și Irlandei pentru anul 2009.

  Vă mulțumesc.

 2. TOTI (!!!) cei numiti in articol au avut cate o IMPORTANTA CONTRIBUTIE, la acest SUCCES AL ROMÂNIEI !!!!!!!

  LE MULTUMIM si… le/NE dorim sa… CONTINUE TOT ASA !!!!!

  Pe plan intern, trebuie sa alunge, CAT MAI URGENT, „Ciuma-Rosie” de la Putere/guvernare !!! In U.E., este nevoie IMPERIOASA sa BLOCHEZE NUMIREA in Comisia Europeană a SCROAFEI NERUSINATE de Plumb(uita) !!!

 3. Trebuie sa le recunoastem meritele,au ajutat-o atat PNL, cat si USR sau presedintele.
  Imi amintesc cat s-au razboit liberalii in frunte cu Siegfried Muresan in parlamentul UE, cand tzatzele de la PSD, sustinuei de cele de la ALDE, o blamau si ii sterpeleau voturile.
  Dar nu trebuie sa uitam perioada nefasta din viata ei, cand instrumentele puterii, comisia parlamentara si mai ales SS Gestapo o hartuiau. Atunci USR i-a acordat sprijin moral propunandu-i sa vina in partid si chiar Barna i-a propus sa candideze la presedintie.

 4. Acumaaa…, „ca-sa-stam-stramb-si-sa-judecam-drept”…, cea mai mare contributie a avut-o… Iohannis, macar pentru faptul rolul sau a fost… DUBLU (!!!): PARADOXAL, daca nu… CEDA (lucru pe care nu prea putem sa i-l iertam…) si nu o demitea pe Laura Codruta Kovesi din fruntea D.N.A. (!), nu mai avea ocazia… sa-i faca, apoi, „lobby” in Consiliul Europei !

 5. Sa vedeți de acum minuni în România, uni posibil la pușcărie, cea ce nu prea cred,și cei care au sprijinit,o grămadă pe ciolan ca asta e de a noastră ca noi am facunoscut mare nu meritele ei care sunt aproape de zero.Eu vreau sa se cunoască ceva nu doar ambiții politice sau personale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here