Eșecul din alegeri a eliminat, dintr-un foc, ambii candidați ai Opoziției democrate la prezidențiale. Drulă și Cioloș urmau să-și anunțe săptămâna asta intrarea în cursa pentru Președinție

3
627
Dacian Cioloș (stânga) și Cătălin Drulă (dreapta) plănuiau să-și anunțe zilele acestea candidaturile la prezidențiale. După eșecurile REPER și USR, cei doi au ieșit din decor

Rezultatele dezastruoase de la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie au lăsat fără candidați la prezidențiale, dintr-un foc, ambele partide ale Opoziției democratice și reformiste, USR și REPER. În zilele următoare alegerilor, Cătălin Drulă și Dacian Cioloș urmau să-și anunțe intrarea în cursa pentru Președinție. Acum, amândoi sunt trași pe linie moartă – Drulă a demisionat, Cioloș a anunțat că-și ia „un timp de reflecție“.

Multiple surse din USR susțineau, înaintea alegerilor din 9 iunie, că în săptămâna următoare Cătălin Drulă avea să fie prezentat oficial drept candidatul Alianței Dreapta Unită la alegerile prezidențiale din 15 și 29 septembrie. Măsurătorile sociologice indicau două elemente – unul încurajator și altul îngrijorător. Pe de o parte, în rândurile celor care auziseră de Drulă, acesta se bucura de o imagine foarte bună. Pe de altă parte, șeful USR avea încă o notorietate mică, în parte și din cauza embargoului pe care PSD și PNL, alături de oligarhi, îl impuseseră la televiziunile de știri și site-urile controlate. Angajații din aceste instituții aveau interzis să vorbească despre Drulă.

Eșecul total din alegeri – Dreapta Unită a obținut puțin peste 8% – a dus la demisia de onoare a lui Cătălin Drulă, iar acum este exclus ca el să mai candideze la Președinție. USR este momentan complet în aer, urmând ca în perioada următoare să se organizeze alegeri pentru o nouă conducere, iar apoi să se caute un nou candidat la prezidențiale. Timpul rămas este extrem de scurt (trei luni) și partidul are enorm de recuperat dacă vrea să aibă un candidat cu șanse să intre în turul 2.

Chiar mai dramatice sunt lucrurile la REPER, partidul făcut de Dacian Cioloș cu oamenii pe care i-a luat după el atunci când a plecat din USR. Cioloș – care a preferat și de data asta să rămână în umbră, păstrând doar calitatea de simplu membru fondator al partidului – anunțase explicit, înaintea algerilor, că după 9 iunie își va lansa candidatura la Președinția României.

Dacian Cioloș a anunțat înaintea alegerilor că, dacă REPER nu face pragul de 5%, el nu va mai avea nicio credibilitate ca să poată candida la Președinție

Într-un interviu acordat activistului și jurnalistului Valeriu Nicolae, fostul premier a părut destul de sigur, înaintea alegerilor, că REPER va face pragul electoral de 5% și va intra în Parlamentul European, unde Cioloș era pe primul loc în lista de candidați ai partidului.

El a explicat că, fiind un tip neconflictual și înclinat spre rezolvarea problemelor prin negociere, se vede mai degrabă potrivit pentru poziția de președinte al țării. „Cred că, după experiența pe care am avut-o și în afara politicii de partid, și în politica de partid, pot încerca să contribui la un astfel de proiect de țară care să medieze între partidele politice și restul societății active. Asta ar putea fi o alternativă la totul politică sau totul împotriva politicii. Nu cred că aș putea să fac lucrul ăsta decât punându-mi în valoare calități de mediere, nu calitățile conflictuale. Cred că președintele României ar trebui să fie un jucător activ, care să construiască, și nu un jucător care să provoace conflicte, așa cum mediator nu înseamnă să stai ficus la Cotroceni și să ieși public doar când îți convine ție“, a explicat Cioloș în emisiune.

Bineînțeles, a adăugat atunci intervievatul, dacă REPER n-ar face pragul electoral, atunci nu s-ar mai pune problema să candideze la prezidențiale: „Eu făcând parte dintr-un partid, dacă REPER nu trece pragul la parlamentare, eu nu mai am nicio credibilitate politică, să mă duc să candidez la prezidențiale. Mie, pe la începutul anului ăsta, mi-a fost foarte clar că, dacă REPER-ul se duce în gard (…), o candidatură a mea la prezidențiale – fără ca REPER să treacă pragul – n-are nicio credibilitate. Așa că eu candidez acum la europarlamentare tocmai ca să pot apoi să candidez la prezidențiale“.

Între timp, după alegeri, Cioloș a anunțat că se retrage o vreme, pentru a medita asupra rezultatelor înregistrate, și că acestea reprezintă „un duș rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Situație tensionată la sectoarele 1 și 2. Clotilde Armand: „Nu mergeți după fentă! S-au numărat oficial, până azi, doar 40 de secții din totalul de 166!”

* Cazul Cioloș: fostul premier a dinamitat forțele de dreapta a treia oară în 8 ani. REPER a ratat Parlamentul European, iar șeful său constată uimit că s-ar fi putut lua 30% dacă n-ar fi spart polul pro-european

ANALIZĂ. 10 cauze ale dezastrului înregistrat de USR la alegerile europarlamentare și locale în 2024

VIDEO. Drulă demisionează de la șefia USR și-l propune pe Fritz. „Nu mă mai văd candidat la prezidențiale în acest an”

* VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

Mahalaua se mută la Bruxelles: Șoșoacă și Lazarus devin europarlamentari! Diaspora le-a dat celor doi voturile decisive

Deputatul Mihai Poliţeanu (ex-USR) anunţă că a fost ales primar al Ploieştiului, învingând candidații PSD și PNL

Șoc în Olt: clanul lui Paul Stănescu pierde Primăria Slatina! Mario De Mezzo (PNL) l-a învins pe „fiul vitreg” al baronului PSD

3 COMENTARII

 1. Asta e meseria lor și trebuie să soluționeze surprizele apărute pe traseu… în fiecare meserie se întâmplă la fel, inclusiv în a mea.
  Dați-i bice și după următoarele alegeri.
  Sus inima USR❤️
  🇪🇺👍🏻

 2. Asta e partea buna din aceste alegeri. Oricum niciunul nu era votabil. Drula e sub scorul partidului, nicidecum nu trage partidul in sus.
  Macar acum exista ocazia de a pune pe cineva cu priza la public chiar daca nu face parte din actuala gasca conducatoare. Daca gasca conducatoare nu are frica sa piarda conducerea.

 3. Nu prea era Drulă de prezidențiale,Cioloș mai-mai
  Sincer,mai bine așa.USR poate nu va rata greșeala din 2019 cu Barna
  Da,mă puteți înjura,dar Iohannis e și acum președinte cu ajutorul PSD și USR,pentru că Veorica și Barna erau non-combat.În opinia mea,dacă la acea vreme USR îl propunea pe Cioloș(sau Nicușor Dan),iar PSD pe altcineva (de ex.scorpia lui Pandele),Iohannis în turul 2 era spectator
  În fine,sper ca USR să facă o alegere înțeleaptă pentru candidatul la prezidențiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.