Emilia Șercan: Doctoratul plagiat al premierului are zero valoare academică. Generalul Ciucă: N-am plagiat! Lucrarea s-a realizat „conform cerințelor legale“

8
1372
Premierul Ciucă spune că n-a plagiat

Generalul Nicolae Ciucă a dat rapid, marți, o replică după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat, în Pressone.ro, un material în care demonstrează că minimum 42 din cele 138 de pagini ale lucrării de doctorat a premierului sunt plagiate. În timp ce Șercan (care este și profesoară și autoare de studii și cărți) afirmă că nu s-au respectat norme elementare, iar lucrarea are zero valoare academică, premierul Ciucă spune că, dimpotrivă, lucrarea sa e făcută ca la carte și că nu e plagiat nimic.

Emilia Șercan, care a mai descoperit în ultimii ani numeroși alți plagiatori, afirmă că premierul a folosit 4 tehnici de mascare a furtului intelectual în lucrarea de doctorat din 2003 și că a copiat în special din cărți scrise, pentru a evita verificarea cu softul anti-plagiat. Cele 138 de pagini ale lucrării premierului au zero valoare academică și nu respectă norme elementare și obligatorii pentru o teză de doctorat, cum ar fi metodologia de cercetate, mai adaugă jurnalista. Cu alte cuvinte, chiar și dacă n-ar fi fost plagiată, această lucrare nu putea fi admisă ca teză de doctorat: „Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat“.

Pentru a ajunge la lucrarea de doctorat a lui Ciucă, Emilia Șercan a făcut demersuri timp de 7 luni, din mai până în decembrie 2021, primind în final acces limitat – conform legii din România, n-ai voie să faci fotocopii sau să împrumuți lucrarea de la bibliotecă, pentru a o studia. Ți se prezintă textul pe ecranul unui computer și dacă vrei să preiei ceva, trebuie să notezi de mână.

Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată. Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare «Carol I» (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă. Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP“.

Nicolae Ciucă spune că lucrarea de doctorat s-a bazat în principal pe experiența sa căpătată pe câmpul de luptă în diverse misiuni ONU, că a citat toate sursele în mod corect și că acolo unde apar expresii sinonime cu cele din alte lucrări este vorba de termeni de specialitate care nu pot fi evitați.

Generalul a anunțat că a sesizat Comisia de Etică a UNAp, pentru a-i verifica lucrarea. Singura problemă este că această Comisie se află în subordinea sa. Ciucă a fost șef al Marelui Stat Major și ministru al Apărării, deci este mai mult decât improbabil ca membrii Comisiei să-și dea singuri foc carierei dându-i verdict de plagiat.

Replica lui Nicolae Ciucă după articolul despre plagiatul din lucrarea sa de doctorat

Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Puci” în PMP: fostul președinte, Eugen Tomac, vrea să-l răstoarne pe Cristian Diaconescu. Congres pe 19 februarie, convocat de Tomac, dar nerecunoscut de Diaconescu

ALDE revine la guvernare, prin fuziunea cu PNL! În comisia de negociere e și Rareș Bogdan. În paralel, Tăriceanu discută cu PSD și poate ajunge astfel în alianța cu PNL

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro! Azi-noapte a dormit în arest

* Cazul fetițelor călcate pe trecerea de pietoni: Poliția a încercat să fabrice dovezi și să mușamalizeze crima!

* Revoltă spontană în Bolintin Vale, unde un rom ursar a ucis un taximetrist crăpându-i capul cu o piatră. Oamenii sunt terorizați de multă vreme, poliția dă comunicate în limbaj de lemn

* Sorin Grindeanu, regele gafelor după ce a preluat Ministerul Transporturilor. Cum s-a făcut de râs fostul premier

Fostul director adjunct al STS, prins în flagrant când cerea mită. Generalul Mihalache poftea la un Audi Q8 sau un BMW X7

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (61) / Operațiunea „Scăpați de mașina doctorului Decă!”

* Rusia: „Rădbarea noastră cu Occidentul s-a încheiat. Acum e timpul ca lucrurile să se miște!”. Ultimatumul acordat NATO expiră săptămâna viitoare

* Ambasada Rusiei în România, propagandă scârboasă împotriva SUA, ca pe vremea URSS. Cică ocupantul rus a adus pacea în Transnistria, Georgia și Ucraina!

* Australia i-a anulat din nou viza lui Djokovici. Ce soluții are sârbul pentru a încerca să joace, totuși, la Australian Open

8 COMENTARII

  1. De fapt e sansa nesperata a lui Iohannis de a-si repara greselile. Poate numi un alt premier, precum Bolojan, care sa refaca coalitia cu USR. Iar apoi Bolojan sa faca pasul inspre sefia PNL si sa mai repare partidul pina la alegeri.
    Din orgoliu Iohannis nu ar fi facut gestul asta. Insa soarta il ajuta sa faca gestul asta fara sa cada rau. Insa trebuie ca si USR sa faca un pas spre el. Altfel, daca se tin tari toti… raminem cu Firea si Grindeanu.

  2. Ciuca este un impostor și un corupt. Și-a avansat nevasta din subofițer in ofițer în MApN cu câteva luni înainte de a ieși la pensie pentru a primi o pensie mult mai mare. Și-a angajat și cumnatul in MApN. Și-a plagiat și lucrarea de doctorat la fabrica de diplome numita Universitatea Națională de Apărare, acolo unde și politruci civili și-au tras diplome. Ciuca este o rușine pentru Armata Romana.

    • Toti oamenii de buna credinta care stiu cate ceva despre acesti impostori ar trebui sa vina cu amanunte. Este chiar o datorie, daca vrem sa mai schimbam ceva in „vizuina” asta de tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here