Nepăsarea și neglijența populației, cuplate cu lipsa de pregătire a crizei din partea autorităților peste vară, împing România spre un punct critic în care sistemul medical va colapsa. Mortalitatea din cauza Covid-19 va sări brusc la 20%, estimează doctorul Octavian Jurma.
Acesta a prezis corect, în ultima lună, evoluția epidemiei în România. În analizele sale, postate și pe contul de Facebook împreună cu graficele care arătau cum va crește numărul de cazuri și de victime, Octavian Jurma a prezentat și măsurile care ar fi trebuit luate pentru a “îndoi” curba ascendentă. Acum, situația nu mai poate fi redresată așa ușor pentru că pandemia a luat viteză, spune medicul.
Jurma face o predicție teribilă: sistemul medical începe să intre în colaps, copleșit de numărul cazurilor. Din momentul în care nu va mai putea absorbi pacienții în stare gravă, mortalitatea din cauza virusului va sări brusc de la 5% la 20%, așa cum s-a întâmplat astă-primăvară în Italia, Marea Britanie, Spania și alte țări.
„Odată ce sistemul medical se umple, atunci apa se revarsă și deci vom avea pacienți care se vor revărsa în afara sistemului medical“
Doctorul Octavian Jurma a comparat sistemul medical cu scurgerea unei chiuvete în care curge apă. Când volumul de lichid depășește capacitatea scurgerii, se produce inundația: “Sistemul a început să se colapseze și este o confuzie pe care mulți oameni o fac atunci când au impresia că un astfel de colaps se va vedea cumva în interiorul sistemului medical. De fapt, acest colaps se va vedea în afară! Ne putem gândi la metafora chiuvetei, avem un robinet care umple chiuveta și un sistem de drenare ce scoate apa, și ăsta este sistemul nostru medical. Când acest sistem intră în colaps, ceea ce se întâmplă este că se saturează, își pierde capacitatea de a absorbi mai mult. Odată ce sistemul medical se umple, atunci apa se revarsă și deci vom avea pacienți care se vor revărsa în afara sistemului medical. Acolo se va vedea colapsul sistemului medical, iar oamenii vor începe să moară într-o rată mult mai mare. Și în țările mari, cu sisteme medicale mai bune, cum este Italia, odată ce s-a atins acest prag, mortalitatea a sărit foarte brusc de la 5% spre 20%“.
Lipsa pregătirilor pentru valul doi al pandemiei, peste vară, face ca România să aibă acum o rată a deceselor apropiată cu cea din primăvară, în timp ce, în Occident, aceasta a scăzut foarte mult
Conform medicului, România n-a luat peste vară, din timp, măsurile necesare nici pentru a-și crește capacitatea de testare, nici pentru a întări DSP-urile și secțiile de terapie intensivă. Din acest motiv, România a rămas cu o mortalitate apropiată de cea din primul val epidemic, în timp ce statele occidentale au redus foarte mult incidența deceselor: “Acum, când știm mult mai multe despre managementul bolii, când știm că oxigenul este critic, mortalitatea a scăzut foarte mult. A scăzut mult mai mult tot în Occident, nu la noi, pentru că noi nu am luat măsurile din timp și avem o rată de deces la suta de mii de 4,6. Noi avem mai degrabă o mortalitate apropiată de primul val. La ei, mortalitatea este mult mai mică, deși vedem zeci de mii de cazuri. Franța are de două ori mai mulți morți decât noi, dar au de cinci, șase ori mai multe cazuri. La noi, paradoxul este că avem un număr mic de infecții cu o mortalitate mare, și de aceea lumea crede că e din cauză că sistemul medical nu e performant. Este performant, dar noi nu testăm destul, ca să detectăm numărul real de cazuri”.
De ce colapsează sistemul medical? Octavian Jurma: „Astăzi (n.r. – luni, 19 octombrie), am depășit pragul de 750 de pacienți la ATI. Dar, la cifrele de acum, până când se vor ocupa toate locurile la terapie intensivă e doar o chestie de timp. La 1.200 de cazuri pe zi, câte am avut în vară, în iulie-septembrie, până s-au deschis școlile, am avut în medie cam 500 de paturi ocupate pe zi. Acum încep să vină în ATI cazurile care s-au infectat în urmă cu o săptămână, două. Practic, acest indicator la 14 zile, incidența la 100.000 de locuitori, cel european, se corelează foarte bine cu numărul de cazuri la ATI. De aici vine problema cea mai mare. Astăzi avem o medie de 3.643 de cazuri pe zi, media mobilă din ultimele șapte zile, iar la o medie de peste 3.500 de cazuri sistemul medical este mult depășit“.
„Acum avem tot felul de măsuri făcute sub presiunea momentului, când se știa demult în ce stadiu suntem“
Nepregătirea în fața unor evenimente previzibile e băgată acum sub preș prin menținerea numărului de teste la un nivel jos, care să arate mai puține cazuri decât în realitate, explică medicul: „Acum, motivația (n.r. – de a nu crește numărul de teste zilnice), deși este doar o speculație, pare foarte clar că a fost o decizie conștientă a autorităților. Numărul testelor a rămas constant, undeva, la 20.000. Un procent semnificativ al testelor fiind cele la cerere, iar rata uriașă de pozitivare include testele la cerere, care cel mai adesea se fac pe asimptomatici. Te pregătești la vreme de pace, e mult mai dificil la vreme de război, atunci când te bombardează dușmanul. Aici e problema, că acum avem tot felul de măsuri făcute sub presiunea momentului, când se știa demult în ce stadiu suntem. E greu acum să te apuci să califici oameni care să testeze. Partea asta, care era relativ ieftină și ușor de făcut, am neglijat-o complet, pentru că s-ar fi raportat numere mult mai mari“.
Asta este crima facuta de banda celor 4 (Tataru, Arafat, Rafila, Cercel) impotriva unui doctor autentic, doctor pana in maduva oaselor – Victor Costache.
Umilit in parlament de niste derbedei ca Serban Nicolae, sabotat de niste politruci infernali si derbedei de presa, a incercat sa faca singurul lucru util – testare masiva rapida.
Acum romanii trebuie sa plateasca iresponsabilitatea din 2016 precum si marlania din vara. Tratam virusu’ cu bere.
Caci socialismul la romani inseamna ca unii beau ca porcii, dar durerea de cap si nota de plata e traba altora.
[…] Nepăsarea și neglijența populației, cuplate cu lipsa de pregătire a crizei din partea autorităților peste vară, împing România spre un punct critic în care sistemul medical va colapsa. Mortalitatea din cauza Covid-19 va sări brusc la 20%, estimează doctorul Octavian Jurma pe ziaristii.com. […]