Vladimir Putin a obținut, după trei zile de bombardamente asupra civililor și a infrastructurii energetice din Ucraina, exact efectul contrar celui scontat: Occidentul a anunțat că va trimite Kievului sisteme antiaeriene ultravansate, cu care să poată fi interceptate rachetele rusești. În plus, reprezentanții a peste 50 de țări se întâlnesc miercuri, la Bruxelles, într-o reuniune NATO, pentru a discuta cum se poate consolida și mai mult apărarea aeriană a Ucrainei.
John Kirbi, purtător de cuvânt al Casei Albe, a anunțat marți că SUA va accelera expedierea în Ucraina a două sisteme de apărare NASAMS, foarte performanțe.
Decizia de a grăbi livrarea armamentului a venit după ce, pentru a doua zi consecutiv, Rusia a atacat populația civilă din numeroase orașe ucrainene cu valuri de rachete. Unele dintre aceste misile sunt produse în anii 1980, pe vremea URSS, și nu au nicio precizie. Ele sunt lansate de Rusia asupra zonelor unde există cartiere de locuințe, scopul fiind de a lovi la nimereală blocuri, locuri de joacă, școli sau magazine, în acțiuni de teroare.
A new era of air defence has begun in 🇺🇦. IRIS-Ts from 🇩🇪 are already here. 🇺🇸 NASAMS are coming. This is only the beginning. And we need more. No doubt that russia is a terrorist state.
There is a moral imperative to protect the sky over 🇺🇦 in order to save our people. pic.twitter.com/jvbXUwDjc8— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) October 11, 2022
Președintele american Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că SUA va livra rapid sistemele antiaeriene cu care pot fi interceptate aceste rachete de croazieră rusești.
Guvernul SUA a aprobat deja livrarea a 8 sisteme NASAMS, dar până acum n-a fost adus niciunul. După bombardamentele începute duminică, procedura va fi grăbită, pentru ca aceste sisteme să poată proteja Kievul și alte mari orașe ucrainene de atacurile teroriste ale rușilor.
NASAMS este un sistem sol-aer cu rază scurtă și medie de acțiune, dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), fiind utilizat de 12 țări, inclusiv de 6 state membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).
NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.
Sistemul NASAMS costă circa 24 de milioane de euro bucata, iar o singură rachetă interceptoare costă aproximativ 1,3 milioane de euro.
Până atunci, publicația Der Spiegel anunță că Germania a livrat deja Ucrainei, luni, un sistem antiaerian IRIS-T. Acest armament produs de industria germană este considerat cel mai performant din lume. Un singur exemplar costă 140 de milioane de euro și poate proteja un oraș de mărimea Kievului împotriva oricărui tip de atac aerian, indiferent că e vorba de avioane, rachete, drone. Conform publicației „Der Spiegel”, alte 3 astfel de sisteme vor fi livrate în cel mai scurt timp.
IRIS-T este produs de compania germană Diehl, amplasat pe un camion MAN și reprezintă următoarea generație de interceptoare cu rază medie de acțiune după sistemele Patriot.
După ce sistemele antiaeriene ultra-avansate vor fi instalate în jurul orașelor ucrainene, se va încheia și acest tip de șantaj și presiune pe care-l practică Rusia în Ucraina de la începutul războiului: amenințarea că oricând poate bombarda și distruge infrastructura civilă, după rețeta experimentată în 2016-2017 în Siria.
În acest timp, Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că trupele sale își continuă ofensiva în zona Herson, unde marți au fost eliberate de ruși alte 5 localități.
Istenem, Istenem….
A pus-o Kremlinul.
[…] Decizia de a grăbi livrarea armamentului a venit după ce, pentru a doua zi consecutiv, Rusia a atacat populația civilă din numeroase orașe ucrainene, cu valuri de rachete, aminteşte Ziariştii. […]