Sub conducerea Guvernului PSD-PNL condus de generalul Nicolae Ciucă, România se înscrie tot mai clar pe traiectoria a ceea ce experții avertizează că ar putea fi o criză economică de proporții. Primele semne au apărut și sunt foarte alarmante. Deși s-a ieșit din pandemie, deficitul comercial a explodat față de anul trecut, în timp ce creșterea economică prognozată inițial a suferit o cădere brutală. Totul, în timp ce Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunță noi ajutoare, vouchere și subvenții în valoare de miliarde de euro.
În primele două luni ale anului 2022, România a înregistrat un deficit-record al balanței comerciale, de 4,581 miliarde euro, cu 1,504 miliarde peste cel din aceeași perioadă a anului trecut, atunci când eram în plină pandemie și economia era afectată grav din acest motiv. Datele sunt furnizate chiar de Institutul Național de Statistică (INS).
În ianuarie-februarie 2022, România a exportat în valoare de 13,808 miliarde de euro, dar a importat în valoare de 18,39 miliarde.
Banca Mondială avertizează că inflația va ajunge la aproape 10% în 2022, iar marea masă locuitorilor va fi crunt lovită
În acest timp, Banca Mondială a revizuit masiv în jos estimările privind creșterea economică a României pe 2022, de la 4,3% cât se estima inițial, în ianuarie, la doar 1,9% acum. Inflația se așteaptă să crească de asemenea foarte mult, la 9,8% până la sfârșitul anului.
Raportul Băncii Mondiale avertizează că cea mai mare parte a populației Româniai își va reveni foarte greu din lovitura primită de la creșterea combinată a prețurilor la alimente și a facturilor la energie.
În ciuda zgomotului făcut și a declarațiilor zilnice la posturile de televiziune, Guvernul PSD-PNL nu a luat, în iarna care a trecut, nici o măsură concretă și eficientă de limitare a efectelor produse de explozia prețurilor la energie. Drept urmare, foarte multe companii mari și mici au dat faliment sau și-au încetat activitatea.
Cazul unicului combinat care producea îngrășăminte la noi în țară, Azomureș, este emblematic. Închiderea acestuia a însemna că jumătate dintre agricultori au rămas fără îngrășăminte, pe care acum le importă din străinătate. Iar prețurile acestora au crescut și mai mult după începerea războiului, pentru că Rusia și Ucraina erau principalii exportatori mondiali de îngrășăminte.
De unde se acoperă o „gaură” de 10 miliarde? În timp ce veniturile se estimează că se vor reduce cu 5 miliarde de euro, Ciocacu anunță noi ajutoare și subvenții de alte 5 miliarde
Un alt efect indirect pe care-l va genera scăderea creșterii economice a României este îndatorarea profundă a țării. Proiectul de buget pe 2022 făcut de “expertul PSD” Florin Câciu, ministrul de Finanțe, a fost gândit pe creșterea economică de 4,6% (adică mult mai mult decât estimase chiar Banca Mondială inițial) și o inflație de doar 6,5%.
Noile date arată că România va avea o creștere a PIB-ului mult mai mică și o inflație mult mai mare. În aceste condiții, deficitul bugetar inițial de 5,71% din PIB va crește spectaculos și va trebui acoperit fie din tăierea investițiilor, fie din împrumuturi de alte multe miliarde de euro la costuri foarte mari.
Experții estimează o diferență de circa 5 miliarde de euro în minus rezultată din scăderea creșterii economice a României în 2022 combinată cu creșterea inflației.
În tot acest timp, Marcel Ciolacu a anunțat luni noi ajutoare, vouchere, tichete, bonuri și subvenții, un pachet care se ridică la alte peste 5 miliarde de euro – bani despre care se spune că ar proveni de la Uniunea Europeană.
Raportul Băncii Mondiale avertizează că stabilitatea macroeconomică a României și capacitatea de a depăși criza care urmează depinde fundamental de capacitatea de a absorbi banii europeni – atât din PNRR, cât și din exercițiul bugetar curent.
IN ULTIMII ANI FESENE-PCR A DUBLAT CHELTUIELILE BUGETARE.
„noi ajutoare, vouchere, tichete, bonuri și subvenții” – Pai asta suna la fel cum erau cartelele in comunism… Citim acum, din nou, ca USL2 vrea sa deschida si aprozare… Halal democratie!!!