După ce a vaccinat 50% din populație, Marea Britanie dă drumul suporterilor pe stadioane. Cupa Ligii Angliei se dispută cu 8.000 de spectatori 

1
1606

Finala Cupei Ligii Angliei la fotbal, programată la 25 aprilie pe Wembley, între Tottenham și Manchester City, se va disputa cu 8.000 de oameni în tribune, fiind primul eveniment cu spectatori după foarte multe luni. Autoritățile din Marea Britanie vor testa astfel terenul pentru revenirea publicului la spectacole, după ce s-a reușit deja vaccinarea a circa 30 de milioane de adulți (jumătate din populație), iar rata infectărilor și a deceselor cu Covid s-a prăbușit.

Marea Britanie este a doua cea mai avansată țară din lume la vaccinarea anti-Covid a populației – 46,29% dintre locuitori (după Israel, care a ajuns la 60,73%). Campania în forță a dat rezultate: spre deosebire de țări precum Franța și Italia, rămase în urmă cu vaccinarea, în Marea Britanie numărul cazurilor de infectare a scăzut foarte puternic. Dacă pe 8 ianuarie au fost 68.053 de noi îmbolnăviri, iar pe 28 ianuarie (la o lună după începerea campaniei de vaccinare) încă mai erau 28.680, acum mai sunt 2-3.000 zilnic (3.423 – sâmbătă, 3 aprilie, 2.297 – duminică, 4 aprilie).

Absolut spectaculoasă este descreșterea numărului de cazuri active. Pe 31 ianuarie erau în Marea Britanie 2.036.933 de persoane infectate cu Covid. Pe 2 aprilie mai erau raportate doar 353.365 (de aproape 6 ori mai puține).

Cea mai relevantă e curba deceselor. Pe 20 ianuarie s-a atins recordul de oameni morți din cauza Covid într-o singură zi în Marea Britanie – 1.823. Pe măsură ce campania de vaccinare a avansat în forță, numărul deceselor a început să se reducă. Pe 1 aprilie s-au mai raportat 51, iar pe 2 aprilie – 52.

Autoritățile au mari speranțe ca, după ce se va ajunge la 70-80% din populație imunizată, să poată fi declarată încheiată pandemia, iar oamenii să revină la viața normală.

Până pe 25 aprilie, când are loc finala Cupei Ligii Angliei, vor mai fi vaccinați circa 3% din locuitori (se înaintează într-un ritm de circa 0,13% din populație pe zi). Meciul cu suporteri în tribune va fi un test, urmând să se analizeze apoi dacă prezența acestora va duce la răspândirea virusului sau nu.

De asemenea, vor reveni spectatorii și la semifinalele și finala Cupei Angliei. Dacă totul merge bine în acest proiect-pilot, la finala Cupei Angliei, din luna mai, vor intra pe stadion 20.000 de fani, la o capacitate totală a tribunelor de 90.000.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un interlop, vedetă a protestelor CapVid, a fost ridicat din sala de forță. „Diseară nu plecăm până nu mutilăm un jandarm”, amenințase el

* Mitingiștii CapVid s-au făcut din nou de râs. Câteva sute de participanți la „protestul de 100.000 de români”

* Catanga a murit pentru că n-a vrut să stea în spital, s-a tratat singură acasă cu Ivermectină! „Soțul ei spunea mereu că el nu crede în Covid”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here