miercuri, februarie 21, 2024
AcasăLumeaVIDEO. Parada mumiilor: 22 de faraoni au defilat prin Cairo. "Blestemul faraonilor":...

VIDEO. Parada mumiilor: 22 de faraoni au defilat prin Cairo. „Blestemul faraonilor”: trei nenorociri într-o săptămână

-

Moment istoric: 22 de mumii regale (18 regi şi 4 regine) din Egiptul antic au fost mutate sâmbătă de la Muzeul din Cairo la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), după mai mult de un secol în care nu au fost deranjate.

Carele care au transportat mumiile au format un inedit cortegiu, sâmbătă, într-o „defilare a faraonilor”.

Mumiile vor fi expuse la NMEC, un edificiu uriaş modern, construit în ultimii ani în sudul oraşului Cairo. NMEC urmează să-şi deschidă porţile la mijlocul lunii aprilie.

Cele 22 de mumii au fost transportate, sâmbătă, în ordine cronologică. Fiecare se afla într-un car decorat în stil faraonic şi purtând numele suveranului.

- Advertisement -

Faraonul Seqenenre Taa (secolul XVI înainte de Hristos), din a 17-a dinastie, a deschis marşul, care a fost închis de Ramses IX (secolul XII înainte de Hristos), din dinastia a 20-a.

Mult mai cunoscuţi marelui public, Ramses II şi Hatshepsout au făcut parte de asemenea din „defilarea de aur a faraonilor”.

Evenimentul a fost transmis în direct de televiziunea egipteană.

- Advertisement -

Povestea mumiilor

Descoperite în apropiere de Luxor (oraș antic situat pe Nil, mult la sud de capitala Egiptului) începând din 1881, mare parte din cele 22 de mumii au fost mutate la Muzeul din Cairo, situat în Piaţa Tahrir din centrul orașului, de la începutul secolului XX.

După anii ’50, au fost expuse într-o sală mică, fără explicaţii muzeografice clare.

La NMEC, ele vor apărea în cutii mai moderne, „pentru un control al temperaturii şi umidităţii mai bun decât în fostul muzeu”, a explicat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea americană din Cairo, specialist în mumificare.

Mumiile vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.

„Mumiile vor fi prezentate pentru prima dată într-un mod plăcut, în scop educativ, nu senzaţional”, a explicat Zahi Hawass, egiptolog.

După anii de instabilitate ca urmare a revoltei populare din 2011, care a dat o puternică lovitură turismului, Egiptul caută să readucă vizitatorii în ţară promovând NMEC sau marele Muzeu Egiptean (GEM) de lângă Piramidele din Giza, care trebuie să fie inaugurat în următoarele luni.

GEM, proiect grandios, va adăposti colecţiile faraonice ale Muzeului din Cairo, între care comoara regelui Tutankhamon.

Descoperit în 1922, mormântul lui Tutankhamon (secolul XIV înainte de Hristos), ascundea mumia tânărului rege şi numeroase obiecte de aur, alabastru sau fildeş.

„Blestemul faraonilor”

Sub hashtagul în arabă #blestemulfaraonilor, numeroşi internauţi au asociat recentele catastrofe din Egipt cu un „blestem” care ar fi provocat de mutarea faraonilor.

Într-o săptămână, Egiptul a cunoscut trei nenorociri:

  • blocarea Canalului de Suez de către o navă port-container care transporta marfă din China către portul olandez Rotterdam;
  • un accident de tren care a provocat moartea a 18 persoane în Sohag;
  • decesul a cel puţin 25 de oameni în urma prăbuşirii unui imobil în Cairo.

„Blestemul faraonilor” a fost evocat în presă începând din anii 1920, după descoperirea mormântului lui Tutankhamon. Atunci, mai mulți membri ai echipei de arheologi au murit în circumstanţe misterioase.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mitingiștii CapVid s-au făcut din nou de râs. Câteva sute de participanți la „protestul de 100.000 de români”

* Apelul șoșocar-mincinos al Oliviei Steer. A chemat lumea la protestul CapVid, dar n-a ascultat-o nimeni

* Un interlop, vedetă a protestelor CapVid, a fost ridicat din sala de forță. „Diseară nu plecăm până nu mutilăm un jandarm”, amenințase el

* Catanga a murit pentru că n-a vrut să stea în spital, s-a tratat singură acasă cu Ivermectină! „Soțul ei spunea mereu că el nu crede în Covid”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -