După ce și-a trimis comandourile de bătăuși la Tbilisi, susținând represiunea contra Opoziției, Rusia acuză SUA că ar complota să răstoarne puterea din Georgia

12
950
Manifestanții pro-europeni de la Tbilisi sunt ținta campaniilor de denigrare și de intimidare prin folosirea violenței din partea regimului pro-rus și a Moscovei

După ce și-au folosit unitățile speciale deghizate în civili pentru a ajuta Guvernul de la Tbilisi să reprime uriașele manifestații pro-occidentale, rușii acuză acum SUA că vor să schimbe regimul din Georgia, cu ocazia alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Visul Georgian, partidul de guvernământ din acest moment, controlat de oligarhul Bidzina Ivanișvili, a direcționat violent țara către Rusia și a zdrobit manifestațiile de protest cu ajutorul unui vast arsenal de instrumente, inclusiv folosind grupe de bătăuși mascați trimiși de Moscova, după o rețetă deja experimentată de Putin în Ucraina și Belarus.

În Georgia, gealații îmbrăcați în haine sport ori negre, cel mai adesea mascați, care provoacă și bat cu sălbăticie manifestanții ori liderii Opoziției, sunt numiți „titușki“. Bandele sunt organizate, finanțate și trimise pe teren de Putere și se bucură de impunitate, indiferent de consecințele faptelor lor.

În perioada mai-iunie, rețelele de socializare au abundat de imagini ori filmulețe cu acești indivizi foarte atletici și robuști care băteau oamenii pe străzi, în timpul manifestațiilor de protest la adresa regimului.

Au fost vizați și lideri ai Opoziției ori diverse persoane care, conjunctural, au intrat în dispute verbale cu membri ai Puterii. Într-un caz, proprietarul unei băcănii care-l apostrofase pe Viktor Japaridze, deputat al partidului Visul Georgian, a fost bătut crâncen două zile mai târziu de titușki chiar în fața soției și a copiilor săi.

Șantaj de tip interlop: membri ai partidului Visul Georgian au amenințat că, dacă UE impune sancțiuni țării, folosirea bătăușilor titușki va fi intensificată

După o perioadă în care au încercat să ascundă legătura cu bandele de bătăuși, membrii puterii de la Tbilisi au renunțat la aparențe și au ajuns să amenințe deschis cu titușki. Dimitri Samkharadze, deputat al partidului Visul Georgian, a transmis că dacă Occidentul va impune sancțiuni care să reprezinte un „disconfort pentru membrii Visul Georgian”, acesta va continua să folosească și mai intens titușki.

În Georgia se repetă, de fapt, strategia folosită în 2014 în Ucraina și în 2020 în Belarus. Regimurile pro-rusești din aceste țări au folosit bătăuși și echipele speciale trimise de Putin, dar în cazul Ucrainei n-a fost suficient, oamenii au fost prea îndârjiți, au ieșit cu milioanele în stradă și Viktor Ianukovici, omul de paie al lui Putin, s-a panicat și a fugit.

În Belarus, în schimb, represiunea a avut succes după ce oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva falsificării alegerilor din 2020. Panicat, dictatorul Aleksandr Lukașenko a mers la Putin și i-a cerut să-i trimită trupe de represiune în ajutor, ca să le facă față sutelor de mii de protestatari din Minsk. La schimb, Lukașenko a acceptat să renunțe aproape complet la independența Belarusului, semnând integrarea cu Rusia într-o manieră foarte profundă, atât economic, cât și militar. Rușii au preluat principalele active economice din Belarus și au trimis trupe acolo, atacând Kievul dinspre Belarus pe 24 februarie 2022.

Titușki de România

Violențe de acest gen au fost produse și în România, de forțele rusești (pe atunci, sub umbrela URSS), cu trei decenii și jumătate în urmă. Apar tot mai multe mărturii și dovezi că atât în decembrie 1989, cât și în agitații ani 1990-1991 (mineriade, contramanifestații violente ale FSN, violență și intimidare electorală etc.), Moscova a fost puternic implicată. Metodele barbare ale acesteia au fost aplicate prin oamenii săi în Puterea de la București (Ion Iliescu, Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu, Alexandru Bârlădeanu, Dan Marțian, Dan Iosif, Petre Roman etc.), cât șu prin comandourile speciale trimise din URSS – exact la fel cum se întâmplă acum în foste republici sovietice.

Așadar, titușki au acționat și în România, pe când țara noastră nu intrase nici în UE, nici în NATO!

SVR îi acuză pe americani că vor să discrediteze Visul Georgian și să răstoarne de la putere actualul regim

Acum, SVR – serviciul rus de informații externe, echivalentul SIE în România – a dat un comunicat în care acuză SUA că vrea să producă o schimbare de regim la Tbilisi cu ocazia alegerilor din toamnă.

Americanii au dezmințit acuzația, subliniind că rușii n-au prezentat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații.

În schimb, acest comunicat al SVR arată că se strâng relațiile între Moscova și actualul regim din Georgia, cred americanii.

Foarte probabil, comunicatul SVR a fost dat pentru a ajuta Visul Georgian în campania electorală. Partidul aflat la putere în Georgia controlează și mijloacele mass-media, astfel că acuzațiile rușilor vor fi prezentate publicului georgian ca o dovadă clară că în spatele protestelor stau americanii.

Este, în esență, aceeași strategie folosită de PSD și de presa oligarhilor în România anilor 2017-2018, când manifestanții anticorupție din marile orașe le erau prezentați celor care stăteau în fața televizoarelor drept „sorosiști plătiți” ori angajați ai multinaționalelor scoși cu forța de acestea în stradă.

Comunicatul SVR spune că „Washingtonul este hotărât să realizeze o schimbare de regim în Georgia în urma rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare. Administraţia Biden a dezvoltat deja o campanie de informare pe scară largă pentru a discredita partidul de guvernământ Visul Georgian“.

Chiar și acum, narativul oficial al Visului Georgian poate fi întâlnit inclusiv în România la propagandiștii Rusiei. Liderii Guvernului de la Tbilisi acuză oficial state din Occident (pe care nu le numesc însă) că sprijină și instigă Opoziția georgiană cu scopul de a băga țara în război cu Rusia.

Momentul-cheie al conflictului din Georgia a fost când UE a solicitat țării, ca pas obligatoriu pentru a se apropia de aderarea la blocul comunitar, transparentizarea deciziilor și a documentelor și renunțarea la influențele oligarhilor în structura de putere. Cerința îl lovea direct pe Bidzina Ivanișvili, care și-a pus oamenii de încredere (inclusiv fosta gardă de corp) în Guvern.

Imediat după ce UE a cerut aceste lucruri, Ivanișvili a renunțat la pro-europenism și a introdus, prin oamenii săi din partidul Visul Georgian, o lege a agenților străini copiată după cea impusă de Putin în Rusia acum 10 ani. Sunt vizate toate ONG-urile și asociațiile care nu primesc bani de la Guvern, obținându-și fondurile din surse private, inclusiv din granturi oferite de diverse alte țări.

Acest lucru a declanșat proteste uriașe și represiunea violentă a Puterii, dispusă acum să păstreze guvernarea cu orice preț.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și PNL s-au înțeles pe calendarul electoral: votăm trei duminici la rând!

12 COMENTARII

 1. Sa nu uitam comandoul de indivizi cu fizionomii de caftitori sovietici care purtau tricouri mulate pe corp negre pe care scria #Rezist intr-un stil care nu s-a vazut nici inainte si nici dupa 10 August 2018 in Piata Victoriei, Nimeni dintre participantii la mitingul maraton nu ii mai vazuse si urma sa nu ii mai vad vreodata pe acesti haidamaci care aduceau mai mult cu o gasca de asalt fascistoida. In momentul in care jandarmii dadeau cu gaz ca urmare a unor tulburari la linia de contact trupe de ordine/manifestanti, tuluburari produse tot de niste infiltrati care evident ca nu au fost arestati ci evacuati cu discretie catre strazile din stanga Guvernului, haidamacii in tricouri negre si muschi mari (total atipic pentru participantii la mitingul maraton)
  veneau din spate inspre linia de contact impingand cu violenta manifestantii catre bastoanele jandarmilor. Dupa mutrele post-sovietice si pielea intinsa de hrana si salariu bun cel mai probabil a fost un ajutor al FSB-ului care opereaza in Romania si Basarabia pentru putinistul Dragnea si „Ciuma Rosie”, facut in primul rand pentru compromiterea manifestatiei. Acest episod a fost complect neglijat de presa. Mai cunoscut este cazul de acum cateva luni cand haidamaci basarabeni, de data asta cu identitate soristo-tauberiana cunoscuta, au incercat sa sustina mitingul suverano-putinistilor din Piata Victoriei dar de data asta au fost trimisi la plimbare.

   • Ai interventii multe si prostesti. Chestia cu „Maniu tradator” observata in unul din multele comentarii toxice arata ca ori esti un troll pus sa dezorganizeze comentarile sau esti realmente tembel. Parca promova pe tzaranisti dl Cartianu ? De ce oferiti spatiu flatulatiilor acestui troll psdist deghizat in retard ?

    • Pai din pacate nu e tampenie. E adevarul adevarat. Daca v-ar pasiona un pic istoria uzinelor Skoda si v-ati folosi de documente cehesti, ati afla ca toata consucerea Skoda era in solda NKVD.

     Omul Skoda in Romania a facut spionaj in favoarea rusilor.
     Iar Maniu i-a luat apararea, a facut putina puscarie in Romania si s-a intors repede in consiliul director la Skoda. Asta e istoria Skoda scrisa de ei insisi. Directorul general Skoda a dat toate planurile uzinelor Skoda rusilor. Pentru ca l-a eugat Stalin.

     Nu de comunisti, nu de Romani.

     Maniu a fost cel ce a auatinut aceasta panama. Si cu Titulescu. In defavoarea firmelor Malaxa si Ausxhnitt.

     Cert este ca tunurile grele nu au ajuns niciodata in Romania, iar Armata Romana a pierdut zeci de mii de oameni pe frontul de Est. Exact din cauza asta.

     Dar ce zic eu. Nu lasati faptele sa stea in calea convingerilor. Daca ai nevoie de idoli, problema ta.

     Fiecaruia partea sa dreapta. Taranismul a fost o catastrofa ce a aruncat Statul Roman in haos. Politicile sale cu usile deschise au lasat o Romanie cu usile vraiste.

     Cu asta am incheiat cu tine si prostiile tale.

 2. Bravo Matei Udrea. Asta e modul de operare rusesc. De la Voda Ioniță Sandu Sturdza la Dubcek si Dawood Khan, la Ceausescu si pana in zilele noastre. Chisinau, Tbilisi , Kyiv.

  Sute de ani aceeasi schema. Si lumea inca se preface cu nu e adevarat ce se vede.

  Eu in dec 89 i-am vazut. Scarbele nenorocite.

 3. Sinteza:
  Nu lasati dovezile sa va incurce.
  „Politica” nu are treaba cu realitatea, ea e o profesiune de credinta.
  Cine nu e de acord e dobitoc si troll tembel pesedist.

  Concluzie:
  USR nu cred ca ar prinde parlamentul, daca votantii sai din 2016, 2020 ar afla din timp problemele psihice ale useristilor activi din 2024.
  Personal imi voi face datoria sa-i informez.pe cat mai multi de asta. In special in lumea reala.

  <<<3%

 4. https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/varovani-pred-operaci-barbarossa.A160620_111044_vojenstvi_mla

  Cu google translate, catre engleza merge foarte bine. Asta scriu Cehii. Nu Romanii, nu Pamfil Seicaru, nu Carol II, nu Ceausescu. Cehii, intr-o banala istorie a uzinelor Skoda.

  Mai mult, e aproape ridicol. Vilém Hromádko a facut parte din Legiunea Cehoslovaka. Exact cei ce l-au dat pe mana bolshevicilor pe boierul Roman desțarat Alexandru Kolchak.

  Ca sa aflati adevarul despre Afacerea Skoda, si pe cine protejau Maniu si Titulescu.
  Toti din conducerea Skoda erau in slujba NKVD, si spionau pentru URSS. Pe mana astora a dat Maniu inarmarea tarii, repetand in nesimtire ca totul e doar o intriga (nu conteaza, carlista, sau comunista).

  Sangele soldatilor Romani este pe mainile celor doi mari democrati. Maniu si Titulescu. Neputind fi acuzati de tampenie, nu ramane decat MAREA TRADARE!

  Acuma nu mai urla nimeni sa se deschida arhivele securitatii? Da’ de ce sa nu incepem cu arhivele SSI? AM fost prostiti ani de zile de taranisti si de comunisti care ne-au ascuns, josnic si interesat, istoria noastra.

  Poate ingropam odata demonul asta al urii si dezbinarii adus in Romania de Iuliu Maniu cu aberatiile lui.
  Si sa reinviem spiritul lui Ion IC Bratianu, al Romaniei Mari si Victorioase, demne, creative si Industrioase. Se apropie centenarul. E timpul insanatosirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.