vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsDovada speculațiilor pe bursă după ce Ciolacu a anunțat mincinos că România...

Dovada speculațiilor pe bursă după ce Ciolacu a anunțat mincinos că România pierde procesul pentru Roșia Montană. Năsui: „Numărul tranzacțiilor a crescut de la 20.000 de acțiuni la peste 1.000.000”

-

Există dovada clară, consemnată în arhivele cu tranzacțiile Bursei din Toronto, că s-au făcut speculații masive cu acțiunile companiei Gabriel Resources, după ce premierul român Marcel Ciolacu a anunțat în mod mincinos, pe 30 ianuarie, că România va pierde procesul pentru exploatarea auriferă de la Roșia Montană, scrie deputatul Claudiu Năsui (USR) pe contul său de Twitter. Ceea ce s-a întâmplat în intervalul 30 ianuarie – 12 martie arată că afirmațiile premierului Ciolacu au îmbogățit din speculații bursiere persoane rămase (deocamdată) necunoscute.

Claudiu Năsui prezintă datele publice pe Yahoo Finance, din care se poate vedea cum, după afirmația lui Ciolacu, conform căreia România va pierde la Tribunalul de Arbitraj de la Washington și va plăti miliarde de dolari, s-a pariat masiv pe scăderea acțiunilor în timp ce acestea creșteau masiv. Tranzacțiile cu acțiunile Gabriel Resources au sporit brusc de la 20.000 (înainte să vorbească Marcel Ciolacu) la aproape 1,1 milioane de acțiuni după aceea.

Merită menționat în acest context că, acum 10 ani (la 7 octombrie 2014), un grup de apropiați ai mogulului Dinu Patriciu – între care se afla și finul său Sorin Roșca Stănescu, jurnalist compromis, fost turnător la Securitate – a fost condamnat la pușcărie pentru manipularea bursei în prima zi de listare a companiei Rompetrol, care avusese loc în 2006.

Publicăm explicațiile tehnice ale lui Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei și posesorul unui MBA în domeniul financiar.

- Advertisement -

Claudiu Năsui: „Dovada că s-au făcut bani frumoși din căderea prețului acțiunii Roșia Montană. Pe măsură ce tot creștea prețul acțiunii pe fondul știrii false că România va pierde procesul, cineva tot paria că acțiunile o să scadă“

„Dovada că s-au făcut bani frumoși din căderea prețului acțiunii Roșia Montană.

Pe măsură ce tot creștea prețul acțiunii pe fondul știrii false că România va pierde procesul, cineva tot paria că acțiunile o să scadă.

- Advertisement -

Cineva făcea ceea ce se numește «short». Când crezi că urmează să scadă prețul unei acțiuni, o împrumuți la prețul actual, o vinzi, după care, o cumperi la loc în viitor și o dai înapoi. Dacă într-adevăr i-a scăzut prețul, ai reușit să o vinzi scump și să o cumperi ieftin deci ai făcut profit. Dacă nu, faci pierderi.

Ce să vezi în cazul acțiunilor Gabriel Resources, pe măsură ce prețul tot creștea cineva tot shorta acțiuni. Și nu puțin, ci la greu.

Conform Yahoo Finance, înainte de declarațiile domnului Ciolacu numărul shorturilor era de ~20.000 de acțiuni. După declarații, când lumea a început să cumpere serios, numărul de acțiuni shortate a explodat la peste 1.000.000 de acțiuni!

Și iată dovada că cineva, nu se știe (încă) cine a mai făcut o mică avere dintr-o informație 100% falsă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. 1 milion de actiuni vandute la pretul maxim atins de gabriel resources, de 87 de CENTI, inseamna 870.000 de dolari. Daca le-a cumparat la pretul de la momentul initial, 43 de CENTI, adica a dat 430.000 de dolari, inseamna ca a facut 440.000 de dolari. La o capitalizare bursiera a gabriel resources in ianuarie 2024 de 400 de milioane de dolari, sa spui ca cineva a facut avere din shortarea actiunilor e cel mult o gluma… e drept, pretul de acum e de 5 centi pe actiune si probabil gabriel resources va fi lichidata. oricum, compania nu are active, e o firma care detine doar o autorizatie de exploatare a acamintelor aurifere din romania, nimic altceva. nu are excavatoare, nu are basculante, nu are angajati proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -