Procuratura a deschis dosar penal în cazul acuzațiilor de fraudă electorală de la Sectorul 1, după ce, luni, membri ai PSD au fost prinși cu teancuri de procese verbale asupra lor, iar USR-PLUS a acuzat o tentativă de furt masivă. Potrivit surselor Digi 24, procurorii și polițiștii cercetează infracțiunea de “falsificare, prin orice mijloace, a înscrisurilor de la birourile electorale”, iar dosarul penal este in rem, adică deocamdată sunt cercetate fapte, și nu persoane.
Dosarele penale in rem se transformă, dacă se confirmă suspiciunile, în dosare penale care vizează persoane, însă până ce anchetatorii se lămuresc despre ce e vorba, sunt vizate faptele.
Clotilde Armand, candidata USR-PLUS susținută și de PNL la Primăria Sectorului 1, a dezvăluit luni că asupra unui membru PSD au fost găsite teancuri de procese verbale originale. A fost chemată poliția și procuratura, încăperea cu pricina a fost sigilată, iar odată cu trecerea timpului au ieșit la iveală alte și alte amănunte dubioase.
De ce contează chiar și două procese verbale raportate fals: diferența este minimă. Marți dimineață, Clotilde Armand avea 35.506 voturi, iar Daniel Tudorache 34.349
PSD-iștii au spus, inițial, că teancurile de procese verbale erau le trebuiau “pentru numărătoarea paralelă”, însă spre seară liderul partidului, Marcel Ciolacu, a bătut în retragere și a cerut renumărarea voturilor la Sectorul 1. Clotilde Armand a fost considerată câștigătoare detașată în fața primarului PSD-ist Daniel Tudorache, la exit-poll-urile făcute duminică seara, după încheierea alegerilor locale. Numai că, exact ca și acum patru ani, peste noapte s-a petrecut “minunea”: în locul diferenței confortabile, rezultatul era foarte strâns! Luni la prânz, Daniel Tudorache a anunțat că, potrivit numărătorii paralele a PSD, a câștigat alegerile la 200 de voturi diferență.
Ulterior, a fost descoperit consilierul PSD cu teancurile de procese verbale, iar din acel moment evenimentele au luat amploare. USR-PLUS acuză că PSD a fraudat prin mai multe metode:
– se decupau codurile QR de validare electronic[ de pe procesele verbale originale și erau lipite pe procesele verbal falsificate, care apoi erau încărcate în aplicația BEC,
– către BEC se raportau mai puține voturi decât erau trecute pe procesele verbale,
– voturile primite de unii candidați sau partide erau trecute în dreptul altora.
„Am putut intra în direcția de salubrizare și am găsit și procese verbale pe jumătate completate, elemente care arătau clar că era sediu de campanie, că erau urmărite voturile pentru fiecare candidat, pungi cu mită electorală. Sunt două probleme. Faptul că un spațiu public e folosit în interes de partid. Erau semne că era folosit că sediu de campanie al PSD. Și e o problemă foarte mare cu aceste procese verbale, și cu cele aproape goale, și cele completate, ștampilate, originale, nu știm dacă sunt procese verbale care aparțin de BES și atunci de ce au ieșit de la BES, sau dacă sunt procese verbale care aparțin de PSD, adică exemplarul lor, și atunci de ce au ieșit de la BES că să se ducă la primărie?“, a declarat Clotilde Armant pentru Digi 24.
Daniel Tudorache neagă orice acuzație și, mai nou, cere și el renumărarea voturilor.
Din cauza scandalului, dar și a altor probleme, numărătoarea voturilor de la Sectorul 1 nu s-a încheiat nici acum, la o zi și jumătate după încheierea scrutinului. Conform datelor provizorii, Clotilde Armand ar avea circa 1.100 de voturi în fața lui Daniel Tudorache.
Reprezentanta USR-PLUS avea marți dimineață 35.506 voturi, iar cel al PSD – 34.349 de voturi.