Elevii îl trimit pe Sorin Cîmpeanu la un control psihiatric. Eu l-aș expedia în altă parte. I-aș propune să lase fotoliul călduț de ministru al Educației pentru o singură zi și să devină dirigintele unei clase de la o școală gimnazială, unde învață cel puțin 30 de copii.
Și-așa vrea ca testele de salivă să fie făcute de diriginți. Cel mai bine ar fi însă să dea el un exemplu în acest sens. N-are nevoie de niciun instructaj venit din partea vreunui cadru medical. Totul e scris cu lux de amănunte pe cutie. Pe cutia în care se află testele.
Să le explice apoi tuturor diriginților cum se procedează. Să fie filmat în direct. Să-i arate lui Cîțu că-i mai Superman decât el.
Teste dintr-astea se găsesc pe google, chinezării la 10 lei bucata. Avizate chiar de ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România), recunoscute de Comisia Europeană și recomandate de Institutul Paul-Ehrlich din Germania.
Ar mai fi timp. „Testele” negustorite de Sile Cămătaru ori Cătălin Botezatu vin de-abia după 21 noiembrie. Și oricum, tot de prin China aterizează și alea.
Așadar, domnule Cîmpeanu, treceți la treabă! Că de vorbit ați tot vorbit pe la toate televiziunile. Mult și fără rost. De multe ori, ce spuneați când erați în direct nu mai era valabil după 2-3 ore.
Să prespunem că e ora 8 dimineața și că-i întâmpinați pe elevi în fața școlii pentru a-i testa împotriva Covid-19. Doar nu-i lăsați în încăpere fără să fie testați… Altfel ce rost mai au testele?
Mai întâi, citind prospectul, trebuie să vă asigurați că niciun elev n-a mâncat sau băut cu 30 de minute înainte de colectarea probei de salivă. Apoi e nevoie să lăsați kitul să ajungă la temperatura camerei, între 15 și 30 de grade, înainte de testare.
Cine știe ce temperaturi vor fi după 21 noiembrie? S-ar putea să fiți nevoit să-i băgați pe elevi în coridorul școlii. Dar dacă școală nu are căldură?!
Pe urmă, domnule Câmpeanu, în calitatea dumneavoastră de diriginte, trebuie să vă asigurați că:
- Ați instalat colectorul de salivă în tubul de extracție.
- Elevul testat a așezat limba pe maxilarul superior, și-a aplecat capul și și-a așezat buzele aproape de colectorul de salivă și a adăugat saliva în tubul de colectare. Doar nu veți saliva dumneavoastră în locul lui acolo.
- Volumul de salivă trebuie să fie în linia de scală (~500 μL).
Veți trece rapid la etapa a doua. Nu vă permiteți să pierdeți vremea. Alți elevi așteaptă la coadă.
- Veți deschide capacul soluției de extracție, veți scoate colectorul de salivă din tubul de extracție și veți adăuga toată soluția în tubul de extracție.
- Veți pune capacul cu picurare al tubului de extracție și veți amesteca lichidul de cel puțin 10 ori.
- Veți scoate cardul de testare din folie și-l veți așeza pe o suprafață curată și uscată.
- Veți adăuga 80 μl (3 sau 4 picături) de probă în orificiul de probă al cardului de testare.
- Veți citi rezultatul testului în 15-20 de minute. Sunteți atenționat pe prospectul producătorului să nu interpretați rezultatul după mai mult de 20 de minute.
Și gata, domnule diriginte Cîmpeanu! Ați scăpat. E simplu, nu? Sau începeți să vă scărpinați după ceafă?
V-aș pune câteva întrebări, domnule „maestru” în teste de salivă.
În cât timp veți reuși să faceți testul unui elev? Știți la ce mă refer: la jonglatul ăla cu capacul soluției de extracție, la scoaterea colectorului de salivă din tubul de extracție, la adăugarea soluției de extracție, la amestecarea lichidului de cel puțin 10 ori, la scoaterea cardului de testare din folie etc. Sunteți sigur că nu veți încurca „borcanele”?
Când mai intră elevii la ore, dacă rezultatul unui test durează 15-20 de minute? Sau vă credeți „Doctorul Minune” din serialul cu același nume, ca să-i testați pe toți dintr-un „ochi”?